Soğuk ve kasvetli kış aylarında güneşin tamamen görünmez olması D vitamininden faydalanmamız açısından önemli bir kayıp Zira besinlerdeki D vitamininin etkin ülkü gelebilmesi için güneş ışınları son derece manâlı rol oynuyor Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Besin ve Perhiz Uzmanı Oya Yüksek, D vitamini eksikliğinin vücuttaki glukoz (şeker) dolaşımı ve insülin seviyeleri üzerinde etkin olduğunu belirtirken “Düşük D vitamini düzeyinde insülin direnci gelişme riski ve abdominal denilen karın çevresi yağlanarak oluşan obezite riski artış gösterebilmektedir diyor id Gad300250Son yıllarda yapılan bilimsel incelemeler sonucunda ‘olağanüstü’ faydaları adamakıllı ortaya çıkan D vitamini, kemik gelişiminden bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kalp ve şeker hastalıklarından prostat, yağ dokusu ve kansere değin kanıtlanmış pek çok avantaj sağlıyor Vücudumuzun D vitamininden azami faydayı sağlayabilmesi için güneş ışığı durum Güneşteki ultraviyole ışınları besinler aracılığıyla vücudumuza giren D vitamininin öncü maddelerini derinin aşağı aktifliyor ve olabildiğince işlevsel hale getiriyor Fakat hele de kış günlerinde güneşin ayrıntılarıyla yüzünü unutturması, soğuk ve yağışlı havalarda alışveriş merkezleri gibi kapalı alanlarda süre geçirme sürelerinin arttığı göz önüne alındığında güneş ışığından kullanım süresi de azalıyor Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Besin ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek, “Yapılan bir takım çalışmalar gösteriyor ki, vücuttaki D vitamini eksikliği glukoz (şeker) dolaşımı ve insülin seviyeleri üstüne etkilidir Düşük D vitamini düzeyinde insülin direnci gelişme riski ve abdominal denilen karın çevresi yağlanarak oluşan obezite riski yükselme gösterebilmektedir diyorİnsülin direnci ve şişmanlıkD vitamininden zengin besinler tüketilse de sadece besinleri tüketmek aracılığıyla D vitamini ihtiyacı karşılanmıyor En Fazla faydayı sağlayabilmek için güneş ışığının şart olduğunu vurgulayan Diyetisyen Yüksek, D vitamininin şeker metabolizması üzerine etkili olan insülin hormonunun salındığı beta hücrelerinin korunmasında ve yenilenmesinde de etkin rolü olduğunu belirterek “Kış aylarında evin güneş almasına dikkat edilmeli, perdeler ve pencerelerin hiç değilse 1015 dakika açık tutularak güneş ışınlarının kişiye pencere arkasında yok aracısız olarak gelmesi sağlanmalıdır diyor öte taraftan vücuda beslenme aracılığıyla alınan karbonhidratların insüline bağlanıp hücresel içinden geçerek enerjiye çevrilmesi gerekiyor Direnç durumlarında ise buradaki metabolizma bozulduğu için alınan bütün kalori karın bölgesi ve kollarda yağ olarak depolanıyor Bu da şişmanlığa yol açıyor İnsülin direncinin nedenleri arasında ise; kalıtımsal yapı, atıl ve stresli yaşam ile hatalı gıda alışkanlıkları yer alıyor Özellikle karın çevresindeki yağlanmaların başlıca sebepleri arasında da insülin direncinin geldiğini bildiren Diyetisyen Yüksek “Bozulmuş açlık ve tokluk şekerleri, bozulmuş insülin seviyeleri göstergesidir diyorUykusuzluk da şişmanlığa davetiye çıkarıyorÇalışmaların çoğu uyku alışkanlıklarının cisim kilo durumunu etkilediğini gösteriyor Özellikle kısa uyku süreçleri ve kötü uyku kalitesi her ikisi birlikte kilo artışı ve obeziteye niçin olabiliyor Keza yeme davranışlarının keza de uyku süreçlerinin kilo vermede birlikte ele alınması gerektiğini bildiren Diyetisyen Yüksek “Uykusuzluk sorunu çeken bireylerin daha stresli oldukları, daha çok acıkma, daha duygusal yeme eğiliminde oldukları gözlemlenmiştir Uyku kalitesi düştükçe ya da uyku süresi azaldıkça bireyler daha fazla kalori almaya başlamakta ve obezite problemi meydana gelmektedir diyor öte yandan iştah azaltıcı etkisi olan leptin hormonunun uyku süresi düştükçe azaldığının saptandığına sinyâl eden Yüksek “Ilave olarak uykusuzluğun kan şekeri seviyelerinde bir takım bozulmalar meydana getirdiği bu yüzden arzu artışı oluştuğu belirtilmiştir Buna emrindeki olarak karbonhidrattan zengin besin isteğinde çoğalma gözlenmiştir diyorKış aylarında bakımlı tehlikelere dikkatBilhassa kış aylarında kısalan günlerin de etkisiyle gıda şeklinde ara öğünler ortadan kalkabiliyor Kızartma türü ve etli ağır, yağlı yiyecekler sofralarda daha artı yer bulurken Beslenme Uzmanı Yüksek, rahat tehlikelere de uyarı çekiyor Sofra şekerinin girdiği her gıdanın (her türlü yaş ve kuru meyvenin fazlası, patates gibi sebzeler, gazlı içecekler, Mısır gevrekleri, pirinç, makarna, beyaz ekmek ve şurup eklenmiş kahveler, esmer ekmeğin fazlası) pozitif tüketilmesi durumunda sağlığa hasar vereceğini gösteren Yüksek, kuytu tuz kaynaklarındaki (konserve ürünler, hazır çorbalar, yağlı peynirler, zeytin, şarküteri ürünleri, kuruyemişler, cipsler, hazır etlerköfteler) ve kuytu yağ kaynaklarındaki (hazır yenen bütün yiyecekler, dışarıda pişen sebze yemekleri, salata sosları, yağlı peynirler, light peynirin fazlası, soslanmış etler, tam yağlı süt ve süt ürünleri, kuruyemişler) tehlikeye de dikkat çekiyor Diyetisyen Yüksek, bol hareket ve çoğunluğu su olmak üzere günde 2 litre istikrarsız tüketiminin durum olduğunu söylüyor