Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kışın bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yolları

Kışın bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yolları
0
248

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
2
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
47
Konum
Rusya
F-D Coin
111
kisin_bagisiklik_sistemini_guclu_tutmanin_yollari-0.jpg

Yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemini zayıflatıp hastalıklara yer oluşturduğunu ve tam aksisi çok kaloriye bağlı obezitenin de birebir formda bağışıklık sistemini zayıflattığını biliyor muydunuz? Neyse ki, bedenin savunma sistemini desteklemek kâfi ve istikrarlı beslenmeyle mümkün hale geliyor.

Sağlıklı diye fazla tüketilen kimi besinler ise, yarardan çok ziyana sebep olabiliyor. Mevsim şartlarına nazaran yetişen zerzevat ve meyveler bağışıklığı müdafaanın temelini oluştururken, mutfaklarımızda bu biçim besinlere daha fazla yer açmalıyız.



Mevsim zerzevat ve meyvelerini tüketin


Mevsiminde yetiştirilmiş, çeşitli, renkli zerzevat ve meyvelere günlük beslenmemizde yer açmalıyız. Mevsim dışı zerzevat ve meyvelerin besin bedelinin azaldığını, hormon ve kimyasal ilaçlara maruz bırakıldığını ayrıyeten gereksinimimiz olan vitamin ve mineralleri sağlamadığını unutmayın. Bu nedenle mevsimine uygun zerzevat ve meyveler tüketmek, vitamin, mineral ve birçok fenolik bileşikleri bize kazandırarak sıhhatimiz için çok daha yararlı olacaktır. Mevsim dışı zerzevatları tüketmek için kendi mevsiminde konserve, turşu yaparak ya da dondurma-kurutma süreçleriyle saklayarak dilediğinizde tüketebilirsiniz.



Bağışıklık dostu besinler

Havuç ve balkabağı çok uygun bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini öncü unsuru betakaroten, uygun bir antioksidan olarak hücre hasarını önler ve göz sıhhatimizi korur. Balkabağını salata ve çorbalara ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıyeten balkabağı düzgün bir potasyum, magnezyum minerallerinden güçlü olmakla bir arada A, B, C vitaminlerini barındırır. Ispanak ise kalsiyum, magnezyum, folik asit, C vitamini ve B6 vitamininden güçlü yüksek lifli bir sebzedir. Salatalara, çorba ve yemeklere ekleyerek antikanserojen ve kemik sıhhatine tesirinden faydalanabilirsiniz.

Soğangiller ailesinden olan pırasanın lif oranı çok yüksek ve kalorisi çok düşüktür. Bağışıklık sistemini destekleyici B vitaminleri, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum içerir. Ayrıyeten kolesterol ve kan şekerini de dengeleyicidir. Kuru baklagiller lif açısından zengindir. E ve K vitaminleri yanı sıra B kümesi vitaminlerini de içerir. Çinko, fosfor potasyum, magnezyum sayesinde bağışıklık sistemini takviyeler. İster salatalarınızda haşlayarak, ister çorbalara ya da yemeğinize ekleyerek haftada en az 1 gün tüketilmesini öneriyoruz.

Birçok kansere karşı casus olan 'Sulforafan' isimli husus barındıran brokoli içerisindeki antikanserojen unsurlardan azamî yararlanmak için çiğ yahut buharda kısa müddette pişirerek tüketmek en doğrusudur. Brokoliyi pişirerek çorba yahut yemek yapmak yerine salatalarınıza eklemeniz çok daha yararlı olacaktır. Bağışıklık deyince birinci aklımıza gelen C vitamini içeren besinlerden kırmızı kapya biber, kuşburnu, kivi, çilek, portakal üzere yiyecekler günlük olarak tüketilmelidir. Çinko içeren kabak çekirdeği, kuzu eti ve mantarı da beslenme planımız içerisinde tutmalıyız.



D vitamini desteği ihmal etmeyin

D vitaminini güneşten sentezleyebildiğimizi biliyoruz ama Eylül-Ekim ayları itibariyle güneşteki UVB ışınları ülkemizi terk ediyor. UVA ışınları ise D vitaminini sentezlemeye yaramıyor. Bu nedenle kış aylarında D vitamini düzeyimizi optimum seviyede tutmak için dışardan destek almak zorundayız. Kesinlikle her yaş kümesi hekiminin tavsiye ettiği ölçü kadar D vitamini desteği almalıdır.

Bağırsaklarımızda yerleşik halde bulunan probiyotik bakteriler sıhhatimize direkt katkı sağlar. 'Yaşam için' manasına gelen probiyotikler bağırsağımızdaki patojenlerin beslenip yerleşmesine ve büyümesine karşı savaşmaktadır. Bunun dışında beden savunmasını engelleyen birtakım faktörlere de dikkat edilmeli, işlenmiş besinler, rafine şeker içeren paketli yiyecekler, rafine yağlar ve besin katkı unsurlarından güçlü paketli yiyecek tüketiminin artması beden savunmasını mahzurlar. Bununla bir arada sistemsiz uyku ve gerilim de bağışıklık sisteminizi düşüren faktörlerdendir.


 

Similar threads

Bedenimiz farklı enfeksiyon ve toksik casuslarla savaşmak için bağışıklık sistemine sahiptir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi kişiyi enfeksiyonlardan korur, tümör üzere ziyanlı hücre oluşumlarını mahzurlar, bedeni çevresel faktörlerden ve hastalıklardan korur. Bu kadar kıymetli olan bağışıklık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
105
Hava sıcaklıkları tüm yurtta düşerken, kışa hazırlık periyodu olarak isimlendirilen sonbaharda, beden direncini artırmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak sıhhat için büyük değer taşıyor. Yorgunluk, halsizlik, soğuk algınlığı üzere rahatsızlıkların sıklıkla yaşandığı sonbaharda, sağlıklı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
230
Covid-19 ile birlikte hastalıklardan korunmada beslenmenin kıymeti tekrar dikkat çekti. Covid-19’ u ağır geçirenler hastanede tedavi görürken hafif geçirenler konutlarında tedaviye devam ediyor. Araştırmacılar hastalıktan korunmada güçlü bağışıklık sisteminin hami tesir yaptığını belirtmekteler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
79
İmmün sistem olarak da bildiğimizi bağışıklık sistemi vücudun savunma mekanizmasını oluşturur. Vücudumuzu bakteri, virüs ve hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı korur. Bağışıklık sistemi marazlara karşı bir kalkan oluşturur. Bu sistem karmaşık ve bir o kadar da kompleks bir yapıdır. Bu sebep...
Cevaplar
0
Görüntüleme
176
İlkbahar ile birlikte başlayan sıcaklık ve basınç değişimlerinin insan bedeni üzerinde halsizlik, daima uyku hali ve ahenge isteği, eklem ağrıları, sindirim sistemi, sorunları, depresif ruh hali üzere belirtiler ortaya çıkarabileceğini ve bunlara da genel olarak bahar yorgunluğu denildiğini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
239
858,505Konular
982,702Mesajlar
33,053Kullanıcılar
gakgunSon üye
Üst Alt