Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kurban bayramında beslenme önerileri

Kurban bayramında beslenme önerileri
0
155

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Yeni kesilen hayvan etleri vefat katılığı taşıdığı için etler buzdolabında en az 1 gün dinlendirilip o denli tüketilmesi daha sağlıklıdır. Birinci kesildiği gün tüketilen etin tüketilmesi sindirim zorluğu yaşatır, ayrıyeten çiğnemesi de zordur.Midede gastrit, reflü, hazımsızlık şikâyetlerine yol açar. Et en az 1 gün dinlendirilip tüketilirse hem daha lezzetli olur hem de daha çabuk pişer.

Böylelikle sindirimi daha kolay olur ve mide sorunu oluşturmaz. - Bayram boyunca bir kilodan daha ziyade et tüketmemek gerekir. Günlük en ziyade 250 gram tüketmek gerekir. -

Bu yüzden güne 2 bardak ılık su içerek başlanmalıdır. Hem kabızlık meselesini aşmak hem de vücudumuzda et tüketimiyle oluşan muaf radikalleri uzaklaştırmak için kesinlikle bol yeşillikli salata ve zerzevat yemekleri tüketmeliyiz. Yeşil yapraklı sebzeler ve zerzevat yemekleri hem vücudumuzda detoks tesiri oluşturur, toksinleri atmamızı sağlar, hem de sindirimi daha sistemli ve sistemli hale getirir’’dedi. - Kolesterol içeriği yüksek olan et ve et eserleri, kan yağlarını direkt yükselterek; kalp hastalarını olumsuz tarafta etkileyebilir. Al et, kolesterolün en başta gelen sebeplerinden biridir.

Kurban Bayramı'nda et tüketimi arttığı için kalp ve tansiyon rahatsızlıkları nedeniyle sıhhat kuruluşlarına yapılan müracaatlarda büyük artış görülmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar, diyabet ve yüksek tansiyon hastaları, Kurban Bayramı'nda yağsız yahut az yağlı etleri tercih etmeli; ölçüsüz et tüketmemelidir.

Bu kimseler, tabipleri tarafından kendilerine önerilen diyetlerini bozmamalıdır. - Bilhassa memleketimizde Kurban Bayramlarında yenilmesi gelenek haline gelen kavurma, içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir.

Etin kendi yağı, yemeğin lezzeti için ehil olup; ekstra yağ eklemeye gerek yoktur. - Etler katiyetle çiğ yahut az pişmiş olarak tüketilmemeli, birtakım zoonoz marazların çiğ yahut az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. - Kavurma, kızartma üzere yağlı etlerden uzak durulmalıdır. - Etler haşlama, fırınlama ya da ızgara olarak yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir.

Ana yemekler; bulgur, esmer pirinç, tahıllı ekmek üzere az ölçüde tahıllarla ve C vitamininden varlıklı zerzevat yahut salata ile tüketilmelidir. - Etli zerzevat yemeklerinde yağ kullanılmamalıdır. - Gün içinde taze zerzevat ve kabuklu meyve tüketilmelidir. - Etlerin yanında asitli, gazlı içecekler yanına; ayran, yoğurt ya da cacık tercih edilmelidir. - Ziyaretlerde içecek olarak açık çay ve günde 1 fincan kahve seçilmelidir. - Günde 10-12 bardak su tüketilmelidir. - Yürüyüş, yüzme üzere elverişli fizikî aktiviteler yapılmalıdır.

Kalp illetleri ve kanserden korunmak için al et tüketimi haftada 2 kezden ziyade olmamalıdır. - Çok ölçüde et tüketmenin, kalp-damar marazları ile gut illeti riskini arttırdığı, tansiyon ve şekerin yükselmesine neden olduğu unutulmamalıdır. - Al et çok tüketilmesi halinde, vücutta çokça demir yüklenmesine ve ziyade demir nispeti da vücuttaki kalsiyumun idrarla birlikte atılmasına neden olacaktır. Tekrar şiddetli et tüketilmesi, şişmanlık, insülin ve metabolizma istikrarını bozacağından diyabet de gözlenebilmektedir. - Ana öğünlerde tabağınızı 3'e bölerek; 1/3 et, 1/3 zerzevat ve 1/3 pilav, makarna ve tahıllı besinlere mekan verin.

