iltasyazilim
FD Üye
Kıymasız Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
*2 su bardağı yeşil mercimek
*2 adet kuru soğan ( orta boy)
*2 diş rende sarımsak
*1 yemek kaşığı salça
*2 yemek kaşığı tereyağ yada margarin
*Tuz ( sizde)
*1 çay kaşığı karabiber
*2 yemek kaşığı limon suyu
*1 çay kaşığı zerdeçal
*1 çay kaşığı kimyon
*2 *adet et bulyon ( şart değil ama konulsa çok *iyi olur )
*7 su bardağı kaynar su
*İsteyen yemeğe kuru nane,pul biber,zencefil,köri de ekleyebilir
*Yemeğe kıymalı yapmak isterseniz 200 gr kıyma…
Kıymasız Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi Yapılışı Merhabalar,
Ev hali buya bazen evde bir damla bile kıymanız ,etiniz yoktur yada evde yemek yapacak sebzeniz kalmamıştırdurum böyle olsa da *sizin akşama yemek yapıp sofraya koymanız gerekir işte bu yemek tam da o zamanların yemeği
(Benim yaşımdakiler bilirler bizler *gençken *yeşil mercimek fazlalığının yaşandığı 1980 li yılların sonlarına doğru * mercimek Ayşe olarak tanınan *Prof DrAyşe Baysal televizyona çıkar beslenme eğitim programı yapar bu programda da *devamlı yeşil mercimeğin yararlarını anlatır ,ısrarla yeşil mercimek yememizi tavsiye ederdi ))…o nedenledir ki yeşil mercimek denilince benim aklıma hep rahmetli Ayşe Baysal gelir… yeşil mercimek Ayşe Baysal…Allah rahmet eylesin AMİN)…
Yemeği yapacağınız günden bir gün önce, gece mercimeği ayıklayarak süzgece alın…mercimeği süzgeçte akan su altında ova ova yıkayın Yıkadığınız mercimeği bir tencereye alın mercimeğin 2 parmak üstüne çıkacak kadar sıcak su *+ 1 yemek kaşığı limon suyunu tencereye *ekleyin ve ocağın altını açın tencere kaynayınca bir 5 dakika kadar mercimekleri kaynar su içinde haşlayın…5 dakika sonra bu mercimeğin kaynadığı kara suyu lavaboya süzün…sonra süzdüğünüz mercimekleri boş bir tencereye alın mercimeklerin üstüne yine bolca *kaynar su ekleyin… tencerenin üst kapağını kapatarak mercimekleri akşamdan sabaha kadar bu suyun içinde bekletin( mercimeğe *2nci kaynar suyu ekleyince tencereyi sakın ocakta kaynatmayın sadece mercimeklerin üstüne kaynar suyu ekleyin tencerenin kapağını kapatın yeter )…
Ertesi gün yemeği yapacağınız zaman ilk iş mercimeklerin içinde beklediği ıslatma *suyunu lavaboya süzün…devamında *tencerenin içine yarım ay şeklinde doğranmış soğanları + rende sarımsakları *tereyağ eşliğinde *1 dakika kadar hafiften kavurunşimdi tencerenin kapağını kapatın ocağı da iyice kısın soğanlar ve sarımsaklar *bu şekilde hafiften yumuşasınlar sularını salsınlar…( yemeğe kıyma ilave edecekseniz bu aşamada ilave edin kıyma suyunu çekene kadar soğanlarla beraber kısık ateşte kıymayı da kavurun) Tencereye salçayı ekleyin salçayı da kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun Şimdi tencereye *7 su bardağı kaynar su ilavesi yapın Tencerede ki kaynar suya bulyonları ekleyin bulyonu tencerede ki suda eritin Bulyon eridikten sonra yemeğin suyunun bir tadına bakın tencereye gerektiği kadar tuz *eklemesi yapınYemeğe ekleyeceğiniz baharatları karabiber, zerdaçal ve kimyonu da kaynar suya ekleyerek yemeğin suyunu şöyle bir karıştırın…Su kaynadı şimdi 1 yemek kaşığı limon suyunu + süzülmüş mercimekleri de tencereye ekleyin ve yemeği karıştırın
Ocağın en kısık gözünde kısığa yakın orta ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar ,yemeğin suyu yüz yüze *kalıncaya kadar ( yani mercimek ve su ikilisi eşit seviyeye gelene kadar) yemeğinizi pişirin…( yemek pişerken yemeği karıştırmanız gerekirse yemeği haldır haldır kaşıkla karıştırmayın mercimekleri ezmeyin yemeği karıştırmak için tencerenin kulplarından tutarak tencereyi sağa sola,ileri geri yada tencereyi *kendi ekseni etrafında sallayın ) gerekirse kaşıkla bir kaç kez karıştırın fazla değil…))
