Havaların soğumasıyla nezle, halsizlik, takâtsizlik gibi belirtiler görülüyor Çevresel etkiler; stres, mevsimsel değişiklikler, düzensiz ve yetkisiz besin gibi etkenlerle bağışıklık sistemi zayıflıyorBu dönemde içten gıdaları uygun miktarlarda tüketmek rahatsızlık riskini en aza indiriyorkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9d24d2cjpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayınBu beyazları sık tüketin Soğan ve Sarımsak: Sarımsak, millet arasında doğal antibiyotik olarak anılmaktadır Ona bu özelliği veren ise içeriğinde bulunan, kükürtlü bir alaşım olan allisindir Soğan ve sarımsak birer antioksidan kaynağıdır ve kansere aleyhinde koruma özelliğine sahiptir Kötü kolesterolü ( Ldl ) düşürüp, iyi kolesterolü ( Hdl ) yükseltmektedir İdrar söktürücü özelliği olan soğan, vücuttaki ödemin atımına tezgâhtar olmaktadırSarımsak, antibakteriyel özelliği tamamen vücudu enfeksiyonlara aleyhinde da korumaktadır İngiltere’de yapılan çalışmalar; 12 hafta baştan başa plasebo ve sarımsak özütü verilen 146 kişiden, sarımsak alanların üçte iki oranında soğuk algınlığı riskinin düştüğünü göstermektedir bununla birlikte haftada altı dişten artı sarımsak yiyenlerde %30 daha düşük kolorektal kanser oranı ve %50 daha az mide kanseri oranı olduğu saptanmıştırkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9d3a260jpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayınMantar: Yalnızca hayvansal gıdalarda yer alan B12 vitamininin ve tekrar D vitamininin doğal olarak bulunduğu nadir besinlerden biridir Mantarda kanserden koruyan ve bağışıklığı kuvvetlendiren antioksidan olarak da kabul edilen selenyum minerali oldukça çok bulunmaktadırAyrıca C vitamini, fosfor, potasyum ve bakırdan zengin olup vitamin ve mineral içeriği açısından çok zengin olduğu görülmektedir Bu da mantarın; bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede, yürek sağlığını korumada, bazı kanser türlerini önlemede etkin rol oynamasını sağlamaktadırYüzyıllardır, halk müziği dinç bir bağışıklık sistemi için mantar tüketmektedir Çalışmalar, mantarların beyaz kan hücrelerinin üretimini ve aktivitesini artırdığını göstermektedirkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9d3fef2jpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayınProbiyotik desteği çok manâlı Yoğurt: Probiyotikler veya yoğurtta bulunan Canlı faal kültürler, bağırsak ve bağırsak yollarını hastalıklara neden olan mikroplardan uzak tutan dinç bakterilerdirYapılan bir araştırma, jurnal 200 gram yoğurt tüketilmesinin bağışıklığın artırılmasında etkin olduğunu ortaya koymaktadırkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9d63827jpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayınKefir: Probiyotik özelliği ile ilgili yapılan çalışmalar, dinç bağırsağın dinç birey anlamına geldiğini kanıtlamıştır Bundan nedeniyle günde 1 su bardağı kefir mutlaka tüketilmesi önerilmektedir Bir bardakta jurnal A vitamini ihtiyacının %10’ununu, kalsiyum ihtiyacının %30’unu ve C vitamini ihtiyacının %4’ünü elde etmek mümkündür Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunurKalsiyum ve magnezyum içeriği yüksek olduğu için kemik sağlığını korumakta ve kemik kaybını önlemeye asistan olmaktadır Kefir konut ortamında rahatlıkla yapılabilmektedir Yarım litre pastörize jurnal süte bir tatlı kaşığı kefir mayası eklenip karanlık bir odada 24 saat muhafaza edilir Vakit dolunca kefir hazırlanmış olmaktadır Kevgir yardımıyla maya kefirden ayrılıp yeniden kullanılabilmektedir Doğru koşullarda saklanırsa ömrü uzun olmaktadırkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9d6a79cjpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayınAntioksidan ve C vitamininden varlıklı meyveler tüketin Nar: Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan nar, bütün bir antioksidan