imageskirazaspirindendahafaydaliymis5ad5aad99b2e9
Ordu Universitesi Ziraat Fakultesi Bahce Bitkileri Bolumu Oğretim Uyesi ProfDr Turan Karadeniz, kirazın stresi yok ettiğini, menopoz doneminde faydalı olduğunu soyledi
Gulgiller ailesinden olup latince ismi 'Cerasus avium' olan kirazın anavatanı Kuzey Anadolu ve Guney Kafkasya olarak biliniyor Kirazın ismini Giresun kentinden aldığı ayrıca belirtiliyor Kirazın dunyaya hangi topraklardan yayıldığı konusunda ise farklı goruşler bulunuyor Bazı araştırmacılar kirazın MO 64 yılında Yunanistan'a, oradan da Avrupa'ya yayıldığını, bazıları MO 71 yılında Romalı komutan 'Lucullus' tarafından Roma'ya goturulduğunu ve oradan da dunyaya dağıldığını bildiriyor
Uzmanlar, kirazın sadece meyve olarak değil, kokleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprakları ve cicekleri, cekirdeği ve meyve sapları da kullanılabilen cok yonlu bir bitki olduğuna dikkat cekiyor En iyi pipoların kiraz ağacı kokunden, en kaliteli mobilya ve ceşitli aracların kiraz kerestesinden yapıldığı biliniyor Kiraz zamkı ise şapka ve kumaş endustrisinde ve tıbbi amacla kullanılıyor Ağac kabuğu, yaprakları, cicekleri, meyve sapı ve cekirdekleri tedavi amaclı kullanılıyor Meyveleri taze veya
kurutulmuş olarak tuketilebilen kiraz, ayrıca recel, yemek, konserve ya da dondurulmuş gıda olarak değerlendirilebiliyor
KİRAZ BOBREK DOSTU
İdrar sokturucu ozelliğiyle bobreklerin dostu olan kiraz vucudu zehirli maddelerden temizliyor Kiraz urik asit ve urat tuzlarının vucuttan atılmasını sağladığı icin romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireclenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor Ayrıca yapısında bulunan kinik asit ile bobreklerin taş ve kum yapmasını onlediği ve varsa zamanla doktuğu, ayrıca safra kesesi taşının dokulmesine de yardımcı olduğu biliniyor Vucuttaki fazla suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor
Kirazın ayrıca peklik giderici ozelliği bulunuyor Ozellikle bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını onleyen kiraz, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vucuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yuzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor Kiraz suyunun yuz ve boyun kısımlarına surulmesinin deride kırışıklıkları onlediği ve giderdiği belirtiliyor
Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, fazla ilac tuketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yukunu hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor Karaciğer zamanla normale donuyor ve safra salgısı artıyor Boylece sindirim gucunu artırıyor Kirazda bulunan 'levuloz' adlı şeker kolay sindirilebildiği icin şeker hastaları hicbir tehlike oluşmadan kiraz yiyebiliyor Ayrıca icerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı dayanıklılığı artırıyor Yapısındaki bol fosforuyla
sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor A vitamini kaynağı karoten iceren kiraz, aynı zamanda gozlerin dostu
KİRAZIN MEYVESİ KADAR AĞACI DA ŞİFA KAYNAĞI
Ağac kabukları yuksek ateşe ve pekliğe iyi geliyor, yaprakları mushil olarak, cicekleriyse goğsu yumuşatıcı olarak kullanılıyor Kirazı bağırsakları zayıf ve yuksek tansiyon sorunu olanların dikkatli tuketmeleri gerekiyor Sapları, idrar sokturucu olduğu gibi bronşite karşı kullanılıyor Golgede iyice kurutulan sapla hazırlanan şurup veya demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor Saplar gerekirse kıyılarak bir gun sureyle su icinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor Bir litre su icine bir kucuk avuc sap konularak hazırlanacak demlemeden gunde 34 fincan iciliyor Bu demleme gunde iki kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor Ya da hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze veya kurutulmuş kiraz uzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten sonra suzulerek aynı dozda icilebiliyor Sapları ayrık ve mısır puskulu ile kaynatılarak demlendiğinde ayak ve karın şişliği; arpa ile kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar sokturucu olarak kullanılıyor Dovulmuş cekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa yardımcı oluyor Ayrıca cekirdekleri ısıtıldıktan sonra bir beze sarılarak karın bolgesinde ağrıların giderilmesi icin kullanılıyor
