iltasyazilim
FD Üye
Kimyada kuantum sayıları
Kuantum sayıları
Atomda Bir elektronun bulunduğu konum kuantum sayıları denilen dört rakam ile açıklama edilir
1 Baş kuantum sayısı
2 Orbital kuantum sayısı (l)
3 Magnetik kuantum sayısı (Ml)
4 Sipin kuantum sayısı (Ms)
1 BAŞ KUANTUM SAYISI
Baş kuantum sayısı, elektronun bulunduğu başlıca enerji düzeyini gösterir n ile gösterilir 1, 2, 3, 4, gibi tam sayı değerlerini alabilir Elektronun çekirdeğe olan uzaklığı ile ilgilidir Baş kuantum sayısı nekadar küçükse elektron çekirdeğe okadar yakındır
Bir elektron için n 3 ise bu elektron 3 esas elektron düzeyindedir
2 ORBİTAL KUANTUM SAYISI (l)
Ana enerji düzeyleri , yapıları birbirinden bambaşka alt enerji düzeyleri içerir Bu enerji düzeylerini orbital olarak adlandırmıştık orbital kuantum sayıları elektronun hangi orbitalde bulunduğunu belirler Orbital kuantum sayısı, baş kuantum sayısına bağlıdır baş kuantum sayısı
olduğunda orbital kuantum sayısı … l 0, 1, 2, 3, ……(n1) değerlerini alabilir
örneğin : n 4 ise l n1 ve ‘l ’ bu sırada l 0, 1, 2, 3 değerlerini alır
l 0 :değerini aldığında elektron s orbitalinde
l 1 :değerini aldığında elektron p orbitalinde
l 2 :değerini aldığında elektron d orbitalinde
l 3 :değerini aldığında elektron f orbitalinde bulunur
3 MAGNETİK KUANTUM SAYISI (Ml)
Atomdaki altenerji düzeylerinin de magnetik bölge etkisiyle birbirinden farklı orbitallere ayrıldığını biliyorsunuzdur Magnetik kuantum sayısı magnetik alan etkisiyle kalan orbitallerin uzaydaki yönelim biçimleri ve daha aşağı enerji düzeylerinde kaç orbital bulunduğunu gösterir alt enerji düzeyindeki orbital sayısı Ml 2l + 1 formülü ile hesaplanır
mesela :
l 0 için Ml 20 + 1 1 s orbitalleri 1 tiptir
l 1 için Ml 21 + 1 3 p ‘ ’ 3 ‘ ’
l 2 için Ml 22 + 1 5 d ‘ ’ 5 ‘ ’
magnetik kuantum sayıları ( Ml ) ; + l den l ‘ye kadar değerler alabilir
l 0 için Ml 0
l 1 için Ml 1, 0, +1
l 2 için Ml 2, 1, 0, 1, 2,
değerlerini alabilir…
4 SİPİN KUANTUM SAYISI ( Ms)
Elektron çekirdek çevresinde dönerken aynı zamanda kendi etrafındada döner Elektron kendi çevresindeki dönme hareketine sipin hareketi denir bu spin hareketi sırasında elektron bir magnetik bölge meydana getirir magnetik bölge etkileşim enerji düzeylerinde yeniden ayarlanmaya neden olur spin açılı momentum dış magnetik alan doğrultusu üerinde iz düşümü fakat iki yönelme konumu göstrebilir Bu izdüşüm alanla ya benzer yönde yada ters yönde olur Elektronun bu konumu spin kuantum sayısını belirler spin magnetik kuantum sayısı Ms ama 12 ve 12 değerini alır bu durum her orbitalde enfazla 2 elektronun bulunabileceğini gösterir… *
Kuantum sayıları
Atomda Bir elektronun bulunduğu konum kuantum sayıları denilen dört rakam ile açıklama edilir
1 Baş kuantum sayısı
2 Orbital kuantum sayısı (l)
3 Magnetik kuantum sayısı (Ml)
4 Sipin kuantum sayısı (Ms)
1 BAŞ KUANTUM SAYISI
Baş kuantum sayısı, elektronun bulunduğu başlıca enerji düzeyini gösterir n ile gösterilir 1, 2, 3, 4, gibi tam sayı değerlerini alabilir Elektronun çekirdeğe olan uzaklığı ile ilgilidir Baş kuantum sayısı nekadar küçükse elektron çekirdeğe okadar yakındır
Bir elektron için n 3 ise bu elektron 3 esas elektron düzeyindedir
2 ORBİTAL KUANTUM SAYISI (l)
Ana enerji düzeyleri , yapıları birbirinden bambaşka alt enerji düzeyleri içerir Bu enerji düzeylerini orbital olarak adlandırmıştık orbital kuantum sayıları elektronun hangi orbitalde bulunduğunu belirler Orbital kuantum sayısı, baş kuantum sayısına bağlıdır baş kuantum sayısı
örneğin : n 4 ise l n1 ve ‘l ’ bu sırada l 0, 1, 2, 3 değerlerini alır
l 0 :değerini aldığında elektron s orbitalinde
l 1 :değerini aldığında elektron p orbitalinde
l 2 :değerini aldığında elektron d orbitalinde
l 3 :değerini aldığında elektron f orbitalinde bulunur
3 MAGNETİK KUANTUM SAYISI (Ml)
Atomdaki altenerji düzeylerinin de magnetik bölge etkisiyle birbirinden farklı orbitallere ayrıldığını biliyorsunuzdur Magnetik kuantum sayısı magnetik alan etkisiyle kalan orbitallerin uzaydaki yönelim biçimleri ve daha aşağı enerji düzeylerinde kaç orbital bulunduğunu gösterir alt enerji düzeyindeki orbital sayısı Ml 2l + 1 formülü ile hesaplanır
mesela :
l 0 için Ml 20 + 1 1 s orbitalleri 1 tiptir
l 1 için Ml 21 + 1 3 p ‘ ’ 3 ‘ ’
l 2 için Ml 22 + 1 5 d ‘ ’ 5 ‘ ’
magnetik kuantum sayıları ( Ml ) ; + l den l ‘ye kadar değerler alabilir
l 0 için Ml 0
l 1 için Ml 1, 0, +1
l 2 için Ml 2, 1, 0, 1, 2,
değerlerini alabilir…
4 SİPİN KUANTUM SAYISI ( Ms)
Elektron çekirdek çevresinde dönerken aynı zamanda kendi etrafındada döner Elektron kendi çevresindeki dönme hareketine sipin hareketi denir bu spin hareketi sırasında elektron bir magnetik bölge meydana getirir magnetik bölge etkileşim enerji düzeylerinde yeniden ayarlanmaya neden olur spin açılı momentum dış magnetik alan doğrultusu üerinde iz düşümü fakat iki yönelme konumu göstrebilir Bu izdüşüm alanla ya benzer yönde yada ters yönde olur Elektronun bu konumu spin kuantum sayısını belirler spin magnetik kuantum sayısı Ms ama 12 ve 12 değerini alır bu durum her orbitalde enfazla 2 elektronun bulunabileceğini gösterir… *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.