Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kışın bağışıklığı güçlendirmenin sırrı: Omega-3

Kışın bağışıklığı güçlendirmenin sırrı: Omega-3
0
138

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
kisin_bagisikligi_guclendirmenin_sirri_omega_3-0.jpg

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için en tesirli usullerden birinin bağışıklığı destekleyici besin öğelerini gerçek seçmek ve tertipli olarak tüketmek gerekiyor. Probiyotikler, çeşitli vitamin ve mineraller, Omega-3 yağ asidi, çinko, selenyum, B kümesi vitaminler ve beta glukan bu besin öğelerinden en kıymetlileridir.

Soğuklarla birlikte üst teneffüs yolu hastalıkları (sinüzit, farenjit, larenjit), akciğer enfeksiyonları (bronşit, bronşiloit, pnömoni) ve kulak iltihaplarının daha sık görüldüğünü vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun, bilhassa Kovid-19 salgını sonrasında bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasının daha da ehemmiyet kazandığını vurguladı.



Portakal, mandalina ve kivi yüksek C vitamini içeriyor


Zerzevat ve meyvelerin güçlü vitamin içerikleri nedeni ile sık tüketilmesi gereken besin kümelerinden olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun, "Özellikle kış meyvelerinden portakal, mandalina ve kivi yüksek C vitamini içerirler. Her gün kâfi C vitamini alımı, güçlü bir bağışıklık sistemi için çok gereklidir. Ayrıyeten ıspanak, kıvırcık ve gibisi yeşil yapraklı sebzelerin sık tüketimi de günlük C vitamini gereksinimimizi karşılamamıza katkı sağlar. Unutulmaması gereken bir öteki değerli bir nokta ise C vitamininin bedende depolanamadığı, fazlasının bedenden atıldığı, bu yüzden muhtaçlık kadar alınmasının kâfi olacağıdır. Vitamin gereksinimini gidermek için çok sık ve çok ölçüde meyve suyu tüketmek boş güç alımına, insülin direncine ve vitamin israfına sebep olmaktadır. Varlıklı vitamin içerikleri yanında mineral içeriklerinden dolayı de sebzeler sıhhatimizin korunmasında çok değerlidir.” sözlerini kullandı.



Çinko ve selenyum bağışıklık için anahtar rolde

Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan çinko ve selenyum minerallerinin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynadığını da kelamlarına ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun; tahıllar, fındık ceviz vb. yağlı tohumlar, kırmızı ve beyaz etin de çinko ve selenyumun başka kaynakları olduğunun altını çizdi.

Probiyotik besinlerin içinde bedenimiz için gerekli sağlıklı bakterileri içeren yiyecekler olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun, "Kefir ve probiyotik yoğurtlar ve mesken imali yoğurtlarda yüksek oranda bulunan canlı bakteriler, bağırsak florasında çoğalarak öncelikle sindirim sistemimizin sıhhatini dayanaklar, ayrıyeten alerji riskini de düşürürler ve bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bedenin savunmasında rol alırlar.” diye konuştu.



Haftada 2-3 gün balık yiyin

Bağışıklığı artıran bir öbür değerli besin öğesinin Omega-3 yağ asidi olduğunu aktaran Arğun, "Özellikle balıklarda bulunan Omega-3 yağ asidinin başka kaynakları ceviz ve keten tohumudur. Omega-3 yağ asidi bilhassa kalp damar hastalıklarından korunmada çok değerli rol oynar. Bunun yanı sıra hücre zarının yapısının temel bileşeni olduğu için hücreleri korur, güzelleştirir ve hücre devamlılığını sağlar. Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rol alır. Haftada 2-3 gün balık ve her gün 2-3 adet ceviz tüketmek, Omega-3 yağ asidinin kâfi alımını sağlamaktadır.” açıklamasını yaptı.

Bilhassa kış mevsiminde piyasada satılan bağışıklık güçlendirici ilaçlara talep arttığına da dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun, "Bu ilaçların temel hususu beta glukandır ve yulaf beta glukan içeriği epeyce varlıklı bir tahıldır. Günlük beslenmemizde yulafa yer vererek beta glukanı doğal kaynağından almamızı sağlayabilir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz.” dedi.



