Ortalama 25-30 cm olan kırlangıç balığına kırmızı kırlangıç olarak adlandırılır. Çok lezzetli olan Kırlangıç balığının temizlemesi biraz zordur. Ama size vereceğimiz birkaç püf noktasıyla kolayca halledebilirsiniz. Pullu bir balık olduğu için ilk olarak pullarının temizlenmesi gereken Kırlangıç balığı temizlein püf noktaları Kolay şekilde kırlangıç balığı nasıl temizlenir ve yüzgeçleri nasıl ayıklanır
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte balık sezonu açıldı. Kırlangıç balığı eylül ayında tüketilmesi gereken balıklardan birdir. Protein bakımından oldukça zengin olan balıkları düzenli olarak haftada en aza iki defa yemek gerekiyor. Ortalama 25-30 cm olan kırlangıç balığına kırmızı kırlangıç, küçüklerine ise derviş balığı olarak adlandırılmaktadır. Kırlangıç balığı, bütün denizlerde bulunur ama genelde Marmara, Akdeniz ve Ege’de en sık şekilde görülür. Genelde denizin dip kısımlarda küçük balıklarla beslenerek yaşayan kırlangıç balığının mevsimi nisan ve eylül ayları arasındadır. Sırtı kırmızı, pembe karın kısmı ise beyaz renklerde olan kırlangıç, büyük kafalı ve oldukça lezzetli bir balıktır. Kırlangıç balığını temizlerken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. İşte detaylar:
KIRLANGIÇ BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?
Kırlangıç balığı pullu bir balık olduğu için ilk olarak pullarının temizlenmesi gerekir. Balığın etine zarar vermeden balığın pullarını temizleyin. Pullarını temizlemek için balığın derisine bıçağı bir iki defa sürtmek yeterlidir. Bu işlem sırasında balığın zarar görmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. Pulları dışında karnını yararak iç organlarını çıkaracağınız kırlangıç, yapılacak yemeğe göre farklı şekillerde dilimlenir ve kafa kısmı kesinlikle atılmaz. Özellikle çorba yapımında kullanılan kırlangıç başının beyin ve yanak kısımları oldukça lezzetlidir.
HANGİ MEVSİMDE HANGİ BALIK YENİR?
Ocak: Kefal, tekir, kırlangıç, levrek, yengeç, yılanbalığı, karides
Şubat: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüşbalığı, midye, ıstakoz, somon, dilblağı
Mart: Levrek, kalkan, kefal, tekir, midye
Nisan: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, midye, barbunya, mercan, kayabalığı,
Mayıs: Barbunya, ıstakoz, levrek, tekir, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya, karides
Haziran: Mercan, levrek, barbunya, tekir, pavurya, ıstakoz
Temmuz: Sardalya, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya
Ağustos: çingene palamutu, mercan, kılıç, sardalya, izmarit, istakoz
Eylül: Palamut, lüfer, kılıç, sardalya, kolyoz, kırlangıç
Ekim: Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalya, torik
Kasım: Mezgit, ringa
Aralık: Yengeç, pavurya, levrek