Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kolera nedir?

Kolera nedir?
0
120

moderatör

Super Mod
Katılım
Tem 28, 2022
Mesajlar
5,461
Etkileşim
7
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
12

Kolera nedir?

Doğal afetlerden etkilenen ve savaşan toplumlar ile yoksul kalabalık gruplarda kolayca yayılarak ölümcül etkilere neden olan kolera hastalığı, vibrio cholerae bakterisinin ince bağırsakta oluşturduğu bir enfeksiyondur. Vibrio cholerae, ince bağırsakta protein yapıya sahip ve enterioksin adı verilen bir zehir üretir. Enterioksin, ince bağırsakların duvarında yer alan epitelyum hücrelerinden adenil sikloz adlı bir enzimin salgılanmasına neden olur. Bu enzim sikloz endorozinin 3,5 monofosfat adlı bir maddenin üretimini artırarak vücut sıvısının boşluğa geçmesine sebep olur. Vücuda alınan sıvı ve elektrolitler ince bağırsaklardan geri emilmeden dışarıya atılır ve ciddi hastalık belirtileri patojen bakterinin vücuda alınmasını takip eden ilk 6-48 saat içinde kendini göstermeye başlar.

Kolera belirtileri nelerdir?

Kolera hastalığının ilk belirtisi şiddetli ishaldir. Çok sulu ve ağrısız olarak başlayan ishale kusmada eşlik ettiğinde koleradan şüphelenmeye başlanır. Bu belirtilere ek olarak;

  • Sıvı kaybından dolayı şok,
  • Karın ağrısı ve karın şişliği,
  • Kusma ve ishal nedeniyle vücuttan elektrolitlerde de kayıp yaşanır ve buna bağlı olarak kas krampları gelişir,
  • Solunum yetersizliği ve morarma,
  • Ağızda kuruluk ve koleraya özgü kısık ses,
  • Gözler çöker, karın çöker, cilt kırışır,
  • Düşük tansiyon, bitkinlik, halsizlik ve inleme,
  • Nabız yükselmesi,
  • Aşırı susama.

Kolera nedenleri nelerdir?

Kolera hastalığının nedeni vibrio cholerae olarak adlandırılan patojen bir bakteridir. Kanalizasyonun içme suyuna karışması, hastalığın en önemli yayılma sebeplerinden biridir. Mikrobun karıştığı suyun içilmesi ya da kullanılması vücuda girişi için yeterlidir. Kirli su ile sebze ve meyvelerin yıkanması, sebze ve meyvelerin yıkanmadan tüketilmesi koleranın bulaşma nedenleri arasında yer alır. Kolera hastasının kullandığı tabak, bardak, çatal ile yemek yemek, havlusunu kullanmak, çamaşırlarını giymek hastalığın bulaşmasına neden olur. Kâğıt paralar ve karasinekler de koleranın yayılmasında önemli rol oynar. Az pişmiş ve çiğ deniz ürünlerinin tüketilmesi de kolera hastalığına yakalanma riskini yükseltir.

Kolera tanısı nasıl konulur?

Koleranın kuluçka süresi 6 saat ile 48 saat arasında değişir. Ağrısız bir ishal vardır ve dışkı bağırsaklardan boşalma şeklindedir. Kokusuz ve pirinç suyunu andıran dışkıda pirinç tanelerine benzeyen beyaz maddeler bulunur. Koleralı hastanın kusması da fışkırma şeklindedir. Vücut sıcaklığı 32-35 dereceye kadar düşebilir ve hastaların %10’luk bir kısmında böbrek yetmezliği görülür. Az idrar çıkarma (oligüri) ya da hiç idrar çıkaramama(anüri) durumu gözlenir. Anüri durumu 24 saatten fazla sürerse hasta kaybedilebilir. Koleradan şüphelenilen hastanın dışkısı laboratuvara gönderilir ve mikroskop altında ilk anda çok hızlı hareket eden basiller gözlenir. Kesin tanının konması için dışkı kültürü yapılır. Kültür içinde çoğalan bakteri eğer toksin üretiyorsa büyük çaptaki salgınların habercisi olabilir.

Kolera tedavi yöntemleri nelerdir?

Kolera hastalığı tedavisi için ilk yapılması gereken kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Hasta acilen hastaneye yatırılır ve damar yolu açılarak sıvı ve ile tedavisine başlanır. Koleraya neden olan ince bağırsaktaki bakterilerin dışarı atımının gerçekleşmesi için zamanında ve doğru yapılan müdahalenin önemi büyüktür. Hastaya paketlenmiş, şeker ve tuz içeren oral rehidrasyon çözeltisi bol bol içirilir. Damardan uygulanan sıvı tedavisi hastaların % 99'unu iyileştirici etkiye sahiptir. Kolera aşısı özellikle salgın dönemlerinde oldukça önemlidir. Aşı %50 oranında hastalıktan korur. Kolera hastalarının durumu normale dönse bile patojen bakterinin vücuttan atımı 7 gün daha sürer. Bakterinin vücuttan tamamen atıldığını anlamak için 24 saat ara ile 2 dışkı kültürü alınması gerekir. Her iki kültürün de negatif olması bakterinin tamamen dışarı atıldığının göstergesidir.
 

Similar threads

Son günlerin en çok tartışılan mevzularından biri olan deniz salyası (müsilaj), Marmara Denizi’nin birçok yerinde tesirini gösteriyor. Planktonların kısa bir müddette çok derecede artış göstermesiyle meydana gelen bu önemli tabiat sorunu, ülkemizde kimi uzmanlar tarafından Marmara Denizi’nin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
75
Geçtiğimiz yıl ülkemiz sularında görülen deniz salyasıyla birlikte gündem olan kolera, bugün endişelendirici bir haberle dünya gündemine geldi. Çin’in Wuhan Üniversitesi, kolera vakası bildirdi. Olayın tespit edilmesiyle birlikte Çinli uzmanlar, hastalığın geniş kitlelere bulaşmaması için tedbir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
134
Kolera hepimizin bildiği gibi kirli su yoluyla bulaşan bakteriyel bir rahatsızlık Şiddetli ishal ve dolayısıyla dehidrasyona (vucudun susuz kalması) neden oluyor Tedavi edilmezse olumcul olabiliyor Koleranın asıl nedeni vibro cholerae denen kucucuk bir bakteri Bu bakteri pis sularda coğalıyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
Kolera Epidemi ve hatta pandemiler yapan, aşırı su ve elektrolit kaybı ile, tedavi edilmediği takdirde hipovolemik şoktan ölümle sonuçlanabilen tarihi bir infeksiyon hastalığıdır Etyoloji: Koleranın etkeni Vibrio cholerae’dır Vibrio genusu çok geniş olup insanlar için klinik önemi olan ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
50
Çağlar boyunca çeşitli salgınlar toplu ölümlere neden oldu. Bunlardan biri de kolera salgını oldu. Kolera ilk kez Japonya'da görüldü. Fark edilmeden tüm dünyaya yayıldı. Günümüzde de halen bazı ülkelerde görülen kolera hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Kolera...
Cevaplar
0
Görüntüleme
96
858,467Konular
981,167Mesajlar
29,536Kullanıcılar
uugar9990Son üye
Üst Alt