Ekinezya soğuk algınlığından korur

Ekinezyanın da soğuk algınlığı ve üst teneffüs yolu hastalıklarından korunmak maksadıyla en çok yararlanılan bitkilerden biri olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun, şöyle devam etti: "Yine Goji meyvesi, karoteonit ve polifenolik antioksidan bileşikler bakımından zengindir ve bu özelliği sayesinde beden direncinin artırılması emeliyle kullanımı önerilmektedir. Karanfil ağız ve boğaz mukozasını bakterilere karşı korumakta, birtakım bakteri virüs ve mikroorganizmaların yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak yarar sağlayarak beden direncinin artırılmasında kıymetli rol oynamaktadır. Kuşburnu meyvesi içerdiği yüksek C vitamini ve fenolik bileşikleri nedeniyle kuvvetli bir antioksidan tesire sahiptir. Bilhassa C vitamini içeriğinden dolayı soğuk algınlığından gözetici ve bağışıklık sistemini destekleyici olarak sık kullanılmaktadır.”

Bir öteki kıymetli bağışıklık sistemi güçlendirici D vitamini olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun, "İmmüno-modülatör, anti-inflamatuvar ve antioksidan tesiriyle bilinen D vitamini eksikliği, bilhassa üst ve alt teneffüs yolu enfeksiyonlarının ağır geçmesine sebep olabilir. Bu nedenle doktor denetiminde D vitamini ölçümü yapılmalı ve gerekli destekler alınmalıdır.” dedi.



Uyku mühleti kısaldıkça bağışıklık da düşer

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra güzel bir bağışıklığın yolunun kâfi uykudan geçtiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun, şunları söyledi: "Araştırmalar uyku mühleti kısaldıkça bağışıklık sisteminin temel taşları sayılan doğal savaşçı katil hücrelerin sayısının da azaldığını gösteriyor. Bir çalışmada yalnızca bir gece bile 4 saat eksik uyumanın, 8 saatlik kaliteli bir uykuya kıyasla bağışıklık sisteminde dolaşan doğal katil hücrelerin neredeyse yüzde 70'ini yok ettiği gösterilmiş. Elhasıl, uyku müddetiniz kısaldıkça bağışıklık gücünüzü sağlayan savaşçılarınızın (T lenfositler) sayısı da azalıyor. Gerilim engellenmeli ya da gerilimle baş etme formülleri bulunmalı. Zira bedeniniz gerilim ile karşılaştığında savaş moduna girer ve bağışıklık hücrelerinizi aktive eder. Ancak gerilim daima hale gelirse, çok artan bağışıklık ikazına bedenin yanıtı değişir ve bağışıklık sisteminiz zayıflar. İdman yapılmalı. Şayet mümkünse yeterli oksijen alan yerlerde haftada 3 gün 30-45 dakika süratli tempolu yapacağınız yüksek tempolu yürüyüşler size bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda epeyce fazla yarar sağlayacaktır.”


 

Similar threads

Vitaminler sadece vücudunuza veya cildinize değil, gözlerinize de yardımcı diyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Öğr Üyesi Fatih Atmaca, Vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin yeterli miktarda ve yerinde zamanda alınması, ileride yaşa yan oluşacak olan göz hastalıklarına aleyhinde da vasilik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
118
Hürriyet yazarı Osman Müftüoüğlu, bugün kaleme aldığı yazısında "Takviye yutmak aşıyı da güçlendirir mi?" konusunu ele aldı. "Salgının başından bu yana tam bir “vitaminmanya” yaşanıyor. Herkes şu ya da bu vitamini yutma peşinde." köşe yazısına başlayan Osman Müftüoğlu salgınla mücadele...
Cevaplar
0
Görüntüleme
127
b12 vitamini hangi bitkilerde bulunur Karaciğer, böbrek, sığır eti, yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini taşıyan besinler arasındadır Mayalı soya ürünleri ve deniz yosunu da b12 vitamini bulunan yiyecekler arasındadır B12 vitamini nebati yiyeceklerde bulunmaz Vejetaryenlerde b12...
Cevaplar
0
Görüntüleme
100
•    Omega’nın ceset için gerekli ve yararlı yağ asitleri olduğunu, gıdalardan ya da besin desteklerinden elde edilmesi gerektiğini, bundan böyle çoğu kişi biliyor Lakin farklı rakamlarla anılan Omegalar arasından hiçbiri, sağlık açısından vazgeçilmez kabul edilen Omega 3 kadar iyi tanınmıyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
91
Uzun yaşamın 20 sırrı Yıllara cüret etmek artık olası Ama bunun için dikkat etmemiz gereken uzun bir liste var Bilirkişi bir doktorunuz olsun: En iyi çare, hasta olmamayı sağlamaktırgörüşü, günümüzde doktorların sloganı oldu Yani, doktorlar hastalıkları daha semptom vermeden durdurmak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
858,501Konular
982,605Mesajlar
30,361Kullanıcılar
moetiSon üye
Üst Alt