Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kış Aylarının Vazgeçilmez Besinleri

Kış Aylarının Vazgeçilmez Besinleri
0
156

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Mevsim geçişlerinde karşılaştığımız ısı değişiklikleri, ödem sorunları ve ani değişen hava şartları vücudumuzun bağışıklık sistemini zayıflatarak sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir.Özellikle sonbahar-kış dönemi, solunum yolu rahatsızlıkları, astım, alerjik hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar gibi birçok rahatsızlığı da beraberinde getirmektedir. Bağışıklık sistemini ayakta tutmak için iyi bir beslenme çok önemli. Doğru beslenerek bağışıklık sisteminizi koruyabilir hastalıklarla mücadele edebiliriz.İşte karşınızda kış aylarının vazgeçilmez besinleri:

Boza

Bilinen en eski Türk içeceklerinden biri olan boza Orta Asya’dan Balkanlar’a doğru geniş bir coğrafya yayıldığı rivayet ediliyor. A, B, C ve E vitaminlerini içeren boza içeriğindeki aktif mayalar ve laktik asit bakterileri sayesinde probiyotik etki (bağırsak florasını düzenleyici etki) gösteriyor fakat yoğun şeker ve enerji içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bir kış içeceği.Darı, mısır veya pirince su katılarak pişirilen boza, daha sonra süzülür ve mayalandırma işlemi ile şeker eklenir. Tahıl grubundan elde edildiği için B grubu vitaminlerinden zengindir. Öksürüğe iyi gelir. Süt yapıcı özelliği ile hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olan sporculara tavsiye edilir.

1 su bardağı boza yaklaşık 250 kaloridir.

Salep

Salep, orkideler ailesinin değişik renkte çiçek açan birkaç türünün toprak altı yumrularından elde edilen bir toz. Bağışıklığı kuvvetlendiren salep aynı zamanda soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceği. Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor. Vücut ısısını dengeliyor. Bronşite iyi geliyor fakat yoğun enerjisinden dolayı boza gibi dikkatli tüketilmesi gereken bir kış içeceği. Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelen salebin içine şeker de eklendiği için tüketimine dikkat etmek gerekir. Salebin içine eklenen tarçın kan şekerini dengeler, lezzet verir.1 su bardağı salep yaklaşık 200 kaloridir.

Kestane

Havaların soğuması ile birlikte kış mevsiminin vazgeçilmezi kestane B1, B2 ve C grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir, fosfor açısından zengin. Unutmayalım 2 büyük boy veya 3 orta boy kestane 1 dilim ekmek ile eşdeğer Bu yüzden tüketim miktarına da dikkat etmek gerekiyor. .Kestanenin aşırı tüketimi hazımsızlık gibi sindirim sıkıntılarına yol açabilir. Lif bakımından zengin olan kestane özellikle ishal dönemlerinde de tüketilmemeye özen gösterilmelidir.

Kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilir lif, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir.Lif özelliği sayesinde kandaki kolesterol seviyesinin korunmasına yardımcı olur. Doyurucu olduğu kadar da besleyicidir. Deri ve cilt sağlığına iyi gelir, antioksidan özelliği yüksek olduğundan yara iyileşmesinde kullanılır. Karaciğere ve mideye iyi gelen kestane aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır.Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olan kişiler dikkatli tüketmelidir. 100 gram yenebilir kestane ortalama olarak 160 kalori enerji sağlamaktadır. Kavrulduğu takdirde nem oranı % 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı % 25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kalori olmaktadır. 


 

Similar threads

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği olan salep ve boza boğaz ağrısı ile öksürüğe iyi geliyor Takvim ’de yer alan habere tarafından Diyetisyen Elif Yıldız, “Salebe konan tarçın hem kan şekerimizi dengeler hem de lezzet verir diyor Bozanın; mısır, mısır ya da pirinçten yapılan bir içecek olduğunu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
96
Kış aylarında günlerin kısalmasıyla birlikte evde ve kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirm Kış aylarında günlerin kısalmasıyla birlikte evde ve kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirme ve havaların soğumasıyla birlikte ısınmak için vücudun yağ depolaması kilo artışının en büyük...
Cevaplar
0
Görüntüleme
143
ış günlerinin vazgeçilmez içeceği salepin faydaları saymaklar bitmiyor Bağsur hastaları, üşüyorum diyenler bu haber size; Bu soğuk kış günlerinde içmeye doyamadığımız Salep, sağlığımız için de faydası saymakla bitmeyen bir içecek İşte Salep’in faydaları; MİS KOKULU BİR FİNCAN SALEP Salep...
Cevaplar
0
Görüntüleme
110
Havaların iyiden iyiye soğumasıyla beraber salep ve boza tezgahlardaki yerini aldı. Kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri olan boza ve salep bağışıklığı güçlendiren besinler arasında yer alıyor. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde zengin olan iki içecek hakkında merak edilenleri sizler için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
101
Kestane Gaz Yapar mı Kestanenin Zararları Nelerdir? Kestane kış aylarının sevilerek yenilen yemişlerindendir. Kış mevsiminin ayrılmaz bir parçası olan kestaneyi, dilerseniz ocakta/fırında bir süre pişirerek tüketebilir veya çiğ olarak yemeyi tercih edebilirsiniz. Kestane Gaz Yapar mı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
244
858,501Konular
982,605Mesajlar
30,361Kullanıcılar
moetiSon üye
Üst Alt