iltasyazilim
FD Üye
Anadolu’da kışa hazırlık yaygın olarak yapılır Turşular, salçalar, soslar, kurutmalar, reçeller ve bir de şifa kaynağı pekmez yapılır Pekmez evde herkesin kolaylıkla yapabileceği bir şey değildir
Pekmezin çeşitleri vardır Üzüm, keçiboynuzu, armut, hurma, dut pekmezleri arasında en çok yapılan üzüm pekmezidir Çünkü diğer pekmezlerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir
Pekmez kahvaltıların en önemli yiyeceklerindendir Özellikle tahin ile birleşince muhteşem bir tat ortaya çıkar Yine pastalara, kurabiyelere de pekmez dökülür
En yaygın ve en çok tüketilen pekmez üzüm pekmezidir Yaz aylarının en sevilen meyvesi üzüm kış gelince pekmez olarak karşımıza çıkar Pekmez yapmak biraz zahmetlidir Önce bağlardan üzümler toplanır Bu üzümler yıkandıktan sonra çizmeler giyilir ve üzümler ezilir Üzüm suyuna “şıra denir Şıra bir süre dinlendirildikten sonra kazanın içinde kaynatılmaya başlanır Kaynayan pekmezin kefi alınır Pekmez kıvamını alsın, mayalaşsın diye içine killi toprak ya da odun külü konur Tekrar dinlendirilir ve süzülür Son olarak da cam kavanozlara konarak saklanabilir
Pekmez’in faydalarına göz atarsak;
Aç karna bir iki yemek kaşığı tüketilirse kansızlık için faydalı olur
Enerji verir
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Damar sertliğine iyi gelir
Vücuda zindelik sağlar
İştah açar
Pastalara, kurabiyelere, keklere lezzet verir
Kanser hastalığına karşı önleyicidir
Balgam sökücüdür
Öksürüğü keser
Kalp sağlığını korur
Karaciğer için çok faydalıdır
Cilt sağlığını korur
Mide ve sindirim sistemine iyi gelir
Sinir sistemine de iyi gelir
Hamile bayanların tüketmesinde fayda vardır
Adet ağrılarına iyi gelir
Cinselliğe faydalıdırPekmez özellikle küçük çocuklara yedirilmelidir Büyümeye katkı sağlar Pekmez tam anlamıyla kalsiyum, selenyum deposudur Aynı zamanda B6 vitamini içerir
Pekmezin Zararları ise,
Çok faydalıdır fakat çok kaynamasından dolayı uzmanlar tarafından kanser riskini artırdığı da söylenmektedir Fazla tüketildiğinde şişkinlik yapabilir Çok şekerli olduğu için şeker hastaları dikkatli tüketmelidir Kan şekerini yükseltebilir Rastgele pekmez alınmamalıdır Doğal yollarla üretilmiş pekmezlerin alınmasına dikkat edilmelidir İçinde katkı maddesi bulunan pekmez yarardan çok zarar verebilir Pekmez kavanozu açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır Yine fazla tüketimi ishale göğüs ağrılarına sebep olabilir Her yiyecekte olduğu gibi dengeli tüketim yapılmalıdır Bilinçsizce tüketilirse kilo aldırır Üretim, tüketim tarihlerine mutlaka bakılmalıdır
Pekmezin çeşitleri vardır Üzüm, keçiboynuzu, armut, hurma, dut pekmezleri arasında en çok yapılan üzüm pekmezidir Çünkü diğer pekmezlerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir
Pekmez kahvaltıların en önemli yiyeceklerindendir Özellikle tahin ile birleşince muhteşem bir tat ortaya çıkar Yine pastalara, kurabiyelere de pekmez dökülür
En yaygın ve en çok tüketilen pekmez üzüm pekmezidir Yaz aylarının en sevilen meyvesi üzüm kış gelince pekmez olarak karşımıza çıkar Pekmez yapmak biraz zahmetlidir Önce bağlardan üzümler toplanır Bu üzümler yıkandıktan sonra çizmeler giyilir ve üzümler ezilir Üzüm suyuna “şıra denir Şıra bir süre dinlendirildikten sonra kazanın içinde kaynatılmaya başlanır Kaynayan pekmezin kefi alınır Pekmez kıvamını alsın, mayalaşsın diye içine killi toprak ya da odun külü konur Tekrar dinlendirilir ve süzülür Son olarak da cam kavanozlara konarak saklanabilir
Pekmez’in faydalarına göz atarsak;
Aç karna bir iki yemek kaşığı tüketilirse kansızlık için faydalı olur
Enerji verir
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Damar sertliğine iyi gelir
Vücuda zindelik sağlar
İştah açar
Pastalara, kurabiyelere, keklere lezzet verir
Kanser hastalığına karşı önleyicidir
Balgam sökücüdür
Öksürüğü keser
Kalp sağlığını korur
Karaciğer için çok faydalıdır
Cilt sağlığını korur
Mide ve sindirim sistemine iyi gelir
Sinir sistemine de iyi gelir
Hamile bayanların tüketmesinde fayda vardır
Adet ağrılarına iyi gelir
Cinselliğe faydalıdırPekmez özellikle küçük çocuklara yedirilmelidir Büyümeye katkı sağlar Pekmez tam anlamıyla kalsiyum, selenyum deposudur Aynı zamanda B6 vitamini içerir
Pekmezin Zararları ise,
Çok faydalıdır fakat çok kaynamasından dolayı uzmanlar tarafından kanser riskini artırdığı da söylenmektedir Fazla tüketildiğinde şişkinlik yapabilir Çok şekerli olduğu için şeker hastaları dikkatli tüketmelidir Kan şekerini yükseltebilir Rastgele pekmez alınmamalıdır Doğal yollarla üretilmiş pekmezlerin alınmasına dikkat edilmelidir İçinde katkı maddesi bulunan pekmez yarardan çok zarar verebilir Pekmez kavanozu açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır Yine fazla tüketimi ishale göğüs ağrılarına sebep olabilir Her yiyecekte olduğu gibi dengeli tüketim yapılmalıdır Bilinçsizce tüketilirse kilo aldırır Üretim, tüketim tarihlerine mutlaka bakılmalıdır