nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Kışın Yararları
Kışın Yetişen Meyvaların Yararları
Kışın Faydası
Kış Meyvaları Ayva,portakal,elma ve yararları
Ayva: Öksürüğe, ishale birebir
Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği için çok faydalı bir meyve
Akdeniz ve Asya ülkelerinin en eski meyvelerinden biri olan ayvanın Türkiye'de de iki çeşidi yaygın olarak tüketiliyor; Ekşimsi sulu ve sertolan limon ayvası ile, yumuşak, tatlı ve suyu eksik ekmek ayvası
Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği için çok faydalı bir meyve Özellikle C vitamini açısından çok varlıklı Bu özellikleriyle, mide ve bağırsakları kuvvetlendiriyor ince bağırsak iltihabını gideriyor, kanı temizliyor, karaciğer tembelliğini gideriyor, safra akışını sağlıyor, kadınlardaki jinekolojik akıntıyı gideriyor, vücudun gelişmesine yardım ediyorAyrıca bronşit, müzmin öksürük ve veremde fazla yardımsever bir meyve
Ayva, ishali kestiği için, bilhassa çocuk ishallerinde fazla faydalı Fakat pişirilerek tüketildiğinde bu özelliği azalıyor
Kullanımı
* Vitamin ve mineral açısından zengin olduğu için meyvesi taze olarak tüketiliyor
* Ayva suyu, mideye güç veriyor,hazmetmeyi kolaylaştırıyor, dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılıyor
* Kokusu, parfüm, şampuan gibi kozmetik ürünlerinde de seçim edilen ayva, ağız kokusunu gidermesi açısından özellikle sabahları yenebilir
* Ayvanın çekirdekleri de öksürüğe iyi geliyor Ayvanın çekirdekleri su ve sütle kaynatılarak suyu ılık içilir
* Ayrıca çiçekleri de öksürük tedavisinde kullanılıyor 40gr ayva çiçeği 1 litre suda dere gibi kaynatılıp, yemek yemek arasında ılık olarak içildiğinde öksürüğü gideriyor
* Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edilen sıvıyla yapılan gargara, boğaz iltihabını tamir etmek için kullanılıyor
* Ayva şerbetinin afrodizyak olduğu söyleniyor
* Bulantılarda birkaç dilim limon ayvası bulantıyı gideriyor
* Cilt bakımı için doğal ürünleri seçim edenler, ayva kabuklarından yararlanabilirler
* Dudak çatlamaları için çekirdekleri kaynatıp, dudaklarınızı bu su ile ıslatın
* Uyarı: Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar itinalı yemelidir
Her Gün Elma Yemenin Faydaları
Elma A ve C Vitamini içeriyor Yürek ve akciğerler için de faydalı Kolesterolü düşürüyor Kalp hastalıkları ve akciğer kanseri riskini azaltıyor
Elma, rejim gerçekleştirmek zorunda kaldığımızda can simidimiz neredeyse Tok tutar, kalorisi güvenli olmayan boyutlarda değildir Cilde ve saçlara da iyi geldiği söylenir Ama muhakkak elmanın yararı bu kadar yok A ve C vitaminleri ile oldukça çok mineral içeriyor Elmada doğal meyve şekeri ile az miktarda protein bulunuyor Yağ hiç değil Potasyum bakımından varlıklı, sodyum açısından fakir Selüloz ve pektin kaynağı Sindirim için yardımcı olan bolca lif içeriyor Kabuklarıyla yemek diş etlerine masaj etkisi gösteriyor
Kansere ve kalp hastalıklarına aleyhinde; Elma
Elmanın afiyet açısından önemini kanıtlayan dağıtılmış araştırmalar yapıldı ABD'de yayınlanan Hayat Bilimleri dergisindeki bir yazıda, elma suyunun kuersetin adı verilen bir madde içerdiğini belirtiliyor Bu maddenin zinde bir antioksidan olduğu, kolestrolü düşürdüğü ve yürek hastalıklarını ve akciğer kanseri riskini azalttığı belirlendiği söyleniyor Bu yeni belirti, elma ve elma ürünlerinin (elma suyu, püresi) sağlıklı bir yaşam için önemini vurguluyor
İngiliz tıp dergisi Thorax'da yayımlanan bir çalışmada da, haftada en az beş elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığı belirtiliyor Londra, Sti George's Hospital'da yürütülen araştırmada 4559 yaş arası 2500 erkek, gönüllü olarak 5 sene baştan başa incelenmiş ve besin şekliyle akciğerlerin çalışması aralarında bir ilişki olduğu saptanmış Elmanın ne herif bir mekanizmaya bu etkiyi yarattığı bilinmiyor, ancak araştırmacılar elmanın bol miktarda antioksidan içerdiğini ve akciğerler üzerindeki etkisinin antioksidanlar doğruca olduğunu açıklıyorlar
