Yüksek antioksidana sahip al pancar, insan sıhhati için birçok yararı vardır. Pekala kırmızı pancarın yararları nelerdir? Günlük ömür içerisinde insan sıhhatini en çok bozan rahatsızlık gerilimdir. Gerilimle baş etmenin yolu ise vücuttaki sonların istikrarlı bir biçimde dağılmasını sağlamaktır. Gerilimi bitiren mucize besinlerin başında al pancar gelir. Evet Al pancarın yararları nelerdir? Pancar hangi marazlara yeterli gelir? Pancar suyu ne işe yarar? Haberin detayında al pancara dair merak edilenleri bulabilirsiniz.
Çoklukla turşu olarak tüketilen pancar tam bir vitamin deposudur. İçeriğinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra niyasin, riboflavin, kolin, betain ve pantotenik hususları barındırır. Ilmî olarak da kanıtlanan al pancar insanın günlük gereksinimi olan vitamin ve vitaminleri sağlar. Bağışıklıktan sindirime kadar çabucak hemen vücudun her mahallini yenilemede tesirli olan al pancar, ıspanakgiller ailesine bağlıdır. Toprak altında yetişen ve yetiştiği toprağın tüm vitamin mineralini içeren pancar, münhasıran gerilim üzere günümüzde yaygın olan rahatsızlıklarla baş etmede tesirli besindir. Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Kasım aylarında hasadı başlanan al pancar yaza kadar tüketilebilen bir besindir. Bilirkişiler mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında koruma edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak tertipli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede epey yardımcı bir karışımdır. Avrupa'da sıklıkla tüketilen pancar Asya devletlerinde ise yüzyıllardır hem alternatif tıpta hem de yiyecek olarak kullanılır.
KAÇ ÇEŞİT PANCAR VARDIR?
- Şeker imalatında kullanılan ve devletimizde büyük bir üretim tarafına sahip olan şeker pancar, beyaz renklidir.
- Turşu prodüksiyonunda kullanılan al pancar tıpkı devirde suyu çıkartılarak da tüketilir.
- Besin kıymeti yüksek olan pazı, manzara olarak ıspanakla karıştırılır. Kimi yörelerde yaban pancarı olarak da bilinir.
- Besin kıymeti en düşük olan yem pancarı, hayvanlara verilir.
AL PANCARIN YARARLARI NELERDİR?
- Cilt, akciğer ve kolon kanserlerini önleyen pigmenti hususu bakımından varlıklı olan pancarı bağışıklıkta ki tümör hücrelerini azaltarak kanser riskini önler.
- Vücuttaki muaf radikalerin ve trombosit hücreleri istikrarda tutarak ödem üzere durumların yaşanma riskini azaltır.
- Istenilmeyen kolesterolü düşürüp uygun kolesterolü yükselterek kalp sıhhatini korur. Homosistein seviyesini düşürerek damarların zarar görmesini ketler.
- Karaciğerdeki toksinleri temizleme de tesirli olan en doğal ilaçtır. Güçlü bir antioksidan olan pancar, mide, safra kesesi ve böbrekleri temizler. Tertipli tüketilen pancar suyu karaciğerdeki toksinlerin yanı sıra vücuttaki zehirli atıkları da vücuttan atar.
- Gebe hatunların mahsusen 3 aydan sonra nizamlı tüketmesi gereken besinlerden biridir. Hem bebeğin gelişimi destekler hem de hamilelik vadesinde hatunun sıhhatini korur.
- Demir eksikliğine bağlı gelişen kansızlığı önlemek içinde mütehassıslar günde en az bir bardak pancar suyunun içilmesini tavsiye eder.
- Hudut hücrelerinin deforme olmuş yerlerini güzelleştirerek, gerilim, yorgunluk ve depresyon üzere rahatsızlıkların riskini sıfıra indirir.
PANCAR SUYU NE İŞE YARAR?
- Kan hücrelerinin sayısınını artırır. Tıpkı hengamda kandaki şeker seviyesini de düzenler.
- Had hücrelerini yatıştırarak gerilim ve depresyona düzgün gelir.
- Kabızlık ve ishal üzere sıklıkla yaşanan illetlere karşı mide bağırsağın fonksiyonunu güçlendirir.
- Karaciğerin işlevselliğine ekte bulunur.
- Bağışıklığı toksinlere karşı koruyarak vücudu güçlendirir.
- Güçlü bir idrar söktürücüdür.
PANCAR SUYU NASIL HAZIRLANIR?
Meyve sıkacağı ile pancarın suyunu rahat çıkartabilirsiniz. Daha sonra çıkartılan suyu tekrar süzgeçten geçirip içerisinde 2 ceviz atıp blendırdan geçirin. Bir gün dolapta beklettikten sonra her gün nizamlı biçimde bu karışımdan bir su bardağı kadar tüketebilirsiniz.