Kumru Poğaça (Susamlı Poğaça) Tanımı İçin Materyaller
Hamuru için:
- 1 adet yumurta
- 150 gram margarin yahut tereyağı(yumuşak)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 paket instant maya
- Aldığı kadar un (4-5 su bardağı)
- Kaşar peyniri
- Sucuk yahut sosis
- Susam
- 1 yahut 2 adet yumurta sarısı
Kumru Poğaça (Susamlı Poğaça) Tanımı Yapılışı
- Uygun bir kaba un hariç tüm hamur materyalleri alınır.
- Gereçler homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır.
- Daha sonra birer birer su bardağı ile elenmiş un eklenip yoğrulmaya başlanır.
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
- Üzeri güzelce kapatılıp sıcak bir ortamda 1 saat mayalanmaya bırakılır.
- Mayalanan hamur bir kaç cins daha yoğrulup havası alınır.
- Hamurdan mandalinadan biraz daha büyük bezeler alınır.
- Parmak uçları ile çay tabağı büyüklüğünde açılır.
- İçeresine minik küpler halinde doğranmış kaşar peyniri, sosis yahut sucuk şerit formunda koyulur.
- İç gerecine her şey yakışıyor, farklı bir iç harç kullanabilirsiniz.
- Gerecini koyduğumuz hamurun evvel altından sonra üstünden birer sefer ortaya hakikat katlanır ve birbirleri üzerine çıkan hamur katları yavaşça cimcikleyerek yapıştırılır.
- Fırın kağıdı serili tepsiye dizilir.
- Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülür.
- Poğaçaların üzerine bıçak ile verevine 2 defa çizik atılır.
- En son çokça susam serpilir.
- Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında 20-30 dk kadar pişirmek kâfi olacaktır.