Böylelikle öğünlerinizin protein, karbonhidrat ve yağ istikrarını sağlamış olursunuz. - Sindirim ağızda başlar çiğnemeliyiz ki uygun sindirim olsun eti âlâ çiğneyin. - Yoğurt sindirimi kolaylaştırdığı ve tokluk hissini artırdığı için yemeğin yanında ayran, cacık yahut yoğurtlu bir zerzevat yemeği olarak tüketilmelidir. - Gün boyunca haddinden fazla kaçırdıysanız üzülmeyin.

Telafisini bir sonraki gün içerisindeki fizikî aktivitenizi arttırarak yapabilirsiniz. Ama bir kaç gün tekrarlayacak olursanız; bayram kilo almanız için kaçınılmaz olacaktır.

DİKKAT ETMESİ GEREKEN INSANLAR: Mide rahatsızlıkları çeken bireyler kabızlık yahut hazımsızlık, şişkinlik üzere - Kolesterol hastaları ile kalp-damar marazı riski taşıyan kişiler- Et tüketimini azaltması gereken bir gayrı hasta kümesi da kronik karaciğer ve siroz hastalarıdır. Karaciğer hastalarının ziyade ölçüde et tüketmesi, uyku bozukluğu ve şuur bulanıklığı ile komaya kadar varabilen meseleleri beraberinde getirebilir.

Diyabet ve yüksek tansiyonu olan insanlar, yağsız yahut az yağlı etleri tercih etmeli - Gut hastası olanlar, - Karaciğer yağlanması olanlar eti çok denetimli tüketmesi gerekir. Sağlıklı, huzurlu ve formda bir bayram geçirmeniz dileğiyle...

 

Similar threads

Kurban bayramı bütün aileleri bir araya toplayan, büyük sofralarda et tüketiminin bol olduğu günlerdir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken değerli hususlar vardır. Münhasıran kalp damar marazı, şeker, mide ve barsak illeti üzere sıhhat sorunu olanlar kimi kurallara dikkat etmelidir. Bu insanlara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
179
Kurban bayramında çokça et tüketiminin ne üzere olumsuz tesirleri bulunuyor? Münhasıran kalp – damar illeti, kolesterol, diyabet, şişmanlık üzere sıhhat meseleleri olan bireyler için kurban bayramı ziyade ölçüde yağ alımı mealine da geliyor. Al etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği çokça...
Cevaplar
0
Görüntüleme
159
1. Kahvaltıyı atlamayın. Eti kesip pişirme mühleti boyunca yaşanan açlık vücut sıhhatini olumsuz tesirler. Kahvaltıyı güzel ve istikrarlı yaptığınız takdirde kan şekeri dalgalanması yaşamazsınız. Gün içerisinde tükettiğiniz protein ölçülerine dikkat edin. Al et tüketiminin tavan yaptığı bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
185
Kahvaltıda makul ölçüde peynir, zeytin, tam buğday unundan yahut çavdarlı ekmek yanında C vitamininden güçlü olan domates, sivribiber, maydanoz tüketilmelidir. Kurban bayramında sofrada illaki al et olacaktır ancak kıymetli olan etin nasıl yapıldığı. Kavurma yahut kızartma metoduyla pişirilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
162
Kurban bayramı beslenme alışkanlıklarımız değiştiği münhasıran hayvansal protein içeren et tüketiminin epeyce arttığı bir bayramdır. Kurbanlıklarından alınmasından, etin tüketilmesi, saklanması aşamalarına çok dikkat edilmelidir. Veteriner Tabip denetimi olmayan ve iyi koşullarda kesilmeyen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
858,505Konular
982,839Mesajlar
33,078Kullanıcılar
uguroguz1Son üye
Üst Alt