Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kışın direncinizi arttıracak öneriler

Kışın direncinizi arttıracak öneriler
0
76

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Gazi Üniversitesi Sağlık Durumu Bilimleri Fakültesi Dekanı Gıda ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Nevin Şanlıer, kış aylarında daha dirençli edebilmek için tüketilmesi gereken besinleri anlattıkisindirenciniziarttiracakoneriler5c43dbcd40df5jpegalt Kışın direncinizi arttıracak önerilerRenkli besleninSağlıklı beslemek için bütün besin öğelerini taşıyan çeşitli gıda ve içeceklerin tatmin edici miktarlarda ve öğün içinde dengelenmiş bir şekilde alınması gerektiğini vurgulayan Prof Dr Şanlıer şunları kaydetti:Enerjinin temel kaynağı olan karbonhidratların tüketimi, enerji ihtiyacını karşıladığı gibi, karbonhidratların yeterince alınması, proteinlerin enerji için kullanılmasını önleyerek protein sentezi için kullanılmasını sağlar Bunun için günde iki porsiyon et, balık, tavuk vb ve yumurtanın alınması önemlidir Vücudumuz antioksidan sistemi ile vücuda giren mikroorganizmalara karşısında koymaya çalışır Her gün farklı alanlara yönlendirilmiş renklerde iki porsiyon sebze yanında yeniden renkli bir salata yenilmesi, meyvelerden de en az üç porsiyon olacak şekilde tüketilmesi çok önemlidirkisindirenciniziarttiracakoneriler5c43dbce130cdjpegalt Kışın direncinizi arttıracak önerilerDaha çok çocuklar ve kadınlarda görülen üşüme, halsizlik, baş dönmesiyle kendini belirten demir eksikliği de kış aylarında artma gösterebilir Günlük beslenmede et, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden takviye alınmalı ve beraberinde demirin emilimini süratli gitmek için C vitamini içeriği sebebiyle bol limoni salata tüketilmeli Yağlı yiyeceklerden uzakta durulmalı Özellikle katı yağ olarak tanıdık tereyağı, margarin, yoğun yağlı etlerin tüketiminden kaçınılmalı Yemeklere eklenecek zeytinyağı ve sıvı yağlar dikkatli tüketilmeli Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, istikrarsız yağlar, kuru baklagiller, tahin gibi besinler E vitamini yönünden zengindir Balık, balık yağı, fındık ve cevizde yer alan omega3 yağ asitleri bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir Hem zeytinyağı, fındık yağı gibi yağlarda yer alan omega9 yağ asitlerinin de bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri vardırkisindirenciniziarttiracakoneriler5c43dbce1a7bdjpegalt Kışın direncinizi arttıracak önerilerHaftada 23 yumurta tüketinYumurta, süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi yüksek protein taşıyan besinlerin uyumlu tüketimine önem verilmesi gerektiğini açıklayan Prof Dr Şanlıer, “Probiyotik içeren süt, yoğurt ve kefirin günde en düşük 23 porsiyonbardak tüketilmesi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanmalı Kış aylarında güneş ışığının daha eksik gelmesi sebebiyle millet kendilerini mutsuz hissedebilir, vücut D vitamininden mahrum kalabilir Kemik ve diş gelişimi için de önemli olan D vitaminin karşılanması ve sinir sisteminin güçlenmesi için haftada asgari iki kere yağlı deniz balığı tüketilmeli, günde 34 adet ceviz ya da 67 adet badem gibi sert kabuklu kuruyemişler yenmeli diye konuştukisindirenciniziarttiracakoneriler5c43dbce21f52jpegalt Kışın direncinizi arttıracak önerilerBol su içinKış aylarında görülme sıklığı artan grip gibi hastalıklarda yeterli değişken alımına uyarı edilmesinin önemini vurgulayan Prof Dr Şanlıer, “Bilhassa ishal ve alev durumlarında su ilk olarak elde etmek üzere bol değişken tüketilmesi gerekmektedir Dinç bir kişinin alması gereken su miktarı 810 bardak, yani takriben 22,5 litre olmalı Akışkan alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu, tarçın, rezene, yeşil dere, nanelimon ya da açık çay gibi içeceklerden günde 12 fincan tüketmek faydalıdırdedikisindirenciniziarttiracakoneriler5c43dbce2afacjpegalt Kışın direncinizi arttıracak öneriler
 
858,496Konular
982,160Mesajlar
30,101Kullanıcılar
omerdemir1Son üye
Üst Alt