Bu çalışmayı yürüten araştırmacılar, bir insanın bir saniyede dışarı verebildiği en fazla nefesi ölçtükleri bir deneme uyguladılar ve sonuçlarında sigara içmek, egzersiz alışkanlıkları, sınıfsal kimlik gibi tüm faktörleri değişmez tuttular Sonuçlar, her gün bir elma yiyenlerin hiç elma yemeyenlerden 138 ml daha nefes verebildiklerini gösterdi Bu bulgular, elma yiyen kişinin nefes yollarında daha az engel bulunduğunun ve daha sağlıklı olduklarının bir göstergesi
Bunların yanı sıra elmanın felç riskini azalttığı da söyleniyor
Elma rejimi
Bir Takım rejimlerde bir gün her tarafında sadece elma yemek önerilebiliyor Bir gün sadece elma yiyerek vücuttan bol su, sodyum, asit ve kolestarin atılıyor Sindirim organlarının yükü azalıyor Tansiyonu düşürüyor 15 kilo fazla tatlı olmayan elma toplam 900 kalori içeriyor, 180 mg C vitamini içeriyor İçerdiği C vitamini günlük ihtiyacın iki katı dek B grubu vitaminleri de içerdiği için bir gün sadece elma yemek yemek artı sorun olmuyor 15 kilo elmanın yanına iki litre su içmek öneriliyor Yeşil elmanın ise kalorisi daha eksik 100 gramında 38 kalori var Yeşil meyvelerin organizmayı temizlediği biliniyor Yeşil elma da bu özelliği gösteriyor
Kimlik Kartı
Elma, gülgiller familyasının malus cinsinden olan ağaçların yenen meyvesi Her iki yarımkürenin ılıman iklim kuşağında yetişir Fazla eski çağlardan beri üretilen elma, aşılanma yöntemiyle öyle çok çeşide bürünerek çoğalabilmiş
Türkiye'de 31 milyon 700 bin civarında elma ağacı, beş yüz değin da elma çeşidi var
En fazla taze olarak tüketilir Pastalarda, keklerde ve kurabiyelerde elma adeta vazgeçilmezdir
Keza elmadan sirke, şarap, meyve suyu, reçel, komposto ve konserve de hazırlanır Kızarmış elma Avrupa'da çok yenir Osmanlı mutfağında ise, et yemeklerinin yanında elma kullanıldığı bilinir
Elma esanslı sabun ve şampuanlar dünyada yaygın olarak kullanılıyor
Sonbahar sonlarında olgunlaşan çeşitleri iyi koşullarda yaklaşık bir yıl kadar saklanır Lakin yaz sonlarında olgunlaşan çeşitler saklamaya kullanışlı değildir En uzun vakit saklama yöntemi ise, elmanın donma noktasının birazcık üstündeki sıcaklıklarda depolanması olarak bilinir
Portakal: C Vitamininden Daha Artı
Portakalın yararı C vitaminiyle sınırlı yok İçerdiği folik asit, bilhassa hamilelere öneriliyor
Kar, kış, soğuk ve kaçınılmaz olarak peşimizi bırakmayan grip, soğuk algınlığı Derhal hepimiz portakalı grip tedavisinde kullanırız C vitamini deposu olduğunu da biliriz Lakin ayrıca C vitaminin yararları, hem de portakalın yararları bildiklerimizle sınırlı değil Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor Lifler, organik asitler ve şeker açısından da varlıklı Ve tüm bu içerdiklerinin vücudumuza çeşitli yararları var Portakal kanın temizlenmesinden karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları önlemeye dek böylece fazla şeye yarıyor
C vitamini
C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor Damar tıkanıklığını önlüyor Vücuttaki direnci arttırıyor Kanın durulmasına ve temizlenmesine asistan oluyor Hazmı kolaylaştırıyor Enerji veriyor Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor
Yapılan çalışmalar, bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının (Peripheral artery diseasePAD) , damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve yürek ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı Araştırmalarda PAD hastalarında, PAD hastalığı olmayan insanlara kadar iki kat daha fazla C vitamini eksikliği görüldü
