Kurban Bayramı'nın gelmesiyle kontrolsuz ve içten olmayan et tüketimi de artıyor Uzm Dyt Nilay KeçeciArpacı kurban etlerinin nasıl tüketilmesi hakkında data verdikurbanbayramindadogruetnasilyenir5c43c7bda0ae3jpegalt Kurban Bayramı'nda doğru et nasıl yenir?2Kurban etini 1 gün bekletmek sindirimi kolaylaştırırKurban etinin kesildikten sonra benzer gün tüketilmesi içten değildir Kurban etinin kesildiği gün tüketilmesi etin sert olmasına ve güç sindirilmesine neden olabilirBunun için kurban eti buzdolabında bir gün bekletilmeli isteğe alt olarak marine edilmelidir İç organların; yani sakatatın daha artı yağ içerdiği unutulmamalı, tüketimi konusunda titiz olunmalıdır Artı sakatat tüketimi, ürik asit yüksekliğine neden yol açıp gut ve böbrek hastalığına yol açabilirkurbanbayramindadogruetnasilyenir5c43c7be194fbjpegalt Kurban Bayramı'nda doğru et nasıl yenir?3Et kısık ateşte kendi yağ ve suyuyla pişmeliKurban etini pişirirken herhangi bir yağ eklenmemelidirEtin içindeki batmış yağ asitleri zaten etin pişmesi için yeterli olacaktır Hayvan iç yağlarının da eklenmemesi gerekirEtin pişirilmesinde uyarı edilecek nokta, kısık ateşte kendi öz suyunda ile pişirilme tekniğinin uygulanmasıdır Bu şekilde etin besin ve vitamin değerlerinde kayıp olmaz ve kısa sürede pişerEtin fazla pişirilmesi,içerdiği vitaminlerin kısa sürede değerini kaybetmesine yol açar Kurban etinin ızgara, fırın veya haşlama yöntemleriyle pişirilmesi en dinç olandır Kızartma ya da kavurma gibi pişirme yöntemleri seçim edilmemelidirkurbanbayramindadogruetnasilyenir5c43c7be1f65djpegalt Kurban Bayramı'nda doğru et nasıl yenir?4Eti sebze ile pişirin vitamin oranını arttırınKurban eti, sebzeler veya kurubaklagiller ile bir et yemeği olarak veya yanına salata ile tüketilebilir Kırmızı et, C ve E vitamini içermediği için soğan, domates, biber, sarımsak, maydanoz, kabak gibi sebzeler ile daha vitaminli ülkü getirilebilirEt yemeklerine değişik sebzelerin katılması demir emilimini de arttıracaktır Gün içerisinde ve et yemeklerinden önce su içmek ve yemeğin yanına bol salata tüketmek bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur Bir porsiyon büyüklüğünde et yemeğinin yanında 45 yemek yemek kaşığı zeytinyağlı biryemek de tüketilebilirEt yemeklerinin yanına isteğe emrindeki olarak 45 kaşık bulgur pilavı veya 12 dilim bütün tahıllı ekmek tüketilmesi uygundurkurbanbayramindadogruetnasilyenir5c43c7be3c127jpegalt Kurban Bayramı'nda doğru et nasıl yenir?5Kurban etini kıyma veya küçük parçalar halinde saklayınKurban eti, minik parçalar ya da kıymaolarak saklanırsa vitamin kayıpları daha az yaşanır Kurban eti yağlı kağıt ya da buzdolabı poşetleri içinde buzdolabında en fazla 34 gün, derin dondurucuda ise 18 derecede maksimum 34 ay vakit ile saklanmalıdırDondurulan etler asla oda sıcaklığında çözdürülmemelidirEtler bir gün öncesinden ya da akşam kullanılacaksa sabah buzdolabına alınmalı ve buzdolabında bekletilerek çözdürülme sağlanmalıdır Seri bir şekilde çözdürme ihtiyacı varsa mikrodalga kullanılabilir Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır Gıda zehirlenmelerinin en kayda değer sebebi her yerde dondurulan etlerdirkurbanbayramindadogruetnasilyenir5c43c7be4fca3jpegalt Kurban Bayramı'nda doğru et nasıl yenir?