Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kişniş tohumunun faydaları nelerdir? Kişniş nasıl kullanılır? Kişniş yağı ne işe yarar?

Kişniş tohumunun faydaları nelerdir? Kişniş nasıl kullanılır? Kişniş yağı ne işe yarar?
0
80

teknoloji

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,248
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
83
kisnis_nasil_kullanilir_faydasi_nedir_1522149846_5577.jpg

Kişniş, maydanozgiller ailesindendir. Maydanozun yapraklarına benzeyen bu bitki Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Baharat, çay ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Kişniş yemeklerin vazgeçilmez baharatı olmasındaki en büyük etken ise sağlığa oldukça faydalı olmasıdır. Peki Kişniş tohumunun faydaları nelerdir? Kişniş nasıl kullanılır? Soruların cevabı haberin detayında...

Kişniş, çoğu ülkede baharat olarak kullanılırken, taze yapraklarıyla diyet salatalarında ve köküyle de mutfaklar da tüketiliyor. Kişniş insan sağlığına faydası saymakla bitmiyor. Maydanoz ailesine ait olan kişniş, aşotu olarak da bilinir. Tohumlar bitkiye dönünce görüntü olarak maydanoza çok benzer ancak yapraklarındaki girinti çıkıntı maydanozunkinden fazladır. Akdeniz bitki örtüsüne uygun olarak yetişir. Anavatanı tam olarak bilinmese de Orta Doğu, Latin Amerika ve Çin gibi ülkelerden tüm dünyaya yayılmıştır. Güneşi bol seven bir bitkidir. Bilimsel adı Coriandrum sativum'dır. 20-60 santimetre yüksekliğinde, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir görüntüye sahiptir. Doğu mutfaklarında genellikle et yemeklerinde ve turşu yapımında kullanılır. Kişniş yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılmasının yanı sıra kozmetik sanayisinde de ham maddedir. Tohumu ve bitkisinin yanı sıra tohumlar öğütülerek içeriğindeki yağda çıkartılarak kullanılır. 

5gJ2Q_1588257458_5186.jpg

KİŞNİŞ YAĞI NE İŞE YARAR? 

İçeriğinde kuarsetin ve apigenin gibi flavonoidler maddeleri barındıran kişniş bu sayede güçlü antioksidan özelliğine sahiptir. Özellikle iltihabı temizlemede inanılmaz faydaları olan kişniş, alternatif tıpta sıkça kullanılmıştır. Bunun yanı sıra kişniş yağı mide rahatsızlıklarına da fayda sağlar. Ülser ve reflü gibi hastalıklara doğal ilaçtır. Ağız içi yaraları için ılık suyuna bir kaç damla damlatıp karıştırın gargara olarak kullanabilirsiniz. Kandaki iyi kolesterol seviyesini yükselterek kalk ve damar hastalıklarına iyi gelir. Yapılan araştırmalarda kişniş yağının hiperglisemiyi kontrol altında tutar.

Szq6F_1588257519_6844.jpg

KİŞNİŞ TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- Göz sağlığına oldukça faydalıdır. İçerdiği A vitamini ile görme sorunlarının önüne geçmektedir.

- Kişniş içerdiği B vitamini ile sinir sistemine destek sağlamaktadır. Uykusuzluk, yorgunluk ve stres gibi sorunları azaltmada yardımcı olmaktadır.

- Kalp krizi ve felç gibi riskli hastalıkların oluşmasını aza indirmede yardımcıdır. Aynı zamanda kolesterol seviyesini de dengelemektedir.

ZCpxK_1588257577_3236.jpg

- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kişniş, içerdiği antibakteriyel özellik sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korumaktadır.

- Ağız kokusunu gidermekte ve ağızda oluşan yaraların enfeksiyona yakalanmalarını engellemektedir. 

- Kalsiyum açısından zengin olan kişniş, kemiklerin uzun yıllar boyunca sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlamaktadır.

- İçerisinde bulunan uçucu yağ asidi sayesinde cilt problemlerinin daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. 

rVfAB_1588257624_4077.jpg

KİŞNİŞİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Rahim kaslarını gevşettiği için gebe kadınlar için tehlikelidir.  Ayrıca güçlü bir toksin atıcı olduğundan emziren annelerin tüketmeden önce uzmana başvurması gerekir. Maydanoza alerjisi olan insanlarında tüketmesi sakıncalıdır. Ciltte kaşıntı ve döküntüye neden olur. Aşırıya kaçıldığı ishale yol açar.
 

Similar threads

Kişniş, maydanozgiller ailesindendir. Maydanozun yapraklarına benzeyen bu bitki Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Baharat, çay ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Kişniş yemeklerin vazgeçilmez baharatı olmasındaki en büyük etken ise sağlığa oldukça faydalı olmasıdır. Ağız içi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
91
Aşotu olarak da bilinen kişniş tohumunun içeriğinde sineol ve linoleik asitler bulunur. Bu iki asit sayesinde kişniş tohumu güçlü bir bakteri temizleyici görevi görür. Yemek ve salatalarda sıklıkla kullanılan kişniş hakkında uzmanlar özellikle ağız gargarası yaparak virüslerin boğaz ve akciğere...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
Son yıllarda hayatımıza giren ve hatta adını ilk önce duyduğumuz baharatların arkası kesilmiyor Bunlardan biri de çoğunlukla televizyon programlarında alternatif tıp önerileri aralarında duyduğumuz kişniş Herkesin mutfağında olması gereken, halk arasında aş otu, abaza otu, kuzbere ve kara kimyon...
Cevaplar
0
Görüntüleme
75
Kişniş aroması yüksek bir bitkidir Genellikle çorba da, içli köftede ve turşuda kullanılır Lezzetli aromasının dışında sağlık üzerinde bir çok faydası vardır Birçok meyve ve sebze gibi, kişniş de iyi bir antioksidan kaynağıdır Bitkinin tüm parçaları yenilebilir Taze yaprakları ve kurutulmuş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
103
Son zamanlarda popüler olan köri sosu Hindistan mutfağının vazgeçilmez lezzetidir. Özellikle makarna, tavuk ve et yemeklerinde sıkça kullanılır. Zerdeçal, demirhindi, sumak ve zencefil gibi birçok baharat tozunun bir araya gelmesi ile oluşan köri vücutta hücrelerin deforme olmasını engeller...
Cevaplar
0
Görüntüleme
100
858,468Konular
981,196Mesajlar
29,543Kullanıcılar
samuray72Son üye
Üst Alt