Bir dizi diğer araştırmada da, C, E vitaminleri ve betakerotenin, damar tıkanmalarını önleyici etkisi saptandı
Folik asit
Portakalda B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor Folik asit, hamilelik baştan başa ve bilhassa ilk üç ay fazla gerekli Bebekte Spina Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor Alyuvarların oluşmasına yardımcı oluyor, bununla beraber yemeklerdeki besleyici maddelerin gövde göre emilmesini sağlıyor Folik asit, portakal suyunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, yumurta, tahıllar, portakal suyu, maya ve bira mayasında da bulunuyor Günlük doz kadınlar ve erkekler için 200 mikro gram olarak saptanmış Regl döneminde kadınların jurnal dozlarını 400 mikro gram dek yükseltmeleri gerekiyor
Lifler
Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve yürek hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor
Kullanımı
Vücudumuz C vitamini üretmiyor, bu nedenle dıştan almamız gerekiyor Günlük C vitamini ihtiyacımız 5070 miligram Bir portakalda 90 miligram C vitamini bulunuyor Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar esnasında C vitamini ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor
Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyu, güne enerjik açmak için ideal
Kimlik Kartı
Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç Boyu 210 metre arasında değişiyor Yaprakları sert, dayanıklı ve düz taraflı Kabuklarından portakal esansı elde ediliyor Eczacılıkta ve yiyecek sanayiinde kullanılıyor Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılıyor Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri var Çekirdeksiz nesil olan yafa portakalı Finike, Mersin ve Hatay'da yetişiyor Kalın kabuklu ve uzunca meyveli Kabuklarından reçel yapılır Dörtyol portakalı ise çekirdekli İnce kabuklu ve sulu Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde yetişiyor
*
Kışın Yetişen Meyvaların Yararları
Kışın Faydası
Kış Meyvaları Ayva,portakal,elma ve yararları
Ayva: Öksürüğe, ishale birebir
Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği için çok faydalı bir meyve
Akdeniz ve Asya ülkelerinin en eski meyvelerinden biri olan ayvanın Türkiye'de de iki çeşidi yaygın olarak tüketiliyor; Ekşimsi sulu ve sertolan limon ayvası ile, yumuşak, tatlı ve suyu eksik ekmek ayvası
Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği için çok faydalı bir meyve Özellikle C vitamini açısından çok varlıklı Bu özellikleriyle, mide ve bağırsakları kuvvetlendiriyor ince bağırsak iltihabını gideriyor, kanı temizliyor, karaciğer tembelliğini gideriyor, safra akışını sağlıyor, kadınlardaki jinekolojik akıntıyı gideriyor, vücudun gelişmesine yardım ediyorAyrıca bronşit, müzmin öksürük ve veremde fazla yardımsever bir meyve
Ayva, ishali kestiği için, bilhassa çocuk ishallerinde fazla faydalı Fakat pişirilerek tüketildiğinde bu özelliği azalıyor
Kullanımı
* Vitamin ve mineral açısından zengin olduğu için meyvesi taze olarak tüketiliyor
* Ayva suyu, mideye güç veriyor,hazmetmeyi kolaylaştırıyor, dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılıyor
* Kokusu, parfüm, şampuan gibi kozmetik ürünlerinde de seçim edilen ayva, ağız kokusunu gidermesi açısından özellikle sabahları yenebilir
* Ayvanın çekirdekleri de öksürüğe iyi geliyor Ayvanın çekirdekleri su ve sütle kaynatılarak suyu ılık içilir
* Ayrıca çiçekleri de öksürük tedavisinde kullanılıyor 40gr ayva çiçeği 1 litre suda dere gibi kaynatılıp, yemek yemek arasında ılık olarak içildiğinde öksürüğü gideriyor
* Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edilen sıvıyla yapılan gargara, boğaz iltihabını tamir etmek için kullanılıyor
* Ayva şerbetinin afrodizyak olduğu söyleniyor