KİRAZ ASPİRİNDEN DAHA FAYDALI
Ordu Universitesi Ziraat Fakultesi Bahce Bitkileri Bolumu Oğretim Uyesi ProfDr Turan Karadeniz, kirazın stresi yok ettiğini, menopoz doneminde faydalı olduğunu soyledi Kirazın ayrıca damar sertliği ve mafsal kireclenmesine da faydalı olduğuna dikkat ceken Karadeniz, şoyle konuştu: Menopoz doneminde faydalı olmaktadır Kiraz meyvesi ağrıların dindirilmesinde aspirinden daha fazla etkili oluyor Araştırıcılar bu etkiyi kirazda bulunan 'antosiyanin' isimli kimyasalın yaptığını bildirmektedir Kirazda 1225 miligram arasında antosiyanin bulunmakta ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu bildirilmektedir Araştırıcılara gore, gunde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla eşdeğer goruluyor Ayrıca kirazda bulunan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlerine benzer antioksidan etki yapmaktadır
KİRAZ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Uzmanlar, kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor Uzmanlar, kiraz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor: Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır Saklarken kirazın saplarını cıkarmazsanız omru daha uzun olur Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden once yıkayın Buzdolabından cıkarıp oda sıcaklığında 12 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır Taze kirazların 24 gun icinde tuketilmesi gerekir Kirazı ayrıca derin dondurucuda saklayabilirsinizBunun icin kirazın cekirdeklerini cıkarmanız gerekir
Ordu Universitesi Ziraat Fakultesi Bahce Bitkileri Bolumu Oğretim Uyesi ProfDr Turan Karadeniz, kirazın stresi yok ettiğini, menopoz doneminde faydalı olduğunu soyledi
Gulgiller ailesinden olup latince ismi 'Cerasus avium' olan kirazın anavatanı Kuzey Anadolu ve Guney Kafkasya olarak biliniyor Kirazın ismini Giresun kentinden aldığı ayrıca belirtiliyor Kirazın dunyaya hangi topraklardan yayıldığı konusunda ise farklı goruşler bulunuyor Bazı araştırmacılar kirazın MO 64 yılında Yunanistan'a, oradan da Avrupa'ya yayıldığını, bazıları MO 71 yılında Romalı komutan 'Lucullus' tarafından Roma'ya goturulduğunu ve oradan da dunyaya dağıldığını bildiriyor
Uzmanlar, kirazın sadece meyve olarak değil, kokleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprakları ve cicekleri, cekirdeği ve meyve sapları da kullanılabilen cok yonlu bir bitki olduğuna dikkat cekiyor En iyi pipoların kiraz ağacı kokunden, en kaliteli mobilya ve ceşitli aracların kiraz kerestesinden yapıldığı biliniyor Kiraz zamkı ise şapka ve kumaş endustrisinde ve tıbbi amacla kullanılıyor Ağac kabuğu, yaprakları, cicekleri, meyve sapı ve cekirdekleri tedavi amaclı kullanılıyor Meyveleri taze veya
kurutulmuş olarak tuketilebilen kiraz, ayrıca recel, yemek, konserve ya da dondurulmuş gıda olarak değerlendirilebiliyor
KİRAZ BOBREK DOSTU
İdrar sokturucu ozelliğiyle bobreklerin dostu olan kiraz vucudu zehirli maddelerden temizliyor Kiraz urik asit ve urat tuzlarının vucuttan atılmasını sağladığı icin romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireclenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor Ayrıca yapısında bulunan kinik asit ile bobreklerin taş ve kum yapmasını onlediği ve varsa zamanla doktuğu, ayrıca safra kesesi taşının dokulmesine de yardımcı olduğu biliniyor Vucuttaki fazla suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor
