kombu cayı nasıl hazırlanır
1) Uc litre temiz suyu paslanmaz celik ya da cam tencerede kaynatınız
2) Su kaynamaya başladıktan sonra icine 14 litre (1,5 su bardağı) beyaz toz şeker katıp beş dakika daha kaynatınız
3) Ocağı kapatıp, on poşet siyah cayı suya ekleyiniz
4) Cayı 15 dakika demlemeye bıraktıktan sonra icindeki cay poşetlerini alınız ve karışımı oda sıcaklığına gelinceye kadar bırakınız
5) Cayı cok temiz, geniş ağızlı bir cam kavonoza, Borcam cam kaseye yada Pyreks cam kaseye (kurşunlu kristal cam olmamalı) boşatınız Not: Mantarın yayılabileceği yuzey ne kadar geniş olursa, cay o kadar suratle fermante olur
6) Bir onceki hafta hazırlamış olduğunuz fermante edilmiş caydan az miktarda bu karışıma ekleyebilirsiniz Bu fermantasyon işlemini hızladıracaktır Asit de mantarın yuzeyde yuzmesini sağlayacaktır Bu gerekli değildir, fakat tavsiye edilmektedir
7) Mantarınızı serin suyla ve temiz ellerinizle hafifce yıkayınız ve cayın uzerine yerleştiriniz
8) Her zaman mantarın daha acık renkli olan kısmının yukarı doğru bakmasına dikkat ediniz Bazen mantar kavanozun dibine cokecektir Yukarıya doğru genellikle kendi kendine cıkar Bu işlem birgun icinde gercekleşmezse temiz ellerinizle mantarın tersyuz olup olmadığına bakınız ve tekrar yuzeye yerleştiriniz
9) Kabı bir tulbent veya ortuyle ortunuz ve cevresine lastik geciriniz
10) Kavanozu oda sıcaklığında bırakınız ki, ne cok sıcak ne cok soğuk olmasın Endirekt ışık olabilir fakat gerekli değildir Direkt guneş ışığı zarar vericidir Fermantasyonun ve oluşumun gozlenebilmesi icin gerekli ısı 1929 derece’dur Ortalama 23 derece gerekli ortamı sağlayacaktır
11) Tat tercihinize gore cayı 48 gun fermantasyona bırakınız 4 gunluk fermantasyon sonrası cayın tadı uzum şırası gibi olur, birkac gun sonra da biraya ya da hafif şampanya ya benzer 8 gunluk fermantasyon sonrası ise bu icecegin tadı sirkeye doner ve daha guclu tıbbi ozellikler kazanır; ev sirkesi olarak ya da antiseptik gargara olarak da kullanılabilir
1) Uc litre temiz suyu paslanmaz celik ya da cam tencerede kaynatınız
2) Su kaynamaya başladıktan sonra icine 14 litre (1,5 su bardağı) beyaz toz şeker katıp beş dakika daha kaynatınız
3) Ocağı kapatıp, on poşet siyah cayı suya ekleyiniz
4) Cayı 15 dakika demlemeye bıraktıktan sonra icindeki cay poşetlerini alınız ve karışımı oda sıcaklığına gelinceye kadar bırakınız
5) Cayı cok temiz, geniş ağızlı bir cam kavonoza, Borcam cam kaseye yada Pyreks cam kaseye (kurşunlu kristal cam olmamalı) boşatınız Not: Mantarın yayılabileceği yuzey ne kadar geniş olursa, cay o kadar suratle fermante olur
6) Bir onceki hafta hazırlamış olduğunuz fermante edilmiş caydan az miktarda bu karışıma ekleyebilirsiniz Bu fermantasyon işlemini hızladıracaktır Asit de mantarın yuzeyde yuzmesini sağlayacaktır Bu gerekli değildir, fakat tavsiye edilmektedir
7) Mantarınızı serin suyla ve temiz ellerinizle hafifce yıkayınız ve cayın uzerine yerleştiriniz
8) Her zaman mantarın daha acık renkli olan kısmının yukarı doğru bakmasına dikkat ediniz Bazen mantar kavanozun dibine cokecektir Yukarıya doğru genellikle kendi kendine cıkar Bu işlem birgun icinde gercekleşmezse temiz ellerinizle mantarın tersyuz olup olmadığına bakınız ve tekrar yuzeye yerleştiriniz
9) Kabı bir tulbent veya ortuyle ortunuz ve cevresine lastik geciriniz
10) Kavanozu oda sıcaklığında bırakınız ki, ne cok sıcak ne cok soğuk olmasın Endirekt ışık olabilir fakat gerekli değildir Direkt guneş ışığı zarar vericidir Fermantasyonun ve oluşumun gozlenebilmesi icin gerekli ısı 1929 derece’dur Ortalama 23 derece gerekli ortamı sağlayacaktır
11) Tat tercihinize gore cayı 48 gun fermantasyona bırakınız 4 gunluk fermantasyon sonrası cayın tadı uzum şırası gibi olur, birkac gun sonra da biraya ya da hafif şampanya ya benzer 8 gunluk fermantasyon sonrası ise bu icecegin tadı sirkeye doner ve daha guclu tıbbi ozellikler kazanır; ev sirkesi olarak ya da antiseptik gargara olarak da kullanılabilir