Kıraç: Türkülere Burun Kıvıranlar Cahildir 1548629357 1548629357 kiracturkulereburunkiviranlarcahildir5c4e35717be16kiracturkulereburunkiviranlarcahildir5c4e35717be16 http:ssporsitesinetimagesnews79412 'Garbiyeli' adlı türkü albümü önümüzdeki hafta satışa sunulacak olan Kıraç, türkülere burun kıvıranları eleştirdi: Asimilesin, sömürgesin, beynin denetleme altında ve farkında olan değilsin! Kıraç'ın yedinci albümü önümüzdeki hafta çıkıyor Doğduğu kent olan Kahramanmaraş'ta esen 'Garbiyeli' rüzgarını albümüne ad yapan Kıraç, sevdiği türküleri bu albümde topladı Albümü için, Bu albüm tüm hikayenin başlangıcı ve sonucudur Türküler benim yolumun en hakiki masallarıdırdiyen Kıraç, 'Eleşkirt Türküsü'nden 'Çoban'a, 'Gelin Ayşe'den 'Köprüden Geçti Gelin'e dek 11 türküyü yorumladı Geçen kasım ayında Ayşe Şule Bilgiç ile evlenen ve baba olmaya hazırlanan Kıraç 'Gelin Ayşe' türküsünün albümde olma sebebini şöyle açıklıyor: Fazla güzel bir tesadüf! * Bundan üç yıl önce yaptığımız röportajda evleneceğinizi söylemiştiniz; evlendiniz Türkü albümü yapmak istiyorumdemiştiniz, yaptınız Üç çocuk istiyorumdemiştiniz, eşiniz gebe Bir tek, film yerine getirmek isteğiniz gerçekleşmemiş Film işi biraz büyük bir meslek Onu da yaparım inşallah Senaryosunu kendim yazacağım Vakit kolluyorum 'GELİN AYŞE' TESADÜF OLDU * 'Garbiyeli' önümüzdeki hafta dinleyicisiyle buluşacak Bir tane daha türkü albümü hazırlıyormuşsunuz İkisi arasındaki fark ne? Bu daha soft bir albüm İkincisi rock bir albüm olacak O da tamamen türkülerden oluşuyor Onun anında sonrasında da kendi sıradan albümlerinden bir tanesini yapacağım Rock olan türkü albümünü mayıs ayında çıkartmayı planlıyorum Kendi şarkılarımdan oluşan albümüm ise sonbahara yetişecek * Niye iki albümü birleştirmediniz? Pek de olabilir mi diye düşündük, lakin özeni kaçırabilirim diye vazgeçtim Çünkü o zaman içinde yaklaşık 24 tane çalışma oluyor ve fazla ciddi bir koşul bu Mutlaka hata oranı daha artı, gözden kaçan şeylere engelleme olanağım daha eksik olacaktı Dinleyen için de sıradanlaşacaktı İki albüm birlikte yapan arkadaşlarımız da var natürel, fakat kendimce huzursuz * Bu türküleri neye göre seçtiniz? Anemin karnından itibaren dinlediğim, bütün hücrelerime kadar hissettiğim türküler bunlar * Ayşe Şule Bilgiç ile evlendikten sonradan çıkan ilk albümünüz bu 'Gelin Ayşe' türküsünü bu albüme almanız tesadüf mü? Bence çok güzel bir rastlantı 'Gelin Ayşe', dünya üzerinde duyduğum en güzel melodidir, en güzel resmi anlatır Türküleri söylerken gözümde pek güzel, değişik duygular canlanıyor fakat DALGA GEÇEN ACİZLER VAR * Tanımlama edilebilir şeyler mi? O duyguyu anlatamadığım için o türküleri söylüyorum ya Türküleri tek gitarla söylediğim süre bana fiilen Kaf Dağı'nın ardından, fazla masalsı geliyor Günümüzün algısından fazla bambaşka Peri padişahının kızından duyduğum melodilermiş gibi Keza uhrevi boyutu var hem spiritüel Keza fazla masumane hem de fazla gerçek * Türkülerin müzikteki son nokta olduğunu söylemişsiniz Neyi kastettiniz bu sözlerinizle? Şöyle açıklama etmeye çalışayım; öteki müzik türleri, türkülerin yanında birazcık yüze gülücü kalıyor Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun dediği gibi, Ne süre bir köy türküsü duysam şairliğimden utanırımTürküler kendinizi önemsiz hissettirmiyor ama çok küçük kalıyorsunuz onların yanında id * Türküye burun kıvıran bir kesim var Sizce neden burun kıvrılıyor? Tamamen bilgisizlik ve cahillik Kişinin yaşadığı toprakların öz damarları olan türküleri bilmemesi, algılamaması en ince ayrıntısına kadar bunlardan kaynaklanır Minareden beygir beni in aşağı tut beni, ha ha ha ne salakça sözler bunlar!diye dalga geçenlerin bu sözleri aslında o kişinin ne kadar acizlik içinde olduğunu gösterir Bu, diğer ülkelerin halk şarkıları için de geçerlidir BEYNİN KONTROL ALTINDA * Öteki yana da türküleri herkes bir şekilde bilir Bu çelişki yok mi? Evet, hepimiz biliyoruz söylüyoruz ama popüler şehir hayatımızda barındıramıyoruz Onları her zaman otantik, müzelik algılamaya çalışıyoruz Ancak türküler sizin kimliğinizi, yaşayışınızı, karakterinizi oluşturan parçacıklardır Siz, Ben bunlardan meydana gelmek istemiyorumdiyebilirsiniz fakat böyle düşünen toplum için ben de şunu söylerim: Asimilesin, sömürgesin, beynin yoklama aşağı ve farkında olan değilsin! * Bir sonraki albümüzde türkülerinizin rock formatında olacağını söylediniz Niçin olan haliyle değil? Türkü bir laf ve ezgiden oluşuyor Türkü evrenseldir Aşık Veysel'in söylediği söz yalnızca Sivas'ı mı ilgilendiriyor! Benim sadık yarim kara topraktırdiyor Bunun anlamı çok nettir, gerçektir Türkü herhangi bir yerde her zaman bir çalgı ile söylenebilir Bu, onun özünü bozmak değildir ancak Sabahleyin
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.