Muhit tarafından kilo vermelisin önermeleriyle diyet yapmaya başlanmamalıdır. Hakikaten kilo vermeyi istemiyorsanız sonuç alamazsınız. Ama siz kendinize inanır ve sıhhatinize kavuşmak için emek verirseniz sonucunu görüp bu başarınızı rahatlıkla sahiplenebilirsiniz.
2) Bilirkişi yardımı olmadan zayıflamaya çalışmak
Kilo vermek için birinci evvel yapılması gereken, makul tahlillerin bir endokrinolog yahut dahiliye kompetanı tarafından değerlendirilip bu tahliller doğrultusunda diyetisyen tarafından şahsa kişisel olarak hazırlanan beslenme programlarının uygulanmaya başlanmasıdır. Rastgele bir mütehassıs denetimine girmeden başarılı olma nispeti nispeten düşüktür. Kitle muhabere araçlarından elde edilen diyet listeleri ile yapılan diyetler sonucunda kişi sıhhatsiz bir halde kilo verirken vücudunda oluşan orantısız kilo kaybı sonucu sarkmalar meydana gelebilir.
3) Akıllıca amaç belirlememek
Yerküre Sıhhat Örgütü’ne nazaran ayda 2 - 4 kg tartı kaybı hedeflenmelidir. 1 haftada 4 kg değil. Büyük maksatlara küçük adımlarla ulaşılır. Yıllar içerisinde alınan kilolardan birkaç haftada kurtulmaya çalışmak hiç gerçekçi ve sağlıklı değildir. Bu nedenle ulaşılabilir ve sağlıklı bir amaç belirlenmelidir. Verilecek kilo ve amaçları beslenme kompetanıyla birlikte belirleyip hedefe tutarlı beslenme programları takip edilmelidir.
4) Uyku vadesindeki dengesizlikler
Yapılan ilmî araştırmalar ışığında günlük uyku vadesinin 7 - 8 saat arasında tutulması gerekmektedir. Daha az yahut çok uyumak kilo alımına sebep olur. Daima olarak 7 saatten az uyuyan şahıslarda birtakım hormonların prodüksiyonunda dertler oluşurken, 8 saatten ziyade uyunması durumunda da metabolizma suratı yavaşlar ve kilo almak kaçınılmaz olur.
5) Kahvaltıyı atlamak
Kahvaltı yapmayan birinin kilo alması kaçınılmazdır. Nasıl bir otomobilin yahut kaloriferin çalışması için yakıta gereksinimi varsa, insan vücudunda da dimağın, böbreklerin, kalbin, kasların fonksiyon gösterebilmesi için güce yani besinlere gereksinimi vardır. Bu nedenle uyandıktan sonra birinci 1 saat içerisinde kahvaltı yapılmalıdır.
6) Gereğince su içmemek
Besinlerin sindiriminden metabolik atıkların vücuttan uzaklaştırılmasına kadar pek çok aşamada değerli olan suyun gün içinde kesinlikle 10-12 bardak halinde (2,5-3lt) tüketilmesi gerekir. Öğün öncesi ve sonrasında içmiş olduğumuz birer bardak su sindirim sistemimizin daha âlâ çalışmasını sağlar. Öğün öncesinde içilen sular açlık hissini bastırır kaçamak yapmayı maniler.
7) Öğün atlamak
Öğün atlamak, kişinin metabolizmasını yavaşlatan beğenilmeyen bir alışkanlıktır. Öğün atlayan kişi bir sonraki öğünde daha çok acıkır ve daha ziyade besin tüketir. Yapılan ara öğünler aralarda tokluk sağlayarak bir sonraki öğünde daha çokça acıkmayı maniler.
8) Akşam yemeğini çok geçe bırakmak
Akşam yemeğini yatmadan 3,5 saat evvel sonlandırmak gerekir. Dolu mide ile yatağa girmek vücudunun yağlanmasını kolaylaştırır. Kimse park halindeki otomobiline yakıt doldurmaz. Öte yandan akşam yemeğinden yatana kadar geçen süreçte ara öğün almanın bir sakıncası yoktur; meyve, yoğurt yahut süt üzere hafif bir şeyler tüketilebilir.
9) Sofraya çok aç oturmak
Umumi mealde diyet yapmak, aç kalmak halinde düşünülmektedir. Uzun süren açlıklar sonrasında kan şekeri düşer ve bir sonraki öğünde ziyade besin alımına davetiye çıkarılır. Bu nedenle her ana öğünün 2 - 3 saat sonrasında küçük bir ara öğün alınmalıdır. Böylece kişi sofraya çok aç oturmayacağı için daha yavaş ve az yiyebilir.
10) Süratli yemek
Beyefendisine tokluk hissi 20 dakikada masraf. Yemek yeme müddeti 20 dakikadan daha az olursa doygunluk hissi gelene kadar yemek tüketimi devam edecektir. Hasebiyle yemeklerimizi tüketirken düzgün çiğneyip yediklerimizden keyif alarak tüketmeliyiz. Unutmayın tez etmeniz demek daha çokça kalori demektir.
.