Kışa girerken uyarı edilmesi gereken en kayda değer konu havadaki ısı değişikliğine düzen sağlayabilmek için metabolizmada meydana gelen azalmadır Eksilen metabolizma hızına yağışlı ve soğuk hava, yoğun iş temposu ve kısalan günler sebebiyle eksilen fiziki aktivite de eklenince kilo almak hale gelebilir Bu sebeple yapılması gereken ilk meslek yoğun kalori taşıyan besinlerin günlük hayattaki miktarlarını azaltarak ve daha dengeli bir gıda düzenine geçmektir id Gad300250Sık sık ve eksik az beslenmek, ara öğünlerde kan şekerini destekleyici besinlere yer atamak ara öğünü peşine düşüp takip eden esas öğünde hem yavaş hem de eksik yenilmesine yardımcı olacaktır Öğlen yemeğinin kaslı yenmesi durumunda akşam öğününü yağı ayarlanarak pişirilmiş sebzeler ve salata eşliğinde hafif dinmek tekrar tartma taşımaktadırYaz mevsiminin bitmesiyle birlikte su içiminde ciddi bir azalma meydana gelir Sıcak içecekler daha fazla içildikçe suya olan alaka de azalır Unutulmaması gereken en önemli nokta suyun yerini meyve suları da dahil edinmek üzere hiçbir içeceğin tutmayacağıdır Bilhassa kafein içeren içecekler su atımını hızlandırarak vücudun suya olan ihtiyacının artmasına sebep olurlarYazın rehavetinden kurtulmak, her yerde enerji biriktirmek ve enerjik bir şekilde çalışmaya açılmak için tüketilecek gıdalar:Sağlıklı yiyeceklerden oluşan dengelenmiş bir kahvaltı ile güne açtırmak fazla önemlidir Bu Vesile Ile ayrıca kan şekerinin normalin altına düşmesi engellenmiş keza de metabolizmanın çalışmaya başlaması sağlanmış olur Kahvaltıda ve aralarda çay ve kahve yerine C vitamini yönünden zengin olan meyve suları veya kuşburnu çayı seçim edilebilirAralarda omega 3 içeriği varlıklı ceviz, badem gibi yağlı tohumlar kilo alımına sebep olmayacak ölçülerde yenebilir Bunların yanında çok eksik kahve konulmuş süt hem kan şekerinin toparlanmasına ayrıca de kalsiyum ihtiyacını karşılamaya tezgâhtar olacaktırYemeklerde tüketilecek olan salatalar ayrıca kilo kontrolü sağlayacak keza de varlıklı vitamin içerikleriyle gün boyunca düşen enerjiyi yenilenmesine tezgâhtar olacaklardır Salata, meyve ve meyve sularında vitamin kaybının en aza indirilmesi için hazırlandıktan hemen sonradan tüketmeye uyarı edilmelidir Bilhassa C vitamin fazla seri kayba uğramaktadır Yemeklerde hayvansal ya da bitkisel protein kaynaklarına gereken yer verildiğinde takâtsizlik belirtilerinin hızla azaldığı görülecektir Kolesterol sorunu olanlar kırmızı et yerine balık ve kuru baklagilleri tercih edebilirlerEylülekim bütün bir ara dönem, bazen fazla soğuk, ara sıra de çok sıcak olur Bu dönemde hastalıklar da artar ve bağışıklık sistemini takviye etmek gerekirYaz baştan başa dengesiz beslenen ve yoğun tempodan nedeniyle bitkin düşen vücudumuz sonbahar mevsiminin sıcaklık dalgalanmalarından oldukça olumsuz etkilenir Bu mevsimde çoğu özellikle soğuk algınlığı ve benzer hastalıkların görülme sıklığı artar Hastalıklara yakalanmamanın ya da yakalandıysak da en azından hastalığı daha hafif atlatmanın birincil şartı bağışıklık sistemini güçlendirmektirYaz biter bitmez bağışıklık sistemini güçlendirdiği aşina vitamin ve mineralleri içeren besinlere tartı veren bir beslenme programına geçildiği takdirde sonbahar sorunsuz atlatılacaktır Vitaminlerden A,C ve E, minerallerden ise selenyum, çinko, magnezyum ve demir bağışıklık sistemini güçlendirirler Bu vitamin ve mineraller bununla birlikte yüksek antioksidan nitelik taşırlar Antioksidanlar özgür Radikal denen kansere sebep olma potansiyeli taşıyan ajanların hücreleri oksitlemesini önlerler Doktorlar hap önermedikçe vitamin ve minerallerin doğal yollarla yani besinlerle alınmasına çaba edilmelidirSigara içenlerde C vitamini öncelikle edinmek üzere çoğu vitaminin ve mineralin emilimi olumsuz etkilenmektedir Bu sebeple sigara içenlerin içmeyenlere oranla vitamin ve mineral ihtiyaçları daha fazladır Bunun için yük verilmesi gereken besinler şunlardır:A vitamini: Karaciğer, havuç, kayısı, kavun, yumurta, ıspanak, kabak, domates, karaciğer, brokoli, marulC vitamini: Limon, portakal, greyfurt, kivi, roka, maydanoz, yeşil sivri biber, kuşburnu, domatesE vitamini: Tüm nebati yağlar ve yağlı tohumlarSelenyum: Deniz ürünleri, böbrek, kalp, etlerÇinko: Bulgur, badem içi, ceviz, balık, et, karaciğer süt, yumurta, kuru baklagillerMagnezyum: Yağlı tohumlar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, muz, tahıllarBağışıklık sistemini güçlendirmede diğer bir kayda değer grup probiyotik besinlerdir Probiyotikler bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere benzerler Kansere karşı da koruyucu etkileri vardır Prebiyotik ise besinlerdeki sindirilemeyen yiyecek partikülleridir Kalın bağırsaktaki faydalı bakterilerin üremesine asistan olurlar Mesela yoğurt ve kefir ayrıca probiyotik ayrıca de prebiyotik bir besindir Kefirin yardımcı bakteri oranı yoğurttan çok daha fazladır Jurnal besin düzeni içinde mutlaka yoğurt ve kefire yer atamak hastalıklardan korunma da destek sağlayacaktırGüçlü bir bağışıklık sistemi için vücudun ihtiyacı olan proteinin alınması şarttır Bilhassa hayvansal kaynaklı protein nitelikli protein olarak kabul edilir Ama bu grupla birlikte hayvansal yağ alımı da olacağından kan yağlarıyla ilgili sorunu olan şahısların güz ve kış dönemimde protein ihtiyaçlarını karşılamak için kurubaklagilleri kullanabilirler Kurubaklagiller yaklaşık olarak hayvansal besinlere yakın oranda protein içerirken hiç kolesterol ve yağ içermediklerinden kan yağlarını hopârlör tesir de göstermezler İyi bir protein kaynağı olan balık bununla beraber kalp sağlığı için fazla faydalı olan omega3 yağ asitlerinden de zengindir