deposudur Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalıktan vücudumuzu korumaktadır Yapılan çalışmalar narın antibitki örtüsü etkisi olduğunu böylece kansere karşısında koruyucu olduğunu göstermektedirHazırlanan perhiz listesi içerisinde nar tüketimine yer saptamak, sık başvurulan bir yöntemdir başkaca kalp damar sağlığının korunmasında da büyük rol oynayan nar, jurnal olarak tüketebileceğiniz meyvelerin başında gelmelidir 1 porsiyon meyve, 1 2 ufak irtifa nara eşit gelmektedirkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9d71352jpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayınTurunçgiller: Birçok birey soğuk algınlığı ardından C vitamini alır Çünkü bağışıklık sisteminizin oluşmasına muavin olmaktadır C vitamininin beyaz kan hücrelerinin üretimini çoğalttığı düşünülmektedir Bunlar enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarıdırGreyfurt, portakal, mandalina, limon, misket limonunu içten miktarlarda tüketmek önemlidir Gövde bunu üretmediğinden ya da depolamadığından, sağlığınız için jurnal C vitamini gerekir adeta bütün narenciye, C vitamini bakımından zengindir Aralarından seçim yapabileceğiniz çok dağıtılmış seçenekler ile bu vitaminin herhangi bir öğüne sıkıştırılması kolaydırkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9d87346jpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayınBu gıdalar serbest radikallerin oluşmasını önlüyor hücreleri koruyor Zencefil: B3, B6 vitaminlerini ve demir, kalsiyum,fosfor, sodyum, potasyum, magnezyumminerallerini içermektedir Modern ve geleneksel tıp bu besini ve baharatını sıkça kullanmaktadırZengin içeriğiyle birçok hastalığa iyi gelen zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudu hastalıklara karşı dayanıklı ışık halkası getirmektedir Son araştırmalarına tarafından zencefil kronik ağrının azalmasına ve kolesterol düşürücü özelliklere sahip olabilmektedirkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9dab99bjpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayınZerdaçal: Öteki adı Hint safranı olan zerdeçal, zencefilgiller ailesinden diğer bir besindir Etkin maddesi curcumindir oldukça çok A ve E vitamini içermektedir keza demir, manganez B6 vitamini, potasyum ve bakır bakımında oldukça zengindir Bu aydınlık sarı, acı baharat, yıllardır keza osteoartrit keza de romatoid artrit tedavisinde antiinflamatuar olarak kullanılmaktadırAyrıca, incelemeler, zerdeçalın ayırt edici rengini veren yüksek curcumin konsantrasyonlarının egzersize ast kas hasarını azaltmaya asistan olduğunu göstermektedir Hür radikallerin oluşmasına engel olmakta ve hücreleri korumaktadırkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9dbbb87jpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayınÇinko eksikliği enfeksiyona niçin olabilir Çay: Dünyada ve ülkemizde akarsu toplumsal anlamda kayda değer yere sahiptir Çayın etkin maddesi tein olup, içeriğinde polifenol bulunmaktadırBilimsel bir araştırma sonucunda; 2 hafta baştan başa günde 5 fincan siyah dere içen insanların, plasebo sıcak meşrubat içenlere kıyasla kanlarında 10 kat daha fazla virüsle savaşan interferona sahip oldukları görülmüştür Bu bağışıklık artışından sorumlu amino asit olan Ltheanine, ayrıca siyah keza de yeşil akarsukafeinsiz olanlarında bolca bulunmaktadırkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9dcf9d7jpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayınEt: Bağışıklığı destekleyici çinko mineralin esas kaynağıdır Çinko eksikliği, eksik miktarda et bitiren, bilhassa vejetaryenler için en yaygın gıda eksikliklerinden biridir Çünkü hafif çinko eksikliği bile enfeksiyon riskini artırabilmektedir D vitamini ve çinko, beyaz kan hücrelerinin gelişimi için çok önemlidirkisboyuncabubesinlerituketinhastaolmayin5c43bf9de5210jpegalt Kış boyunca bu besinleri tüketin hasta olmayın