
Konya Usulü Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 6 adet yumurta
- 1 avuç tuz
- Biraz sıvı yağ (1 çay bardağına yakın)
- 1 çay bardağı su
- 5 su bardağı un (Yavaş ilave)
- 500 gram kıyma
- 3 orta boy soğan
- 1 demet maydanoz
- Tuz
- Karabiber
Konya Usulü Su Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- İlk olarak hamuru hazırlıyoruz. Hamur yoğurma kabına 6 yumurtayı kırıyoruz. 1 çay bardağı su ve 1 çay bardağına yakın sıvı yağı ekleyip karıştırıyoruz. 5 su bardağı unu ise yavaş yavaş ilave ederek hamuru yoğuruyoruz (Biraz sert bir hamur oluyor)
- Hamurun 2 tanesi diğerlerine göre biraz daha küçük olacak şekilde toplamda 10 bezeye ayırıyoruz (Bu iki küçük beze böreğin üstüne ve altına açacağımız yufka olacak)bezeleri üzeri kapalı olacak şekilde 1 saat kadar dinlendiriyoruz.
- Bir tencereye kıymayı alıp kavuruyoruz. Küçük doğradığımız soğanları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
- Bezeleri teker teker bol un ilavesiyle açıp böreği pişireceğimiz sininin büyüklüğünde yufka haline getiriyoruz ve açtığımız yufkaları üstüste koyuyoruz. 2 küçük bezeyi açıp katlayıp ayrı bir yere koyuyoruz.
- Üstüste açıp koyduğumuz yufkaları tam ortadan çapraz şekilde 2 kere kesip 4 eşit parçaya bölüyoruz.
- Büyük bir tencerede su kaynatıyoruz. Kaynayan suya 2 yemek kaşığı tuz ve birkaç damla sıvı yağ ekliyoruz.
- Böreği pişireceğimiz siniyi sıvı yağ ile yağladıktan sonra çörek otu serpiyoruz. Katlayıp ayırdığımız yufkanın birini yağlamış olduğumuz sininin tabanına seriyoruz.
- Dörde böldüğümüz yufkaları teker teker kaynayan suya atıp 1 dakika kadar haşlayıp sudan çıkarıyoruz.
- Daha sonra soğuk suya atıp çıkarıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Suyunu süzdüğümüz yufkayı tepsiye döşüyoruz. Yufkaların yarısına aynı işlemi uyguluyoruz (Arada bir suyu yenilemeliyiz)
- Yufkaların yarısı bitince hazırladığımız kıymalı iç harcını yufkaların üstüne koyuyoruz. Üzerine ince doğradığımız bir demet maydanozu da koyuyoruz.
- İç harcımızı yaydıktan sonra geriye kalan yufkalara da aynı işlemi uyguluyoruz. Yufkalar bitince ayırıp katladığımız diğer yufkayı da en üste seriyoruz.
- Ocağın dört gözünü de kısık ateşte açıp yavaş yavaş ara ara çevirerek böreği pişiriyoruz.
- Alt kısmı pişince bir başka tepsi yardımıyla ters çevirip tekrar yağlayıp çörek otu serptiğimiz tepside diğer yüzünü aynı şekilde pişiriyoruz (Büyük bir bıçak yardımıyla alt kısmın pişip pişmediğini kontrol edebiliriz)
- Tamamen piştikten sonra kareler şeklinde kesip sıcak servis ediyoruz. Tercihen bir kısmını ya da tamamını peynirli de yapabiliriz.