iltasyazilim
FD Üye
Sütun Kanserinde Risk faktörleri nelerdir?
Tehlike faktörleri nelerdir?
Kalın bağırsak kanserlerinin oluşumunda bilinen ana tehlike faktörleri şunlardır:
50 yaş ve üstünde almak,
Ailede kalın bağırsak kanseri bulunması,
Kişinin daha önce kalın bağırsak, meme, yumurtalık ya da rahim kanseri geçirmiş olması,
Kolonda poliplerin varlığı,
Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kronik iltihabi bir barsak hastalığının bulunması,
Çevresel faktörler: Hayvansal yağ ve kırmızı etin (özellikle sığır, domuz ve kuzu eti) sık tüketimi, lif (fiber)'den fakir gıdalarla beslenme, obezite, aşırı kalori alımı ve düşük maddesel aktivite, fazla sigara ve içki tüketimi *
Tehlike faktörleri nelerdir?
Kalın bağırsak kanserlerinin oluşumunda bilinen ana tehlike faktörleri şunlardır:
50 yaş ve üstünde almak,
Ailede kalın bağırsak kanseri bulunması,
Kişinin daha önce kalın bağırsak, meme, yumurtalık ya da rahim kanseri geçirmiş olması,
Kolonda poliplerin varlığı,
Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kronik iltihabi bir barsak hastalığının bulunması,
Çevresel faktörler: Hayvansal yağ ve kırmızı etin (özellikle sığır, domuz ve kuzu eti) sık tüketimi, lif (fiber)'den fakir gıdalarla beslenme, obezite, aşırı kalori alımı ve düşük maddesel aktivite, fazla sigara ve içki tüketimi *