Yemeğiniz pişti şimdi yemeğinizi kapaklı şekilde bir süre dinlendirin, demlendirin yemek kendine gelsin…dinlenen yemeğinizi taze soğan,kuru soğan yada *sarımsaklı yoğurt ile bulgur pilavı yada pirinç pilavı eşliğinde konuklarınıza sunum *yapabilirsiniz…
Afiyetler olsun…
NOT : Mercimek yemeğini kıymasız yada kıymalı her iki şekilde de pişirilebilirsiniz…
Yemeğe isteğinize göre ekstra *domates rendesi,yeşil biber, kırmızı kapya biber, havuç,pul biber, kuru nane,zencefil yada köri *ekleyebileceğiniz gibi hiç birini eklemeseniz de olur )))
Yemeğe asıl lezzetini *yarım ay şeklinde doğranmış *soğan verecektir o nedenle yemekte bol soğan kullanmalısınız…keza baharatlar da öyle mercimeğin tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatları uygun ölçülerde kullanmak dediğim gibi yemeğinizin tadını *zenginleştirecektir… *))
Bu yemek bekledikçe koyulaşabilen, çok su kaldıran bir yemektir yemek pişerken yada piştikten sonra yemeğe su eklemeniz gerekirse yemeğe uygun gördüğünüz miktarda kaynar su ilavesi yapabilirsiniz Ama unutmayın bu yemek çok sulu da olmamalıdır daha öncede dediğim gibi yemek yüz yüze *olmalıdır…
Haşlama suyuna ve yemeğin pişme suyuna *eklenen limon yada sirke *(asitli malzemeler *) mercimeklerin daha yavaş pişmesini sağlayacak böylece mercimekler dağılmadan pişecekler *ayrıca *limon mercimeğin kabuk atmasını engelleyecek ve limon sayesinde pişen mercimekler daha parlak görünecek ))
Tabii ki sebze yada tavuk suyu ile pişirilen mercimek daha lezzetli olacaktırama bunlar yoksa da hiç sorun değil bulyon da aynı işi görüyorbulyon istemeyen eklemeyebilir de sorun yok………
Hoşça kalın
*2 su bardağı yeşil mercimek
*2 adet kuru soğan ( orta boy)
*2 diş rende sarımsak
*1 yemek kaşığı salça
*2 yemek kaşığı tereyağ yada margarin
*Tuz ( sizde)
*1 çay kaşığı karabiber
*2 yemek kaşığı limon suyu
*1 çay kaşığı zerdeçal
*1 çay kaşığı kimyon
*2 *adet et bulyon ( şart değil ama konulsa çok *iyi olur )
*7 su bardağı kaynar su
*İsteyen yemeğe kuru nane,pul biber,zencefil,köri de ekleyebilir
*Yemeğe kıymalı yapmak isterseniz 200 gr kıyma…
Kıymasız Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi Yapılışı Merhabalar,
Ev hali buya bazen evde bir damla bile kıymanız ,etiniz yoktur yada evde yemek yapacak sebzeniz kalmamıştırdurum böyle olsa da *sizin akşama yemek yapıp sofraya koymanız gerekir işte bu yemek tam da o zamanların yemeği
(Benim yaşımdakiler bilirler bizler *gençken *yeşil mercimek fazlalığının yaşandığı 1980 li yılların sonlarına doğru * mercimek Ayşe olarak tanınan *Prof DrAyşe Baysal televizyona çıkar beslenme eğitim programı yapar bu programda da *devamlı yeşil mercimeğin yararlarını anlatır ,ısrarla yeşil mercimek yememizi tavsiye ederdi ))…o nedenledir ki yeşil mercimek denilince benim aklıma hep rahmetli Ayşe Baysal gelir… yeşil mercimek Ayşe Baysal…Allah rahmet eylesin AMİN)…
Yemeği yapacağınız günden bir gün önce, gece mercimeği ayıklayarak süzgece alın…mercimeği süzgeçte akan su altında ova ova yıkayın Yıkadığınız mercimeği bir tencereye alın mercimeğin 2 parmak üstüne çıkacak kadar sıcak su *+ 1 yemek kaşığı limon suyunu tencereye *ekleyin ve ocağın altını açın tencere kaynayınca bir 5 dakika kadar mercimekleri kaynar su içinde haşlayın…5 dakika sonra bu mercimeğin kaynadığı kara suyu lavaboya süzün…sonra süzdüğünüz mercimekleri boş bir tencereye alın mercimeklerin üstüne yine bolca *kaynar su ekleyin… tencerenin üst kapağını kapatarak mercimekleri akşamdan sabaha kadar bu suyun içinde bekletin( mercimeğe *2nci kaynar suyu ekleyince tencereyi sakın ocakta kaynatmayın sadece mercimeklerin üstüne kaynar suyu ekleyin tencerenin kapağını kapatın yeter )…
