Yüzyıllardır alternatif tıpta gribal enfeksiyonlarda tercih edilen doğal bitkilerden biri de aspir çayıdır. Sağlıklı olan bu bitki salata ve yemeklerde de kullanılır. Yapılan araştırmalarda metabolizmayı hızlandırdığı için obezite tedavisinde kullanılmıştır. Aspir çiçeğinin yararları nelerdir? Aspir çiçeği çayı nasıl yapılır?
Papatyagiller ailesine ilişkin olan aspir çiçeğinin anavatanı Arabistan Yarımadasıdır. İran Hindistan ve Pakistan üzere ülkelerde alternatif tıbbın baş tacıdır. Haziran sonunda çiçek açmaya başlayan aspir çiçeği; sarı, krem, beyaz ve turuncu üzere renkleri vardır. Safrana benzerliğinden ötürü sık sık karıştırılır. Bu yüzden birtakım yörelerde "yalancı safran" olarak geçer. İçeriğinde yüzde 80 doymamış yağ bulunur. Bitkisinden çok yağı kullanılır. Dikenli ve dikensiz olmak üzere iki tipi vardır. Dikenlileri, dikensizlere nazaran daha fazla yağ içerir. Aspir çiçeği, besin ve kumaş endüstrisinde renk olarak kullanılır. Tohumlarında bulunan yağ tıpkı vakitte yemeklik yağ olarak tüketilir. Bilhassa Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise pilavlara tat vermek için kullanılır. Yağı, sabun, boya, vernik, cila üretimlerinin hammaddesidir. Küsmesi yüksek oranda protein içerir. Ülkemizde Burdur, Eskişehir, Konya ve Isparta üzere kentlerde yetiştirilir. Tarım Bakanlığı dikimi için öncü projelerde bulunuyor.
- Gribal enfeksiyonlarda sıcakken tüketilen aspir çayı terleme yapar. Bu terleme ile bedenden süratle toksin atılır.
- Güçlü bir ter dökme tesiri olduğundan spor yapanlarda kullanabilir.
- Sindirimi düzenler kabızlığın önüne geçer.
- Kandaki berbat kolesterol düzeyini azaltır.
- Güçlü bir antibakteriyeldir.
ASPİR ÇİÇEĞİNİN YARARLARI NELERDİR?
- Güçlü bir E vitamini olan aspir çiçeği cilt için vazgeçilmez bir kaynak oluyor. Hücreleri yenilemede ve cilt dermis katmanındaki deformeleri engellemede tesirli olan aspir çiçeğinden çıkartılan yağ cilde sürülerek bu yararından yararlanılabilir. Mantar ve egzama hastalıklarında birebir tesirlidir.
- Omega-3 yağ asidi üzere tesirli olan aspir çiçeğinin yağı bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bilhassa alerjik tepkileri önler. Bedende hür radikal hücrelerinin artmasının önüne geçer. Hastalıklara karşı bedenin direncini artırır.
- Serotonin düzeyi iş temposundan, sıhhatsiz beslenmede ve sistemsiz spor sırasında düşer. Bu da bedenin gücünü düşürerek gerilim ve depresyona sebep olur. Fakat aspir çiçeği serotonin düzeyini yükseltmekte hayli tesirlidir.
- Aspir yağı berbat kolesterol düzeyini düşürerek damarların tıkanmasını önler. Böylelikle kalp hastalıklarını engellemiş olur. Ayrıyeten kan basıncını dengelediğinden felç ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarının yaşanma mümkünlüğünü azaltır.
- Yapılan araştırmalarda kabızlık sıkıntısını çözen aspir çiçeği sindirimi yenileyerek öbür hastalıkların önüne geçer. Midenin işlevlerini düzenleyerek bulantı ve kusma durumlarını mahzurlar. Bir litre suyun içerisine yarım gram aspir yağı damlatıp dolapta bekletin. Sindirim sıkıntıları yaşayan biriyseniz yemeklerden sonra bir bardak tüketiniz.
- Kurutulan aspir çiçeğinden elde edilen çay kuru öksürüğü önlerken akciğerlerinde iltihap kapmasının önüne geçer. Beden ısısını düzenleyerek, komplikasyonları önler. bir avuç kurutulmuş aspir çiçeğini bir bardak sıcak suya ekleyin. İki dakika bekledikten sonra süzüp tatlansın diye içene limon ya da bal ekleyip tüketebilirsiniz.
ASPİR ÇAYI NASIL YAPILIR?
Bir su bardağı suyu bir cezvenin içine ekleyiniz. Daha sonra içine kurutulmuş bir çay kaşığı aspir atınız. 10 dakika kaynatıp ocaktan alınız. Süzüp sıcakken tüketiniz. Bilhassa üst teneffüs yolu hastalığı sırasında sıcakken tüketilen çayın üzerine yatağa girin süratle terleme yapar. Bu terleme akabinde alınan ılık su sonrası daha dinç hissedersiniz.