Kirazın ayrıca peklik giderici ozelliği bulunuyor Ozellikle bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını onleyen kiraz, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vucuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yuzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor Kiraz suyunun yuz ve boyun kısımlarına surulmesinin deride kırışıklıkları onlediği ve giderdiği belirtiliyor
Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, fazla ilac tuketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yukunu hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor Karaciğer zamanla normale donuyor ve safra salgısı artıyor Boylece sindirim gucunu artırıyor Kirazda bulunan 'levuloz' adlı şeker kolay sindirilebildiği icin şeker hastaları hicbir tehlike oluşmadan kiraz yiyebiliyor Ayrıca icerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı dayanıklılığı artırıyor Yapısındaki bol fosforuyla
sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor A vitamini kaynağı karoten iceren kiraz, aynı zamanda gozlerin dostu
KİRAZIN MEYVESİ KADAR AĞACI DA ŞİFA KAYNAĞI
Ağac kabukları yuksek ateşe ve pekliğe iyi geliyor, yaprakları mushil olarak, cicekleriyse goğsu yumuşatıcı olarak kullanılıyor Kirazı bağırsakları zayıf ve yuksek tansiyon sorunu olanların dikkatli tuketmeleri gerekiyor Sapları, idrar sokturucu olduğu gibi bronşite karşı kullanılıyor Golgede iyice kurutulan sapla hazırlanan şurup veya demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor Saplar gerekirse kıyılarak bir gun sureyle su icinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor Bir litre su icine bir kucuk avuc sap konularak hazırlanacak demlemeden gunde 34 fincan iciliyor Bu demleme gunde iki kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor Ya da hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze veya kurutulmuş kiraz uzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten sonra suzulerek aynı dozda icilebiliyor Sapları ayrık ve mısır puskulu ile kaynatılarak demlendiğinde ayak ve karın şişliği; arpa ile kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar sokturucu olarak kullanılıyor Dovulmuş cekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa yardımcı oluyor Ayrıca cekirdekleri ısıtıldıktan sonra bir beze sarılarak karın bolgesinde ağrıların giderilmesi icin kullanılıyor
KİRAZ ASPİRİNDEN DAHA FAYDALI
Ordu Universitesi Ziraat Fakultesi Bahce Bitkileri Bolumu Oğretim Uyesi ProfDr Turan Karadeniz, kirazın stresi yok ettiğini, menopoz doneminde faydalı olduğunu soyledi Kirazın ayrıca damar sertliği ve mafsal kireclenmesine da faydalı olduğuna dikkat ceken Karadeniz, şoyle konuştu: Menopoz doneminde faydalı olmaktadır Kiraz meyvesi ağrıların dindirilmesinde aspirinden daha fazla etkili oluyor Araştırıcılar bu etkiyi kirazda bulunan 'antosiyanin' isimli kimyasalın yaptığını bildirmektedir Kirazda 1225 miligram arasında antosiyanin bulunmakta ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu bildirilmektedir Araştırıcılara gore, gunde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla eşdeğer goruluyor Ayrıca kirazda bulunan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlerine benzer antioksidan etki yapmaktadır
KİRAZ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Uzmanlar, kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor Uzmanlar, kiraz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor: Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır Saklarken kirazın saplarını cıkarmazsanız omru daha uzun olur Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden once yıkayın Buzdolabından cıkarıp oda sıcaklığında 12 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır Taze kirazların 24 gun icinde tuketilmesi gerekir Kirazı ayrıca derin dondurucuda saklayabilirsinizBunun icin kirazın cekirdeklerini cıkarmanız gerekir