E ve C vitaminleri bakımından güçlü olan kivi, bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler arasında nokta alır. Varlıklı içeriği ile vücudun birçok ek takviyesini karşılar. Tropikal bir meyve olmasına karşın iklim koşullarına tutarlı Kuzey ve Orta enlem memleketlerinde basitçe yetiştirilebilir. Pekala Kivinin yararları nedir? Kivi çayı nasıl yapılır? Kivi hangi illetlere uygun gelir? Tüm soruların karşılığı haberin detayında...
Melez bir yapısı olan kivi, asıl olarak Çin'in güneyindeki Yangste Vadisine has bir meyvedir. Dış kabuğu soyularak tüketilir. 1850 yıllarında Avrupa'da yayılmasına karşın 1900 yıllarında tüketimi artmıştır. İpek yolu ticareti sayesinde Anadolu topraklarında yüzyıllardır bilinen kivi, Osmanlı kültüründe çayı yapılırdı. Hala bu gelenek kahvehanelerde sürdürülür. Çay, kurutularak toz haline getirilip yapılır. Kivinin ağacı asma cinsleri arasında bölge alır. Çok büyük ve güçlü asmalar epey çokça su velev. Asmalar Mayıs ayında çiçek açarlar ama meyve ekim ve kasım aylarında hasat kıvamına gelir. Memleketimizde Karadeniz toprakları ve iklimine münasip olduğundan orada basitçe yetiştirilir. Gelgelelim sıcaklık burada geç olduğundan olgunlaşma Aralık ayını bulur. Yapılan araştırmalarda kivinin insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bilinen dışı kahve içi yeşil ve siyah çekirdekleri var. Gelgelelim birçok çeşide sahiptir. Monty, Matua, Allison ve Tomourı üzere cinsleri bulunmaktadır.
KİVİNİN YARARLARI NELERDİR?
- İki tane kivi vücudun gereksinimi olan C vitaminini ziyadesiyle karşılar. Bu sayede vücudun direncini artırır. Münhasıran kış aylarında artan grip ve nezle üzere soğuk algınlığı illetlerinin yaşanma riskini azaltır.
- Nizamlı tüketildiğinden içerdiği pektin hususu sayesinde vücudun toksinlerinden kurtulmasını sağlar.
- Vücudun likit orantısını karşılar. Bu özelliği sayesinde kanın akış suratını istikrarlar. Böbreklerin fonksiyonunu artırır. Kan basıncının artmasını ve böbreklerin iltihaplanmasını köstekler.
- İçerdiği lif sayesinde sindirim sorunlarını köstekler. Metabolizmanın sağlıklı çalışmasını destekler. Diyet yapmak isteyenler için ülkü bir besindir. Birebir devranda vücudun kuvvetini de artırır. Hem kilo verdirir hem de kronik yorgunluk üzere sıhhat dertlerinin yaşanmasını önler.
- Yapılan araştırmalarda diyabet hastalarının da rahatlıkla kivi tüketilebileceği söyleniyor. Kandaki şeker orantısını düzenler. İnsülin direncini kırar.
- A vitamini de içerdiğinden göz sıhhatine da yarar sağlar. Münhasıran katarak marazının yaşanmasını önler. Göz içindeki likit nispetini istikrarlar. Yaşlılıkla bir arada oluşma ihtimali olan göz marazlarını köstekler.
- İltihap kurutucu özelliği sayesinde sinüs ve hava yollarını temizler. Astım ve bronşit üzere rahatsızlıklara doğal ilaçtır.
- Rastgele bir alerjik tesiri olmadığı üzere alerjik tesirleri de azaltır.
- Cildin elastik yapısını korur. Kollejen unsurunun artmasında yardımcı olur. Yaşlanma ve kırışıklığı önler.
KİVİ ÇAYI NASIL YAPILIR? NE İŞE YARAR?
Kronik yorgunluk ve uykusuzluk çekenler için ülkü bir çaydır. Sonları yatıştırarak rahat bir uyku çekilmesini sağlar. Ayrıyeten gece vücudun dinlenme aşamasında daha sağlıklı yenilenmesini destekler.
Kivi çayı için aktarcılardan hazırlanmış kivi tozu alınarak yapılabilir. Birebir devirde mesken de de soyulmuş orta uzunluk bir kivi bir ince dilim limon ve bir çay kaşığı pudrayı Bir bucuk su bardağı ile birlikte kaynatın. 10 dakika kaynadıktan sonra süzüp tüketebilirsiniz.