Külçe (Türkmenistan) Tanımı İçin Materyaller
Bardak ölçüsü: 200 ml
Hamuru için:
- 1 su bardağı eritilmiş tereyağı (yahut margarin)
- 1 su bardağı ılık süt
- 3 yemek kaşığı dolusu toz şeker
- 1 paket instant maya
- 3, 5 su bardağı un
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı silme toz kakule
- Yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı su
- Pudra şekeri (opsiyonel)
Külçe (Türkmenistan) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Ilık süt, toz şeker ve mayayı uygun bir kapta karıştırıyoruz.
- Üzerini örtüp mayayı 5 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.
- Bu sırada iç harcını hazırlıyoruz.
- İri çekilmiş ceviz, toz şeker, tarçın ve kakuleyi uygun bir kapta karıştırıp kenara alıyoruz.
- Dinlenmeye bıraktığımız mayaya eritilmiş tereyağını ekleyip, azar azar un eği yapıyoruz (3, 5 su bardağı).
- Kulak göğsü yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz ve hamurumuzu 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz.
- Mayalanan hamurumuzun havasını alıp, cevizden biraz büyük kesimler koparıp elimizle açıyoruz ve iç harçtan 1 tatlı kaşığı dolusu koyup yarım ay halinde kapatıyoruz.
- Tüm materyal bitene kadar bu süreci tekrarlıyoruz.
- Yumurta sarısı ve suyu uygun bir kasede çırpıp külçelerimizin üzerine sürüyoruz.
- 180 derece evvelden ısıtılmış fırının orta katında 20-25 dakika (altı ve üstü kızarana kadar) pişiriyoruz.
- Ben denetimli 22 dakika pişirdim.
- Dilerseniz soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpiştirebilirsiniz.
*Bu ölçülerle 17 adet eser elde ettim.
*Hamuru hassas terazide tartarak her biri 44 gram olacak formda 17 eşit modüle ayırdım.