* Bulantılarda birkaç dilim limon ayvası bulantıyı gideriyor
* Cilt bakımı için doğal ürünleri seçim edenler, ayva kabuklarından yararlanabilirler
* Dudak çatlamaları için çekirdekleri kaynatıp, dudaklarınızı bu su ile ıslatın
* Uyarı: Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar itinalı yemelidir
Her Gün Elma Yemenin Faydaları
Elma A ve C Vitamini içeriyor Yürek ve akciğerler için de faydalı Kolesterolü düşürüyor Kalp hastalıkları ve akciğer kanseri riskini azaltıyor
Elma, rejim gerçekleştirmek zorunda kaldığımızda can simidimiz neredeyse Tok tutar, kalorisi güvenli olmayan boyutlarda değildir Cilde ve saçlara da iyi geldiği söylenir Ama muhakkak elmanın yararı bu kadar yok A ve C vitaminleri ile oldukça çok mineral içeriyor Elmada doğal meyve şekeri ile az miktarda protein bulunuyor Yağ hiç değil Potasyum bakımından varlıklı, sodyum açısından fakir Selüloz ve pektin kaynağı Sindirim için yardımcı olan bolca lif içeriyor Kabuklarıyla yemek diş etlerine masaj etkisi gösteriyor
Kansere ve kalp hastalıklarına aleyhinde; Elma
Elmanın afiyet açısından önemini kanıtlayan dağıtılmış araştırmalar yapıldı ABD'de yayınlanan Hayat Bilimleri dergisindeki bir yazıda, elma suyunun kuersetin adı verilen bir madde içerdiğini belirtiliyor Bu maddenin zinde bir antioksidan olduğu, kolestrolü düşürdüğü ve yürek hastalıklarını ve akciğer kanseri riskini azalttığı belirlendiği söyleniyor Bu yeni belirti, elma ve elma ürünlerinin (elma suyu, püresi) sağlıklı bir yaşam için önemini vurguluyor
İngiliz tıp dergisi Thorax'da yayımlanan bir çalışmada da, haftada en az beş elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığı belirtiliyor Londra, Sti George's Hospital'da yürütülen araştırmada 4559 yaş arası 2500 erkek, gönüllü olarak 5 sene baştan başa incelenmiş ve besin şekliyle akciğerlerin çalışması aralarında bir ilişki olduğu saptanmış Elmanın ne herif bir mekanizmaya bu etkiyi yarattığı bilinmiyor, ancak araştırmacılar elmanın bol miktarda antioksidan içerdiğini ve akciğerler üzerindeki etkisinin antioksidanlar doğruca olduğunu açıklıyorlar
Bu çalışmayı yürüten araştırmacılar, bir insanın bir saniyede dışarı verebildiği en fazla nefesi ölçtükleri bir deneme uyguladılar ve sonuçlarında sigara içmek, egzersiz alışkanlıkları, sınıfsal kimlik gibi tüm faktörleri değişmez tuttular Sonuçlar, her gün bir elma yiyenlerin hiç elma yemeyenlerden 138 ml daha nefes verebildiklerini gösterdi Bu bulgular, elma yiyen kişinin nefes yollarında daha az engel bulunduğunun ve daha sağlıklı olduklarının bir göstergesi
Bunların yanı sıra elmanın felç riskini azalttığı da söyleniyor
Elma rejimi
Bir Takım rejimlerde bir gün her tarafında sadece elma yemek önerilebiliyor Bir gün sadece elma yiyerek vücuttan bol su, sodyum, asit ve kolestarin atılıyor Sindirim organlarının yükü azalıyor Tansiyonu düşürüyor 15 kilo fazla tatlı olmayan elma toplam 900 kalori içeriyor, 180 mg C vitamini içeriyor İçerdiği C vitamini günlük ihtiyacın iki katı dek B grubu vitaminleri de içerdiği için bir gün sadece elma yemek yemek artı sorun olmuyor 15 kilo elmanın yanına iki litre su içmek öneriliyor Yeşil elmanın ise kalorisi daha eksik 100 gramında 38 kalori var Yeşil meyvelerin organizmayı temizlediği biliniyor Yeşil elma da bu özelliği gösteriyor
Kimlik Kartı
Elma, gülgiller familyasının malus cinsinden olan ağaçların yenen meyvesi Her iki yarımkürenin ılıman iklim kuşağında yetişir Fazla eski çağlardan beri üretilen elma, aşılanma yöntemiyle öyle çok çeşide bürünerek çoğalabilmiş
Türkiye'de 31 milyon 700 bin civarında elma ağacı, beş yüz değin da elma çeşidi var
En fazla taze olarak tüketilir Pastalarda, keklerde ve kurabiyelerde elma adeta vazgeçilmezdir
