Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Koruk nedir ve koruk suyu nasıl yapılır? Koruk suyunun faydaları nelerdir?

Koruk nedir ve koruk suyu nasıl yapılır? Koruk suyunun faydaları nelerdir?
0
90

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
koruk_nedir_koruk_suyunun_faydalari_korukun_iyi_geldigi_hastaliklar_1591870849_5702.jpg

Yaz aylarının gelmesiyle beraber sofralardaki yerini almaya başlayan koruk hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Özellikle Ege bölgesinde sıklıkla tercih edilen koruk olgunlaşmamış üzümün ilk haline denir. Suyunun yanı sıra turşusu ve salatası da yapılır. Bağışıklığı virüslere karşı güçlendirirken sindirimi de kolaylaştırır. Peki koruk suyu nasıl yapılır? Koruk suyunun faydaları nelerdir?

Üzümün olgunlaşmamış haline koruk denir. Koruk meyvesinin tadı bu yüzden ekşimsidir. Erikle benzer bir tada sahip olan koruk, suyu çıkartılarak tüketilir. Yüzyıllardır Akdeniz ülkelerinde tüketilen koruk özellikle metabolizmayı düzenler. Hem Türkiye de hem de Avrupa ülkelerinde endüstriyel bir payı vardır. Koruk çiftçiler tarafından özellikle yetiştirilir. sadece suyu değil aynı zamanda turşusu da kurulur. Hatta yöre halkı koruk meyvesini baharatlayarak salata da elde edip tüketir. İçerdiği güçlü mineraller hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Bu yüzden şifa amaçlı tüketilir. Kan basıncını dengeler. Ayrıca kandaki şeker oranını korur. Yerli halk tarafından alternatif içecek olarak tüketilen koruk suyu evde de yapılır. Anadolu da kültürel bir lezzet olan koruk özellikle Ege mutfağının vazgeçilmezidir. 

G7BYd_1591874028_5471.jpg

KORUK SUYU NASIL YAPILIR?

Olgunlaşmamış üzümler yani koruk toplanır. Yarım kilo koruk büyük bir tencereye dalları ayıklanarak konur. Korukların üzerini geçene kadar su eklenir. İçerisine bir su bardağı şeker ve bir çay bardağı sıkılmış limon suyu eklenir. Kısık ateşte kaynaması beklenir. Yaklaşık bir saat kaynadıktan sonra ocaktan alınır. bir tülbetin derin bir kapın üzerine yayılır. Tülbentin üzerine koruk suyu eklenir. Su tülbentin altındaki kapa tortu olmadan geçer. Daha sonra tülbent bağlanarak sıkma işlemine devam edilir. Sonra tekrar koruk suyu tencereye ekleyip ıtır otu ilave edilir. Biraz daha kaynadıktan sonra soğutulup servis edilir. 

dUlgh_1591874074_9465.jpg

KORUK SUYUNUN FAYDALARI!

- Genellikle yemek öncesi tercih edilen koruk sindirimi kolaylaştırma ve hazımsızlık gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçilir. Bunun yanı sıra bağırsakların besinlerin daha kolay enzimlemesini destekleyerek kabızlık gibi sorunların yaşanmasını da engeller. 

- Halk arasında koruk suyu göz hastalıklarına fayda sağladığı düşünülüyor. Özellikle göz içindeki sıvı oranını yükselterek ileri yaşlarda görülme ihtimali olan katarak gibi hastalıkların oluşumunun da önüne geçer. 

RLeKN_1591875229_4363.jpg

- Soğuk sunulduğunda vücudun hararetini alır. Sıcaklığını düşürerek ani ateşlenme ya da beyin kanamasının önüne geçer. Ayrıca koruk kan basıncını da dengelediğinden vücutta yaşanacak olan şuursuz kan dolaşımının önüne geçer. Bu da kalp sağlığına faydalıdır. 

- Vücuttaki toksinleri atarak ödem oluşumunun önüne geçer. Bu aynı zamanda kilo vermek içinde ideal bir yoldur. Ayrıca vücuttaki fazla ödemin ve toksinlerin atılması karaciğer fonksiyonunu olumlu etkiler. Böylece ciltte daha güzel olur. 

Fy4a6_1591875348_7624.jpg

- Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir. Böyle de virüs ve bakterileri kolayca vücuttan atar. 


- Koruk suyu ayrıca doğal bir taş ve kum dökücüdür. Böbreklerin işlevselliğini artırarak hem oluşmasını hem de oluşmuş olan kum ve taşın ağrısız bir şekilde atılmasını sağlar. 


 

Similar threads

Ege bölgesinde yüzyıllardır en çok tercih edilen besinlerden biri olan koruk yaz aylarında toplanıp bazen turşusu yapılır. Bazense suyu çıkartılarak muhafaza edilir. Kış aylarında bile bu sayede kullanılır. Yaz mevsiminde toplanmasına rağmen doğal bir antioksidan olduğundan kışın daha fazla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
92
Ege bölgesinde yüzyıllardır en çok tercih edilen besinlerden biri olan koruk yaz aylarında toplanıp bazen turşusu yapılır. Bazense suyu çıkartılarak koruma edilir. Kış aylarında bile bu sayede kullanılır. Yaz mevsiminde toplanmasına karşın doğal bir antioksidan olduğundan kışın daha fazla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
58
Yaz aylarının gelmesiyle beraber sofralardaki yerini almaya başlayan koruk hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Özellikle Ege bölgesinde sıklıkla tercih edilen koruk olgunlaşmamış üzümün ilk haline denir. Suyunun yanı sıra turşusu ve salatası da yapılır. Bağışıklığı virüslere karşı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
56
Potasyum, lif ve antioksidan bakımından zengin olan üzüm suyu çıkarılınca içeriğindeki demir oranı yükselir. Bu da özellikle demir eksikliği ya da kansızlık gibi yaygın olan hastalıklar için doğal takviye sağlar. Bunun yanı sıra sinir sistemini güçlendiren üzüm suyu unutkanlık, depresyon ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
102
Antioksidan bakımından en zengin besin olan domates, bu yüzden vücut sağlığı için vazgeçilmezdir. Sağlığa yararlı olan domates birçok çeşitte tüketilebilir. Sodyum ve potasyum bakımından zengin olan domates suyu çıkarıldığında bu faydaları artar. Kereviz, havuç ve Pancar gibi besinlerle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
103
858,496Konular
981,662Mesajlar
29,732Kullanıcılar
ozgurcexSon üye
Üst Alt