Yeni kesilen hayvan etleri vefat katılığı taşıdığı için etler buzdolabında en az 1 gün dinlendirilip o denli tüketilmesi daha sağlıklıdır. Birinci kesildiği gün tüketilen etin tüketilmesi sindirim zorluğu yaşatır, ayrıyeten çiğnemesi de zordur.Midede gastrit, reflü, hazımsızlık şikâyetlerine yol açar. Et en az 1 gün dinlendirilip tüketilirse hem daha lezzetli olur hem de daha çabuk pişer.
Böylelikle sindirimi daha kolay olur ve mide sorunu oluşturmaz. - Bayram boyunca bir kilodan daha ziyade et tüketmemek gerekir. Günlük en ziyade 250 gram tüketmek gerekir. -
Bu yüzden güne 2 bardak ılık su içerek başlanmalıdır. Hem kabızlık meselesini aşmak hem de vücudumuzda et tüketimiyle oluşan muaf radikalleri uzaklaştırmak için kesinlikle bol yeşillikli salata ve zerzevat yemekleri tüketmeliyiz. Yeşil yapraklı sebzeler ve zerzevat yemekleri hem vücudumuzda detoks tesiri oluşturur, toksinleri atmamızı sağlar, hem de sindirimi daha sistemli ve sistemli hale getirir’’dedi. - Kolesterol içeriği yüksek olan et ve et eserleri, kan yağlarını direkt yükselterek; kalp hastalarını olumsuz tarafta etkileyebilir. Al et, kolesterolün en başta gelen sebeplerinden biridir.
Kurban Bayramı'nda et tüketimi arttığı için kalp ve tansiyon rahatsızlıkları nedeniyle sıhhat kuruluşlarına yapılan müracaatlarda büyük artış görülmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar, diyabet ve yüksek tansiyon hastaları, Kurban Bayramı'nda yağsız yahut az yağlı etleri tercih etmeli; ölçüsüz et tüketmemelidir.
Bu kimseler, tabipleri tarafından kendilerine önerilen diyetlerini bozmamalıdır. - Bilhassa memleketimizde Kurban Bayramlarında yenilmesi gelenek haline gelen kavurma, içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir.
Etin kendi yağı, yemeğin lezzeti için ehil olup; ekstra yağ eklemeye gerek yoktur. - Etler katiyetle çiğ yahut az pişmiş olarak tüketilmemeli, birtakım zoonoz marazların çiğ yahut az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. - Kavurma, kızartma üzere yağlı etlerden uzak durulmalıdır. - Etler haşlama, fırınlama ya da ızgara olarak yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir.
Ana yemekler; bulgur, esmer pirinç, tahıllı ekmek üzere az ölçüde tahıllarla ve C vitamininden varlıklı zerzevat yahut salata ile tüketilmelidir. - Etli zerzevat yemeklerinde yağ kullanılmamalıdır. - Gün içinde taze zerzevat ve kabuklu meyve tüketilmelidir. - Etlerin yanında asitli, gazlı içecekler yanına; ayran, yoğurt ya da cacık tercih edilmelidir. - Ziyaretlerde içecek olarak açık çay ve günde 1 fincan kahve seçilmelidir. - Günde 10-12 bardak su tüketilmelidir. - Yürüyüş, yüzme üzere elverişli fizikî aktiviteler yapılmalıdır.
Kalp illetleri ve kanserden korunmak için al et tüketimi haftada 2 kezden ziyade olmamalıdır. - Çok ölçüde et tüketmenin, kalp-damar marazları ile gut illeti riskini arttırdığı, tansiyon ve şekerin yükselmesine neden olduğu unutulmamalıdır. - Al et çok tüketilmesi halinde, vücutta çokça demir yüklenmesine ve ziyade demir nispeti da vücuttaki kalsiyumun idrarla birlikte atılmasına neden olacaktır. Tekrar şiddetli et tüketilmesi, şişmanlık, insülin ve metabolizma istikrarını bozacağından diyabet de gözlenebilmektedir. - Ana öğünlerde tabağınızı 3'e bölerek; 1/3 et, 1/3 zerzevat ve 1/3 pilav, makarna ve tahıllı besinlere mekan verin.
Böylelikle öğünlerinizin protein, karbonhidrat ve yağ istikrarını sağlamış olursunuz. - Sindirim ağızda başlar çiğnemeliyiz ki uygun sindirim olsun eti âlâ çiğneyin. - Yoğurt sindirimi kolaylaştırdığı ve tokluk hissini artırdığı için yemeğin yanında ayran, cacık yahut yoğurtlu bir zerzevat yemeği olarak tüketilmelidir. - Gün boyunca haddinden fazla kaçırdıysanız üzülmeyin.
Telafisini bir sonraki gün içerisindeki fizikî aktivitenizi arttırarak yapabilirsiniz. Ama bir kaç gün tekrarlayacak olursanız; bayram kilo almanız için kaçınılmaz olacaktır.
DİKKAT ETMESİ GEREKEN INSANLAR: Mide rahatsızlıkları çeken bireyler kabızlık yahut hazımsızlık, şişkinlik üzere - Kolesterol hastaları ile kalp-damar marazı riski taşıyan kişiler- Et tüketimini azaltması gereken bir gayrı hasta kümesi da kronik karaciğer ve siroz hastalarıdır. Karaciğer hastalarının ziyade ölçüde et tüketmesi, uyku bozukluğu ve şuur bulanıklığı ile komaya kadar varabilen meseleleri beraberinde getirebilir.
