C vitamini bakımından güçlü olan kızılcık meyvesinin insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor muydunuz? Sonbahardan itibaren tezgahlardan konumunu almaya başlayan ve suyu ya da reçeli yapılan kızılcık hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Yüzyıllardır lokman tabipler tarafından tüketilmesi tavsiye edilir. Vitamin ve mineral eksikliğini gidererek bağışıklığı güçlendirir. Pekala Kızılcığın yararları nelerdir? Kızılcık hangi illetlere uygun gelir? Kızılcık çayı nasıl demlenir? Haberin detayında tüm bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Ergen olarak da geçen kızılcık Cornaceae ailesine ilişkin bir ağaç cinsinde yetişir. Şubat Mart aylarında sarı renkli açan çiçeklerinde yazın meyvesi yetişir. Sonbaharda büsbütün olgunlaşan meyve, bu aylarda tezgahlardaki mahallini alır. Ekşi bir tadı olan meyve yaş ya da kuru biçiminde tüketilir. Umumiyetle tarhana, hoşaf, reçel yahut suyu çıkartılıp tüketilir. Anadolu'da eğren, kiren yahut kiran olarak isimlendirilir. Yüksek lif içeren kızılcık, sindirim marazlara hayli düzgün gelir. Balçıklı topraklarda ve ormanlık yerlerde rahatlıkla yetişen kızılcık kendi tohumunu kendisi dökerek tekrar yetişir. Kızılcığın insan sıhhatine en büyük yararı melatonin hormonun üretilmesini desteklemesidir. Bu sayede yatmadan bir kaç saat evvel tüketildiğinde rahat bir uykuyu sağlar. A, C, E ve K vitaminleri bakımından nispeten zengindir. Ayrıca vücudun muhtaçlığı olan riboflavin, piridoksin ve tiamin üzere unsurlar barındırır. Kızılcık suyu bilhassa ağız ve diş sıhhatinde tesirlidir.
KIZILCIĞIN YARARLARI NELERDİR?
- Önemli alınmayan illetlerin başında gelen idrar yolu enfeksiyonu, ilerlediğinde sıhhat meselelerine neden olur. Erken müdahale edilmesi gereken bu rahatsızlığa güzel gelen doğal yollardan biri de kızılcık suyudur. Kızılcık suyu idrar yolundaki tüm enfeksiyonları temizleyerek rahatça tuvalete çıkmayı da destekler.
- Kalp sıhhati için kardiyoskülerin istikrarı epeyce değerlidir. Istikrarda olmayan kardiyosküler damarların tıkanmasına neden olur. Başkaca damarla da bed kolesterolün birikmesin taban hazırlayarak önemli sıhhat sıkıntılarına ortam hazırlar. Lakin kızılcık içerdiği yüksek antioksidan sayesinde bu sıhhat meselelerinin yaşanmasının riskini azaltır.
- Yapılan araştırmalarda kızılcığın hücrelerin mutasyona uğramasını önlediği tespit edilmiştir. Mahsusen kolon, prostat, ve göğüs üzere kanserlerin yaşanma riskini azaltır. Bu yüzden sistemli tüketilmesi tavsiye edilir.
- Yaygın olan bir başka marazlar ise ağız ve diş kaynaklıdır. Bu illetler velev diş kaybına da neden olur. Ağız içinde besin atıklarından ötürü biriken enfeksiyonlu hücrelerin çürümeye taban hazırlar. Lakin yapılan araştırmalara nazaran kızılcık suyu ağız içinde bilhassa tükürük bezlerinde enfeksiyon birikmesini önlediği tespit edilmiştir.
- Kış aylarında sıklıkla yaşanan teneffüs enfeksiyonlarını da önleyen kızılcık suyu, virüs ve bakterilerin tesirlerini azaltarak bağışıklığı güçlendirir. Boğaz ağrıları ve şişliği için hazırlanan kızılcık suyunun içine bir adet tarçın eklenerek tüketilmesi tavsiye edilir.
- Bağırsakların işlevselliğini artıran kızılcık, kabızlık üzere sıklıkla yaşanan sindirim problemini ortadan kaldırır. Böbrek bezlerinin çalışmasını artırarak taş ve kum oluşumunu önler. Oluşmuş olanın ise rahatça vücuttan atılmasını sağlar.
- Çok güçlü bir yatıştırıcı özelliği vardır. Dimağ sıhhati için en değerli aktivite olan uykuyu düzenleyerek had sistemini yeniler. Zihin faaliyetlerini artırır.
KIZILCIK ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Dondurucuda ya da kurutularak koruma edilen kızılcıkları çıkartıp çay elde edebilirsiniz. Bir orta uzunluk kase kadar kızılcığa bir litre su ekleyip kaynatın. 5 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzüp sabah akşam bir bardak tüketebilirsiniz. Münhasıran sık sık soğuk algınlığı yaşayan bireyler için tavsiye edilir. Bunun dışında da ağız içi yaralarına doğal ilaçtır.
KIZILCIĞIN ZARARI VAR MIDIR?
Pıhtılaşma ilacı kullanan kimselerin tüketmeden kompetanlarına müracaatını gerekir. Başkaca kan sulandırıcı ve kalp ritim bozukluğu ya da panik atağı olanlarında eksperlerine müracaattan tüketilmesi önerilmez.