Kol Böreği (El Açması) Tanımı İçin Materyaller
Hamuru için;
- 4 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı su
- 100 gram margarin
- 50 gram tereyağı
- Sıvı yağ
- 200 gram kıyma
- 1 adet ortaboy soğan
- Tuz ,karabiber, kırmızı biber
- Bir tutam maydanoz
- 2 adet orta uzunluk haşlanmış patates
- Bir tutam maydanoz
- Tuz, karabiber ,kırmızı biber
- 1 bağ ıspanak
- 200 gram beyaz peynir
Kol Böreği (El Açması) Tanımı Yapılışı
- Derin bir kaba unu, tuzu koyup suyunu azar azar koyup orta sertlikte bir hamur yoğuruyoruz.
- Hamuru pürüzsüz kıvama gelene kadar yoğurup 6 eşit kesime kesip beze yapıyoruz.
- Bezeleri çay tabağı büyüklüğünde açıp üç bezenin içine margarin ve tereyağı yoğurup yumuşatınca birer yemek kaşığı açtığımız üç bezenin ortasına koyuyoruz.
- Başka açtığımız üç bezeyide üzerine kapatıp kenarları düzgünce elimizle bastırarak kapatıyoruz.
- Sonra onları elimizle bastırarak tatlı tabağı kadar yapıp inceltip sıvı yağıyla yağladığımız tepsiye sıralayalım.
- Üzerine biraz çokça sıvı yağı sürüp üzerine streç yahut poşetle hava almayacak biçimde kapatıp 40 dk bekletelim.
- İç materyallerini hazırlamak için soğanı ince doğrayıp kavuralım ,içine kıymayı atıp kavuralım.
- Kıymalı harca tuz ,karabiber, kırmızı biberi ve maydanozu kıyıp atıp karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
- Haşlanmış patatesleri ezici yahut çatalla ezelim, içine tuz ,karabiber, kırmızıbiber ve maydanozu kıyıp atalım uygunca karıştıralım.
- Ispanakları ince doğrayıp bir kaba alalım peyniri ıspanakların üzerine elimizle ezerek atacağız.
- Dinlenen hamurları üzerini açıp karşıt çevirerek yağlanmış tezgaha alıp elimizle kenarları ve ortasını elimizle genişleterek açalım.
- Sonra kenarlarından tutarak zar üzere olana kadar incecik açalım yırtılma olabilir kıymetli değil.
- Açtığımız hamurun her iki tarafını ortaya katlayalım kenarda kalan kalın yerleri elimizle kopartalım.
- İçine istek ettiğiniz içleri kenar kısmına serpelim ve hamuru gevşek biçimde rulo yaparak saralım.
- En son böreğimize form vererek yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize sıralayalım.
- 180 c ısınmış fırında alt üst kızarana kadar pişirelim.
- Pişen böreklerimizi fırından çıkartınca zıt çevirelimki içindeki yağlar böreğimizin her yerine eşit dağılsın afiyet olsun.