Keza elmadan sirke, şarap, meyve suyu, reçel, komposto ve konserve de hazırlanır Kızarmış elma Avrupa'da çok yenir Osmanlı mutfağında ise, et yemeklerinin yanında elma kullanıldığı bilinir
Elma esanslı sabun ve şampuanlar dünyada yaygın olarak kullanılıyor
Sonbahar sonlarında olgunlaşan çeşitleri iyi koşullarda yaklaşık bir yıl kadar saklanır Lakin yaz sonlarında olgunlaşan çeşitler saklamaya kullanışlı değildir En uzun vakit saklama yöntemi ise, elmanın donma noktasının birazcık üstündeki sıcaklıklarda depolanması olarak bilinir
Portakal: C Vitamininden Daha Artı
Portakalın yararı C vitaminiyle sınırlı yok İçerdiği folik asit, bilhassa hamilelere öneriliyor
Kar, kış, soğuk ve kaçınılmaz olarak peşimizi bırakmayan grip, soğuk algınlığı Derhal hepimiz portakalı grip tedavisinde kullanırız C vitamini deposu olduğunu da biliriz Lakin ayrıca C vitaminin yararları, hem de portakalın yararları bildiklerimizle sınırlı değil Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor Lifler, organik asitler ve şeker açısından da varlıklı Ve tüm bu içerdiklerinin vücudumuza çeşitli yararları var Portakal kanın temizlenmesinden karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları önlemeye dek böylece fazla şeye yarıyor
C vitamini
C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor Damar tıkanıklığını önlüyor Vücuttaki direnci arttırıyor Kanın durulmasına ve temizlenmesine asistan oluyor Hazmı kolaylaştırıyor Enerji veriyor Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor
Yapılan çalışmalar, bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının (Peripheral artery diseasePAD) , damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve yürek ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı Araştırmalarda PAD hastalarında, PAD hastalığı olmayan insanlara kadar iki kat daha fazla C vitamini eksikliği görüldü
Bir dizi diğer araştırmada da, C, E vitaminleri ve betakerotenin, damar tıkanmalarını önleyici etkisi saptandı
Folik asit
Portakalda B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor Folik asit, hamilelik baştan başa ve bilhassa ilk üç ay fazla gerekli Bebekte Spina Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor Alyuvarların oluşmasına yardımcı oluyor, bununla beraber yemeklerdeki besleyici maddelerin gövde göre emilmesini sağlıyor Folik asit, portakal suyunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, yumurta, tahıllar, portakal suyu, maya ve bira mayasında da bulunuyor Günlük doz kadınlar ve erkekler için 200 mikro gram olarak saptanmış Regl döneminde kadınların jurnal dozlarını 400 mikro gram dek yükseltmeleri gerekiyor
Lifler
Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve yürek hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor
Kullanımı
Vücudumuz C vitamini üretmiyor, bu nedenle dıştan almamız gerekiyor Günlük C vitamini ihtiyacımız 5070 miligram Bir portakalda 90 miligram C vitamini bulunuyor Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar esnasında C vitamini ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor
Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyu, güne enerjik açmak için ideal
Kimlik Kartı
Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç Boyu 210 metre arasında değişiyor Yaprakları sert, dayanıklı ve düz taraflı Kabuklarından portakal esansı elde ediliyor Eczacılıkta ve yiyecek sanayiinde kullanılıyor Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılıyor Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri var Çekirdeksiz nesil olan yafa portakalı Finike, Mersin ve Hatay'da yetişiyor Kalın kabuklu ve uzunca meyveli Kabuklarından reçel yapılır Dörtyol portakalı ise çekirdekli İnce kabuklu ve sulu Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde yetişiyor
*