nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Kortizon kullanımı sırasında beslenme
Tuzlu tüketimine dikkat edilmeli: Kortizon kullanan hastaların tuzlu tüketimini azaltması gerekir Bunun sebebi kortizonun böbreklerden tuzun geri emilimini arttırmasındandır Bu hastalarda tansiyonun yükselmesine niçin olan bir etkidir bunun dışında kortizon böbreklerden potasyum atma etkisi de bulunmaktadır Hormonların salgılanmasında ve kalbin kasılma fonksiyonunda olumsuz etkiler yaratır Bu yüzden hastalar tuzu azalttığında, potasyum açısından varlıklı besin düzeni kurmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidir sırası gelmişken tatlı ve yağlı yiyeceklerden uzakta durulmalıdır
Kalsiyum oranı arttırılmalıdır: Uzun zaman kortizon tedavisi gören hastalarda kemik yıkımı fazlalaşır Bunun sebebi kortizonun kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltması sebebiyle osteoporoza sebep olmasındandır Hastalar bu süreçte uyumlu olarak kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalı, kalsiyum oranı yüksek olan yoğurt, peynir, yeşil sebzeler, balık, kuru baklagiller, fındık gibi gıdaları tüketmeleri gerekir
Tatlılardan kaçınılmalı: Kortizon verilen kişilerde iştah açıldığından, karbonhidrat içeren besinlere aşırı bir arzu doğar Çünkü vücutta karbonhidrat metabolizması bozulmuştur Tatlıları pozitif harcamak kilo alımını hızlandırır
Sodyum taşıyan gıdalardan kaçınılmalı: Kortizon alanlar hazır gıda tüketiminden kaçınmalıdır Evde yapılan katkısız besinler tercih edilmelidir İçinde sodyum oranı yüksek olan sakatatlar, şarküteri ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, salata sosları, ketçap, kahvaltılık tuzlu margarinler, hazırlanmış yufka, darı gevreği gibi gıdalar tüketilmemelidir *
Tuzlu tüketimine dikkat edilmeli: Kortizon kullanan hastaların tuzlu tüketimini azaltması gerekir Bunun sebebi kortizonun böbreklerden tuzun geri emilimini arttırmasındandır Bu hastalarda tansiyonun yükselmesine niçin olan bir etkidir bunun dışında kortizon böbreklerden potasyum atma etkisi de bulunmaktadır Hormonların salgılanmasında ve kalbin kasılma fonksiyonunda olumsuz etkiler yaratır Bu yüzden hastalar tuzu azalttığında, potasyum açısından varlıklı besin düzeni kurmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidir sırası gelmişken tatlı ve yağlı yiyeceklerden uzakta durulmalıdır
Kalsiyum oranı arttırılmalıdır: Uzun zaman kortizon tedavisi gören hastalarda kemik yıkımı fazlalaşır Bunun sebebi kortizonun kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltması sebebiyle osteoporoza sebep olmasındandır Hastalar bu süreçte uyumlu olarak kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalı, kalsiyum oranı yüksek olan yoğurt, peynir, yeşil sebzeler, balık, kuru baklagiller, fındık gibi gıdaları tüketmeleri gerekir
Tatlılardan kaçınılmalı: Kortizon verilen kişilerde iştah açıldığından, karbonhidrat içeren besinlere aşırı bir arzu doğar Çünkü vücutta karbonhidrat metabolizması bozulmuştur Tatlıları pozitif harcamak kilo alımını hızlandırır
Sodyum taşıyan gıdalardan kaçınılmalı: Kortizon alanlar hazır gıda tüketiminden kaçınmalıdır Evde yapılan katkısız besinler tercih edilmelidir İçinde sodyum oranı yüksek olan sakatatlar, şarküteri ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, salata sosları, ketçap, kahvaltılık tuzlu margarinler, hazırlanmış yufka, darı gevreği gibi gıdalar tüketilmemelidir *