Diyabet ve yüksek tansiyonu olan insanlar, yağsız yahut az yağlı etleri tercih etmeli - Gut hastası olanlar, - Karaciğer yağlanması olanlar eti çok denetimli tüketmesi gerekir. Sağlıklı, huzurlu ve formda bir bayram geçirmeniz dileğiyle...
Böylelikle sindirimi daha kolay olur ve mide sorunu oluşturmaz. - Bayram boyunca bir kilodan daha ziyade et tüketmemek gerekir. Günlük en ziyade 250 gram tüketmek gerekir. -
Bu yüzden güne 2 bardak ılık su içerek başlanmalıdır. Hem kabızlık meselesini aşmak hem de vücudumuzda et tüketimiyle oluşan muaf radikalleri uzaklaştırmak için kesinlikle bol yeşillikli salata ve zerzevat yemekleri tüketmeliyiz. Yeşil yapraklı sebzeler ve zerzevat yemekleri hem vücudumuzda detoks tesiri oluşturur, toksinleri atmamızı sağlar, hem de sindirimi daha sistemli ve sistemli hale getirir’’dedi. - Kolesterol içeriği yüksek olan et ve et eserleri, kan yağlarını direkt yükselterek; kalp hastalarını olumsuz tarafta etkileyebilir. Al et, kolesterolün en başta gelen sebeplerinden biridir.
Kurban Bayramı'nda et tüketimi arttığı için kalp ve tansiyon rahatsızlıkları nedeniyle sıhhat kuruluşlarına yapılan müracaatlarda büyük artış görülmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar, diyabet ve yüksek tansiyon hastaları, Kurban Bayramı'nda yağsız yahut az yağlı etleri tercih etmeli; ölçüsüz et tüketmemelidir.
Bu kimseler, tabipleri tarafından kendilerine önerilen diyetlerini bozmamalıdır. - Bilhassa memleketimizde Kurban Bayramlarında yenilmesi gelenek haline gelen kavurma, içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir.
Etin kendi yağı, yemeğin lezzeti için ehil olup; ekstra yağ eklemeye gerek yoktur. - Etler katiyetle çiğ yahut az pişmiş olarak tüketilmemeli, birtakım zoonoz marazların çiğ yahut az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. - Kavurma, kızartma üzere yağlı etlerden uzak durulmalıdır. - Etler haşlama, fırınlama ya da ızgara olarak yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir.
Ana yemekler; bulgur, esmer pirinç, tahıllı ekmek üzere az ölçüde tahıllarla ve C vitamininden varlıklı zerzevat yahut salata ile tüketilmelidir. - Etli zerzevat yemeklerinde yağ kullanılmamalıdır. - Gün içinde taze zerzevat ve kabuklu meyve tüketilmelidir. - Etlerin yanında asitli, gazlı içecekler yanına; ayran, yoğurt ya da cacık tercih edilmelidir. - Ziyaretlerde içecek olarak açık çay ve günde 1 fincan kahve seçilmelidir. - Günde 10-12 bardak su tüketilmelidir. - Yürüyüş, yüzme üzere elverişli fizikî aktiviteler yapılmalıdır.
Kalp illetleri ve kanserden korunmak için al et tüketimi haftada 2 kezden ziyade olmamalıdır. - Çok ölçüde et tüketmenin, kalp-damar marazları ile gut illeti riskini arttırdığı, tansiyon ve şekerin yükselmesine neden olduğu unutulmamalıdır. - Al et çok tüketilmesi halinde, vücutta çokça demir yüklenmesine ve ziyade demir nispeti da vücuttaki kalsiyumun idrarla birlikte atılmasına neden olacaktır. Tekrar şiddetli et tüketilmesi, şişmanlık, insülin ve metabolizma istikrarını bozacağından diyabet de gözlenebilmektedir. - Ana öğünlerde tabağınızı 3'e bölerek; 1/3 et, 1/3 zerzevat ve 1/3 pilav, makarna ve tahıllı besinlere mekan verin.
Böylelikle öğünlerinizin protein, karbonhidrat ve yağ istikrarını sağlamış olursunuz. - Sindirim ağızda başlar çiğnemeliyiz ki uygun sindirim olsun eti âlâ çiğneyin. - Yoğurt sindirimi kolaylaştırdığı ve tokluk hissini artırdığı için yemeğin yanında ayran, cacık yahut yoğurtlu bir zerzevat yemeği olarak tüketilmelidir. - Gün boyunca haddinden fazla kaçırdıysanız üzülmeyin.
Telafisini bir sonraki gün içerisindeki fizikî aktivitenizi arttırarak yapabilirsiniz. Ama bir kaç gün tekrarlayacak olursanız; bayram kilo almanız için kaçınılmaz olacaktır.
DİKKAT ETMESİ GEREKEN INSANLAR: Mide rahatsızlıkları çeken bireyler kabızlık yahut hazımsızlık, şişkinlik üzere - Kolesterol hastaları ile kalp-damar marazı riski taşıyan kişiler- Et tüketimini azaltması gereken bir gayrı hasta kümesi da kronik karaciğer ve siroz hastalarıdır. Karaciğer hastalarının ziyade ölçüde et tüketmesi, uyku bozukluğu ve şuur bulanıklığı ile komaya kadar varabilen meseleleri beraberinde getirebilir.
Diyabet ve yüksek tansiyonu olan insanlar, yağsız yahut az yağlı etleri tercih etmeli - Gut hastası olanlar, - Karaciğer yağlanması olanlar eti çok denetimli tüketmesi gerekir. Sağlıklı, huzurlu ve formda bir bayram geçirmeniz dileğiyle...
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.