Ertesi gün yemeği yapacağınız zaman ilk iş mercimeklerin içinde beklediği ıslatma *suyunu lavaboya süzün…devamında *tencerenin içine yarım ay şeklinde doğranmış soğanları + rende sarımsakları *tereyağ eşliğinde *1 dakika kadar hafiften kavurunşimdi tencerenin kapağını kapatın ocağı da iyice kısın soğanlar ve sarımsaklar *bu şekilde hafiften yumuşasınlar sularını salsınlar…( yemeğe kıyma ilave edecekseniz bu aşamada ilave edin kıyma suyunu çekene kadar soğanlarla beraber kısık ateşte kıymayı da kavurun) Tencereye salçayı ekleyin salçayı da kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun Şimdi tencereye *7 su bardağı kaynar su ilavesi yapın Tencerede ki kaynar suya bulyonları ekleyin bulyonu tencerede ki suda eritin Bulyon eridikten sonra yemeğin suyunun bir tadına bakın tencereye gerektiği kadar tuz *eklemesi yapınYemeğe ekleyeceğiniz baharatları karabiber, zerdaçal ve kimyonu da kaynar suya ekleyerek yemeğin suyunu şöyle bir karıştırın…Su kaynadı şimdi 1 yemek kaşığı limon suyunu + süzülmüş mercimekleri de tencereye ekleyin ve yemeği karıştırın
Ocağın en kısık gözünde kısığa yakın orta ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar ,yemeğin suyu yüz yüze *kalıncaya kadar ( yani mercimek ve su ikilisi eşit seviyeye gelene kadar) yemeğinizi pişirin…( yemek pişerken yemeği karıştırmanız gerekirse yemeği haldır haldır kaşıkla karıştırmayın mercimekleri ezmeyin yemeği karıştırmak için tencerenin kulplarından tutarak tencereyi sağa sola,ileri geri yada tencereyi *kendi ekseni etrafında sallayın ) gerekirse kaşıkla bir kaç kez karıştırın fazla değil…))
Yemeğiniz pişti şimdi yemeğinizi kapaklı şekilde bir süre dinlendirin, demlendirin yemek kendine gelsin…dinlenen yemeğinizi taze soğan,kuru soğan yada *sarımsaklı yoğurt ile bulgur pilavı yada pirinç pilavı eşliğinde konuklarınıza sunum *yapabilirsiniz…
Afiyetler olsun…
NOT : Mercimek yemeğini kıymasız yada kıymalı her iki şekilde de pişirilebilirsiniz…
Yemeğe isteğinize göre ekstra *domates rendesi,yeşil biber, kırmızı kapya biber, havuç,pul biber, kuru nane,zencefil yada köri *ekleyebileceğiniz gibi hiç birini eklemeseniz de olur )))
Yemeğe asıl lezzetini *yarım ay şeklinde doğranmış *soğan verecektir o nedenle yemekte bol soğan kullanmalısınız…keza baharatlar da öyle mercimeğin tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatları uygun ölçülerde kullanmak dediğim gibi yemeğinizin tadını *zenginleştirecektir… *))
Bu yemek bekledikçe koyulaşabilen, çok su kaldıran bir yemektir yemek pişerken yada piştikten sonra yemeğe su eklemeniz gerekirse yemeğe uygun gördüğünüz miktarda kaynar su ilavesi yapabilirsiniz Ama unutmayın bu yemek çok sulu da olmamalıdır daha öncede dediğim gibi yemek yüz yüze *olmalıdır…
Haşlama suyuna ve yemeğin pişme suyuna *eklenen limon yada sirke *(asitli malzemeler *) mercimeklerin daha yavaş pişmesini sağlayacak böylece mercimekler dağılmadan pişecekler *ayrıca *limon mercimeğin kabuk atmasını engelleyecek ve limon sayesinde pişen mercimekler daha parlak görünecek ))
Tabii ki sebze yada tavuk suyu ile pişirilen mercimek daha lezzetli olacaktırama bunlar yoksa da hiç sorun değil bulyon da aynı işi görüyorbulyon istemeyen eklemeyebilir de sorun yok………
Hoşça kalın