C vitamini bakımından güçlü olan kızılcık meyvesinin insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor muydunuz? Sonbahardan itibaren tezgahlardan mahallini almaya başlayan ve suyu ya da reçeli yapılan kızılcık hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Pekala Kızılcığın yararları nelerdir? Kızılcık hangi marazlara güzel gelir? Haberin detayında tüm bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Ergen olarak da geçen kızılcık Cornaceae ailesine ilişkin bir ağaç cinsinde yetişir. Şubat Mart aylarında sarı renkli açan çiçeklerinde yazın meyvesi yetişir. Sonbaharda büsbütün olgunlaşan meyve, bu aylarda tezgahlardaki noktasını alır. Ekşi bir tadı olan meyve yaş ya da kuru formunda tüketilir. Umumiyetle tarhana, hoşaf, reçel yahut suyu çıkartılıp tüketilir. Anadolu'da eğren, kiren yahut kiran olarak isimlendirilir. Yüksek lif içeren kızılcık, sindirim illetlere epeyce uygun gelir. Balçıklı topraklarda ve ormanlık sahalarda rahatlıkla yetişen kızılcık kendi tohumunu kendisi dökerek tekrar yetişir. Kızılcığın insan sıhhatine en büyük yararı melatonin hormonun üretilmesini desteklemesidir. Bu sayede yatmadan bir kaç saat evvel tüketildiğinde rahat bir uykuyu sağlar. A, C, E ve K vitaminleri bakımından nispeten zengindir. Ayrıca vücudun muhtaçlığı olan riboflavin, piridoksin ve tiamin üzere hususlar barındırır. Kızılcık suyu mahsusen ağız ve diş sıhhatinde tesirlidir.
KIZILCIĞIN YARARLARI NELERDİR?
- Önemli alınmayan marazların başında gelen idrar yolu enfeksiyonu, ilerlediğinde sıhhat meselelerine neden olur. Erken müdahale edilmesi gereken bu rahatsızlığa yeterli gelen doğal yollardan biri de kızılcık suyudur. Kızılcık suyu idrar yolundaki tüm enfeksiyonları temizleyerek rahatça tuvalete çıkmayı da destekler.
- Kalp sıhhati için kardiyoskülerin istikrarı hayli kıymetlidir. Istikrarda olmayan kardiyosküler damarların tıkanmasına neden olur. Ayrıyeten damarla da istenilmeyen kolesterolün birikmesin taban hazırlayarak önemli sıhhat problemlerine ortam hazırlar. Lakin kızılcık içerdiği yüksek antioksidan sayesinde bu sıhhat meselelerinin yaşanmasının riskini azaltır.
- Yapılan araştırmalarda kızılcığın hücrelerin mutasyona uğramasını önlediği tespit edilmiştir. Bilhassa kolon, prostat, ve göğüs üzere kanserlerin yaşanma riskini azaltır. Bu yüzden tertipli tüketilmesi tavsiye edilir.
- Yaygın olan bir başka illetler ise ağız ve diş kaynaklıdır. Bu illetler velev diş kaybına da neden olur. Ağız içinde besin atıklarından ötürü biriken enfeksiyonlu hücrelerin çürümeye yer hazırlar. Gelgelelim yapılan araştırmalara nazaran kızılcık suyu ağız içinde münhasıran tükürük bezlerinde enfeksiyon birikmesini önlediği tespit edilmiştir.
- Kış aylarında sıklıkla yaşanan teneffüs enfeksiyonlarını da önleyen kızılcık suyu, virüs ve bakterilerin tesirlerini azaltarak bağışıklığı güçlendirir. Boğaz ağrıları ve şişliği için hazırlanan kızılcık suyunun içine bir adet tarçın eklenerek tüketilmesi tavsiye edilir.
- Bağırsakların işlevselliğini artıran kızılcık, kabızlık üzere sıklıkla yaşanan sindirim meselesini ortadan kaldırır. Böbrek bezlerinin çalışmasını artırarak taş ve kum oluşumunu önler. Oluşmuş olanın ise rahatça vücuttan atılmasını sağlar.
- Çok güçlü bir yatıştırıcı özelliği vardır. Dimağ sıhhati için en değerli aktivite olan uykuyu düzenleyerek had sistemini yeniler. Zihin faaliyetlerini artırır.
KIZILCIĞIN ZARARI VAR MIDIR?
Pıhtılaşma ilacı kullanan şahısların tüketmeden eksperlerine müracaatını gerekir. Ayrıyeten kan sulandırıcı ve kalp ritim bozukluğu ya da panik atağı olanlarında mütehassıslarına müracaattan tüketilmesi önerilmez.