teknolojiuzmani
FD Üye
C vitamini bakımından zengin olan kudret narı bal ile karıştırılıp tüketildiğinde insan sağlığına inanılmaz faydalar sağlıyor. Peki kudret narının faydaları nelerdir? Sizler için tropik meyveler arasında en çok tüketilen kudret narı hakkında merak edilenleri derledik. Haberin detayında acı bir tadı olan fakat bal ve zeytinyağıyla tüketilebilen kudret narına dair her şeyi bulabilirsiniz.
Bol su ve güneş sağlandığında saksıda bile yetişebilen kudret narı ilaç sanayisinde kullanılır. İlkbaharda büyüyen yaz aylarında ise meyve veren kudret narının öz suyunun tadı oldukça acıdır. Olgunlaşmadan tüketilmez. Kudret narı meyvesi mineral ve vitamin bakımından zengindir. İçeriğinde demir, kalsiyum, fosfor, B vitaminleri bulunur. Bazı araştırmalarda kadınların kısırlık tedavisinde doğal fayda sağladığı gözlemlenmiştir. Alternatif tıpta sıklıkla kullanılır. Bazı aktarlarda kudret narı, zeytin yağı ve balı karıştırıp satıyorlar. Bu karışım mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelir. Kudret narının biraz acı tadı olduğundan bal ve zeytin yağı ile tüketilir. Ayrıca aktardan almak istemeyenler evde de hazırlayabilir. Kabakgiller ailesine ait kudret narının anavatanı Uzak Doğu ve Güney Amerika'dır. Ülkemizde özellikle Bursa ve Yalova'da seralarda özel koşullarda yetiştiriciliği yapılır.
KUDRET NARININ FAYDALARI NELERDİR?
- Sindirim hastalıklarının başında gelen kabızlık sindirilmeyen yemeklerin kalın bağırsakta birikmesi ile ortaya çıkar. Bu hastalık çok ciddiye alınmasa da ilerleyen zamanlarda önemli bağırsak sorunlarına neden olabilir. Uzmanlar günde bir kaşık kudret narı, bal ve zeytin karışımı tüketerek bağırsaklarda biriken besin atıklarının çözülmesine yardımcı olunur. Böylece kabızlık sorunu giderilmiş olur. Aynı zamanda bu karışım ülser, gastrit, kolit ve reflü gibi sorunlara da iyi gelir.
- Yapılan bazı araştırmalarda kudret narının vücutta tümöre dönüşme ihtimali olan hücrelerin sağlığını koruduğu tespit edilmiştir. Özellikle meme kanserindeki hücrelerde etkili olan kudret narının etkilerinden faydalanmak için düzenli tüketilmesi gerekir.
- Lutein ve Lycopnene maddeleri doğada bulunan en etkili antibiyotik etkiye sahiptir. Kudret narı bu iki madde bakımından oldukça zengindir. Antibiyotik vücut ağrıları içinde etkilidir.
- Eski insanlar yanık tedavisinde de kudret narını kullandıkları ve olumlu sonuçlar aldıkları biliniyor. Kudret narının meyvesinin çekirdeğini çıkartıp zeytin yağı ile ezip bir kavanoza koyun. Yanık esnasına hemen müdahale edebilirsiniz. Buzdolabında muhafaza ederek bir yıl boyunca kullanabilirsiniz.
- E vitamini ve protein bakımından zengin olan kudret narı bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Vücuda besin, hava ve çevresel etkilerden dolayı giren virüslere karşı kalkan oluşturur. Hastalıklara yakalanma oranını düşürür.
- Antienflamatuvar etkisi sayesinde iltihabı yok eder. Kudret narı ve zeytinden hazırladığınız kremi aynı zamanda iltihap kapmış bölgelere de sürebilirsiniz.
- Kudret narı vücutta en fazla karaciğere fayda sağlar. Adeta karaciğerin yenilenmesinde ve temizlenmesinde destek olur. Bu sayede cilt hastalıklarına da iyi gelir. Vücuttaki yağ oranını azaltan kudret narı akne ve sivilce oluşumunu da önlemiş olur.
- Kandaki toksinleri de temizleyerek kan hücrelerini dengeler. Yapılan bir diğer araştırmada kudret narının kandaki şeker oranı açısından da etkili olduğu şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir meyve olduğu ortaya çıkarılmıştır.
KUDRET NARI ZEYTİNYAĞI VE BAL KARIŞIMI!
10 tane kudret narının çekirdeklerini çıkartıp geri kalan kısmını blendırdan geçirin içerisine bir su bardağı zeytinyağı ve bir su bardağı bal ekleyerek iyice karıştırın bir kavanoza koyup buzdolabında bekletin. Ertesi gün kullanmaya başlayın. Bu karışım vücuttaki toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvenlendirerek virüslerle başa çıkmalarını sağlar. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenletir. Stres ve yorgunluk gibi sağlık sorunlarını kolayca tedavi eder.
KUDRET NARININ ZARARI VAR MI?
Her besinde olduğu gibi kudret narı da aşırı ve bilinçsizce tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına zemin hazırlar. Kandaki şeker açısından faydalı olan bu besin aşırı tüketildiğinde şekerin düşmesine ya da artmasına eden olabilir. Kan basıncını artırdığından adet dönemlerinde aşırı kanama ya yol açar. Bu nedenle gebe kalmak isteyen ya da hamile kadınların tüketmesi sakıncalı olabilir.