nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ProfDr Turan Karadeniz, kirazın stresi değil ettiğini, menopoz döneminde yardımsever olduğunu söyledi
Gülgiller ailesinden olup latince ismi 'Cerasus avium' olan kirazın anavatanı Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya olarak biliniyor Kirazın ismini Giresun kentinden aldığı keza belirtiliyor Kirazın dünyaya hangi topraklardan yayıldığı konusunda ise bambaşka düşünceler bulunuyor Bir Takım araştırmacılar kirazın MÖ 64 yılında Yunanistan'a, oradan da Avrupa'ya yayıldığını, bazıları MÖ 71 yılında Romalı komutan 'Lucullus' göre Roma'ya götürüldüğünü ve oradan da dünyaya dağıldığını bildiriyor
Uzmanlar, kirazın sadece meyve olarak değil, kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprakları ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları da kullanılabilen çok yönlü bir bitki olduğuna dikkat çekiyor En iyi pipoların kiraz ağacı kökünden, en nitelikli mobilya ve farklı alanlara yönlendirilmiş araçların kiraz kerestesinden yapıldığı biliniyor Kiraz zamkı ise şapka ve bez endüstrisinde ve tıbbi amaçla kullanılıyor Ağaç kabuğu, yaprakları, çiçekleri, meyve sapı ve çekirdekleri çare amaçlı kullanılıyor Meyveleri taze veya
kurutulmuş olarak tüketilebilen kiraz, hem reçel, yemek, konserve ya da dondurulmuş gıda olarak değerlendirilebiliyor
KİRAZ BÖBREK DOSTU
İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz vücudu zehirli maddelerden temizliyor Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor Ayrıca yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, hem safra kesesi taşının dökülmesine de muavin olduğu biliniyor Vücuttaki pozitif suyun atılmasıyla, dolambaçlı olarak zayıflamaya tezgâhtar oluyor
Kirazın keza peklik giderici özelliği bulunuyor Bilhassa bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını önleyen kiraz, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesinin deride kırışıklıkları önlediği ve giderdiği belirtiliyor
Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, pozitif hap tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine destek ediyor Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor Böylece sindirim gücünü artırıyor Kirazda yer alan 'levüloz' adlı şeker basit sindirilebildiği için şeker hastaları hiçbir risk oluşmadan kiraz yiyebiliyor Keza içerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara aleyhinde dayanıklılığı artırıyor Yapısındaki bol fosforuyla
sinirleri kuvvetlendirerek ağırbaşlılık sağlıyor A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin dostu
KİRAZIN MEYVESİ KADAR AĞACI DA ŞİFA KAYNAĞI
Ağaç kabukları yüksek ateşe ve pekliğe iyi geliyor, yaprakları müshil olarak, çiçekleriyse göğsü yumuşatıcı olarak kullanılıyor Kirazı bağırsakları çelimsiz ve yüksek tansiyon sorunu olanların dikkatli tüketmeleri gerekiyor Sapları, idrar söktürücü olduğu gibi bronşite aleyhinde kullanılıyor Gölgede iyice kurutulan sapla hazırlanan şurup veya demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor Saplar icabında kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor Bir litre su içine bir ufak avuç sap konularak hazırlanacak demlemeden günde 34 fincan içiliyor Bu demleme günde iki defa el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor ya da hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze ya da kurutulmuş kiraz üzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten daha sonra süzülerek benzer dozda içilebiliyor Sapları ayrık ve mısır püskülü ile kaynatılarak demlendiğinde üçgenin taban olmayan kenarı ve karın şişliği; arpa ile kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar söktürücü olarak kullanılıyor Dövülmüş çekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa muavin oluyor Hem çekirdekleri ısıtıldıktan daha sonra bir beze sarılarak karın bölgesinde ağrıların giderilmesi için kullanılıyor
KİRAZ ASPİRİNDEN DAHA FAYDALI
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ProfDr Turan Karadeniz, kirazın stresi yok ettiğini, menopoz döneminde yararlı olduğunu söyledi Kirazın keza damar sertliği ve mafsal kireçlenmesine da yardımcı olduğuna uyarı çeken Karadeniz, şöyle konuştu: Menopoz döneminde yardımsever olmaktadır Kiraz meyvesi ağrıların dindirilmesinde aspirinden daha pozitif etkili oluyor Araştırıcılar bu etkiyi kirazda yer alan 'antosiyanin' isimli kimyasalın yaptığını bildirmektedir Kirazda 1225 miligram aralarında antosiyanin bulunmakta ve bu maddenin analjezik etkisinin aspirinden on kat daha artı olduğu bildirilmektedir Araştırıcılara göre, günde 20 kiraz yemek yemek bir aspirin almakla eşit görülüyor Keza kirazda yer alan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlerine aynı antioksidan etki yapmaktadır
KİRAZ ALIRKEN UYARI EDİLECEK HUSUSLAR
Uzmanlar, kiraz alırken pak, aydınlık ve hasarsız olmasına uyarı edilmesini istiyor Uzmanlar, kiraz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor: Rengi koyu olanlar tekrar tekrar daha tatlıdır Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur Yıkamadan plastik bir barbar koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden önce yıkayın Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 12 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır Taze kirazların 24 gün içinde tüketilmesi gerekir Kirazı keza derin dondurucuda saklayabilirsinizBunun için kirazın çekirdeklerini çıkarmanız gerekir*
