nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
kombu çayı nasıl hazırlanır
1) Üç litre temiz suyu paslanmaz çelik veya sırça tencerede kaynatınız
2) Su kaynamaya başladıktan sonra içine 14 litre (1,5 su bardağı) beyaz toz şeker katıp beş dakika daha kaynatınız
3) Ocağı kapatıp, on poşet siyah çayı suya ekleyiniz
4) Çayı 15 dakika demlemeye bıraktıktan sonra içindeki dere poşetlerini alınız ve karışımı oda sıcaklığına gelinceye kadar bırakınız
5) Çayı fazla pak, geniş ağızlı bir cam kavonoza, Borcam cam kaseye yada Pyreks cam kaseye (kurşunlu kristal cam olmamalı) boşatınız Anekdot: Mantarın yayılabileceği yüzey ne kadar geniş olursa, akarsu pek hızla fermante olur
6) Bir önceki hafta hazırlamış olduğunuz fermante edilmiş çaydan eksik miktarda bu karışıma ekleyebilirsiniz Bu mayalanma işlemini hızladıracaktır Asit de mantarın yüzeyde yüzmesini sağlayacaktır Bu zorunlu değildir, lakin nasihat edilmektedir
7) Mantarınızı serin suyla ve temiz ellerinizle hafifçe yıkayınız ve çayın üzerine yerleştiriniz
8) Defalarca mantarın daha açık renkli olan kısmının yukarı dürüst bakmasına uyarı ediniz Ara Sıra mantar kavanozun dibine çökecektir Yukarıya doğru genellikle kendi kendine çıkar Bu işlem birgün içinde gerçekleşmezse temiz ellerinizle mantarın tersyüz olup olmadığına bakınız ve her yerde yüzeye yerleştiriniz
9) Kabı bir tülbent ya da örtüyle örtünüz ve çevresine lastik geçiriniz
10) Kavanozu oda sıcaklığında bırakınız oysa, ne çok sıcak ne çok soğuk olmasın Endirekt ışık olabilir lakin gerekli değildir Direkt güneş ışığı zarar vericidir Fermantasyonun ve oluşumun gözlenebilmesi için gerekli ısı 1929 derece ’dur Ortalama 23 derece gerekli ortamı sağlayacaktır
11) Tat tercihinize tarafından çayı 48 gün fermantasyona bırakınız 4 günlük fermantasyon sonrası çayın tadı üzüm şırası gibi olur, birkaç gün sonra da biraya veya hafif şampanya ya benzer 8 jurnal fermantasyon sonrası ise bu içecegin tadı sirkeye döner ve daha zinde tıbbi özellikler kazanır; ev sirkesi olarak veya antiseptik gargara olarak da kullanılabilir *
1) Üç litre temiz suyu paslanmaz çelik veya sırça tencerede kaynatınız
2) Su kaynamaya başladıktan sonra içine 14 litre (1,5 su bardağı) beyaz toz şeker katıp beş dakika daha kaynatınız
3) Ocağı kapatıp, on poşet siyah çayı suya ekleyiniz
4) Çayı 15 dakika demlemeye bıraktıktan sonra içindeki dere poşetlerini alınız ve karışımı oda sıcaklığına gelinceye kadar bırakınız
5) Çayı fazla pak, geniş ağızlı bir cam kavonoza, Borcam cam kaseye yada Pyreks cam kaseye (kurşunlu kristal cam olmamalı) boşatınız Anekdot: Mantarın yayılabileceği yüzey ne kadar geniş olursa, akarsu pek hızla fermante olur
6) Bir önceki hafta hazırlamış olduğunuz fermante edilmiş çaydan eksik miktarda bu karışıma ekleyebilirsiniz Bu mayalanma işlemini hızladıracaktır Asit de mantarın yüzeyde yüzmesini sağlayacaktır Bu zorunlu değildir, lakin nasihat edilmektedir
7) Mantarınızı serin suyla ve temiz ellerinizle hafifçe yıkayınız ve çayın üzerine yerleştiriniz
8) Defalarca mantarın daha açık renkli olan kısmının yukarı dürüst bakmasına uyarı ediniz Ara Sıra mantar kavanozun dibine çökecektir Yukarıya doğru genellikle kendi kendine çıkar Bu işlem birgün içinde gerçekleşmezse temiz ellerinizle mantarın tersyüz olup olmadığına bakınız ve her yerde yüzeye yerleştiriniz
9) Kabı bir tülbent ya da örtüyle örtünüz ve çevresine lastik geçiriniz
10) Kavanozu oda sıcaklığında bırakınız oysa, ne çok sıcak ne çok soğuk olmasın Endirekt ışık olabilir lakin gerekli değildir Direkt güneş ışığı zarar vericidir Fermantasyonun ve oluşumun gözlenebilmesi için gerekli ısı 1929 derece ’dur Ortalama 23 derece gerekli ortamı sağlayacaktır
11) Tat tercihinize tarafından çayı 48 gün fermantasyona bırakınız 4 günlük fermantasyon sonrası çayın tadı üzüm şırası gibi olur, birkaç gün sonra da biraya veya hafif şampanya ya benzer 8 jurnal fermantasyon sonrası ise bu içecegin tadı sirkeye döner ve daha zinde tıbbi özellikler kazanır; ev sirkesi olarak veya antiseptik gargara olarak da kullanılabilir *