Beslenme Uzmanı Ayşegül Öztürk, kış aylarında dinç ve dengeli beslemek için şu dikkat ve önerilerde bulundukisinneyemeliyiz5c43ea1813c78jpegalt Kışın ne yemeliyiz?Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol akıcı alımı gerekmektedir Yeterli akışkan alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, ceset fonksiyonlarının ahenkli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta o kadar çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece kayda değer rol oynamaktadır bu nedenle, her gün en az 225 litre (1214 su bardağı) su içilmeli, değişken alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık nehir gibi içecekler tercih edilmelidir’’ kisinneyemeliyiz5c43ea186b64bjpegalt Kışın ne yemeliyiz?Kış aylarında beden ağırlığı kontrolünün sağlamasında; basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine itina gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının seçim edilmesi, hareketsizlik nedeniyle büyüyen sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi (haftada 23 kere) ve düzenli maddesel aktivite yapılması önemlidir kisinneyemeliyiz5c43ea187c768jpegalt Kışın ne yemeliyiz?E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı ceset direncini arttırmakta, A vitamininin okside olmasını da engellemektedir E vitaminin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin tatmin edici miktarlarda tüketilmesi önemlidir kisinneyemeliyiz5c43ea188af67jpegalt Kışın ne yemeliyiz?Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse de değişken alımına katkı sağlaması açısından taze bunalmış meyve sularının tüketilmesi de önemlidir Meyve sularının tüketiminde önemli olan sıkıldıktan anında sonra tüketilmesidir Çünkü meyve suyunun bekletilmesi C vitamininin azalmasına niçin olmaktadır kisinneyemeliyiz5c43ea189a6bbjpegalt Kışın ne yemeliyiz?Yaşamın her döneminde yeterli ve dengelenmiş gıda sağlığın korunması için esastır bu nedenle, dört besin grubunda bulunan değişik besinler minimum 3 asıl ve 3 ara öğünde tatmin edici miktarlarda alınmalıdır Her gün mevsiminde bol meyve ve sebze tüketilmesi önerilmektedir Kış aylarında beden direncini çoğaltmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını temin etmek için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekmektedir Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bol miktarda yer alan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir kisinneyemeliyiz5c43ea18a7344jpegalt Kışın ne yemeliyiz?