Gülgiller ailesinden olup latince ismi 'Cerasus avium' olan kirazın anavatanı Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya olarak biliniyor Kirazın ismini Giresun kentinden aldığı keza belirtiliyor Kirazın dünyaya hangi topraklardan yayıldığı konusunda ise bambaşka düşünceler bulunuyor Bir Takım araştırmacılar kirazın MÖ 64 yılında Yunanistan'a, oradan da Avrupa'ya yayıldığını, bazıları MÖ 71 yılında Romalı komutan 'Lucullus' göre Roma'ya götürüldüğünü ve oradan da dünyaya dağıldığını bildiriyor
Uzmanlar, kirazın sadece meyve olarak değil, kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprakları ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları da kullanılabilen çok yönlü bir bitki olduğuna dikkat çekiyor En iyi pipoların kiraz ağacı kökünden, en nitelikli mobilya ve farklı alanlara yönlendirilmiş araçların kiraz kerestesinden yapıldığı biliniyor Kiraz zamkı ise şapka ve bez endüstrisinde ve tıbbi amaçla kullanılıyor Ağaç kabuğu, yaprakları, çiçekleri, meyve sapı ve çekirdekleri çare amaçlı kullanılıyor Meyveleri taze veya
kurutulmuş olarak tüketilebilen kiraz, hem reçel, yemek, konserve ya da dondurulmuş gıda olarak değerlendirilebiliyor
KİRAZ BÖBREK DOSTU
İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz vücudu zehirli maddelerden temizliyor Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor Ayrıca yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, hem safra kesesi taşının dökülmesine de muavin olduğu biliniyor Vücuttaki pozitif suyun atılmasıyla, dolambaçlı olarak zayıflamaya tezgâhtar oluyor
Kirazın keza peklik giderici özelliği bulunuyor Bilhassa bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını önleyen kiraz, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesinin deride kırışıklıkları önlediği ve giderdiği belirtiliyor
Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, pozitif hap tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine destek ediyor Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor Böylece sindirim gücünü artırıyor Kirazda yer alan 'levüloz' adlı şeker basit sindirilebildiği için şeker hastaları hiçbir risk oluşmadan kiraz yiyebiliyor Keza içerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara aleyhinde dayanıklılığı artırıyor Yapısındaki bol fosforuyla
sinirleri kuvvetlendirerek ağırbaşlılık sağlıyor A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin dostu
KİRAZIN MEYVESİ KADAR AĞACI DA ŞİFA KAYNAĞI
Ağaç kabukları yüksek ateşe ve pekliğe iyi geliyor, yaprakları müshil olarak, çiçekleriyse göğsü yumuşatıcı olarak kullanılıyor Kirazı bağırsakları çelimsiz ve yüksek tansiyon sorunu olanların dikkatli tüketmeleri gerekiyor Sapları, idrar söktürücü olduğu gibi bronşite aleyhinde kullanılıyor Gölgede iyice kurutulan sapla hazırlanan şurup veya demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor Saplar icabında kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor Bir litre su içine bir ufak avuç sap konularak hazırlanacak demlemeden günde 34 fincan içiliyor Bu demleme günde iki defa el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor ya da hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze ya da kurutulmuş kiraz üzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten daha sonra süzülerek benzer dozda içilebiliyor Sapları ayrık ve mısır püskülü ile kaynatılarak demlendiğinde üçgenin taban olmayan kenarı ve karın şişliği; arpa ile kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar söktürücü olarak kullanılıyor Dövülmüş çekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa muavin oluyor Hem çekirdekleri ısıtıldıktan daha sonra bir beze sarılarak karın bölgesinde ağrıların giderilmesi için kullanılıyor
KİRAZ ASPİRİNDEN DAHA FAYDALI
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ProfDr Turan Karadeniz, kirazın stresi yok ettiğini, menopoz döneminde yararlı olduğunu söyledi Kirazın keza damar sertliği ve mafsal kireçlenmesine da yardımcı olduğuna uyarı çeken Karadeniz, şöyle konuştu: Menopoz döneminde yardımsever olmaktadır Kiraz meyvesi ağrıların dindirilmesinde aspirinden daha pozitif etkili oluyor Araştırıcılar bu etkiyi kirazda yer alan 'antosiyanin' isimli kimyasalın yaptığını bildirmektedir Kirazda 1225 miligram aralarında antosiyanin bulunmakta ve bu maddenin analjezik etkisinin aspirinden on kat daha artı olduğu bildirilmektedir Araştırıcılara göre, günde 20 kiraz yemek yemek bir aspirin almakla eşit görülüyor Keza kirazda yer alan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlerine aynı antioksidan etki yapmaktadır
KİRAZ ALIRKEN UYARI EDİLECEK HUSUSLAR
Uzmanlar, kiraz alırken pak, aydınlık ve hasarsız olmasına uyarı edilmesini istiyor Uzmanlar, kiraz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor: Rengi koyu olanlar tekrar tekrar daha tatlıdır Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur Yıkamadan plastik bir barbar koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden önce yıkayın Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 12 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır Taze kirazların 24 gün içinde tüketilmesi gerekir Kirazı keza derin dondurucuda saklayabilirsinizBunun için kirazın çekirdeklerini çıkarmanız gerekir*