Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte akla gelen birincil konu: ‘et tüketimi’ Geniş sofraların kurulduğu bayram baştan başa hem öğün sayısı, ayrıca de et tüketimi artıyor Ilk Kez yürekdamar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları olmak üzere cümbür cemaat tüm besin gruplarının dengelenmiş şekilde tüketimine bayram boyunca de uyarı etmeli id Gad300250Kırmızı et her ne değin vücut kadar yüksek oranda kullanılabilen iyi kaliteli bir protein kaynağı olsa da, yaklaşık %20’sini yağ içeriğinin oluşturduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir Aşırı miktarda kırmızı et tüketimi kan yağlarının yükselmesine niçin olur ve yürekdamar hastalıklarının oluşma riski artar Ayrıca artı demir içerdiğinden nedeniyle böbrek taşlarının oluşma tehlikesi de artar Tüm bunların yanı sıra sindirim güçlüğü, mide ağrıları ve krampları, mide yanması, bulantı, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına da yol açabilmektedirEt tüketirken uyarı edilmesi gereken 5 yaşamsal noktaGüven Hastanesi Beslenme Uzmanı Beslenme Uzmanı Zeynep Özcan et tüketiminde dikkat edilmesi gereken 5 hususu şöyle sıraladı:•Kurbanlık alırken baytar kontrolünün bulunup bulunmadığını teftiş edin Baytar kontrolü olmayan hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski yüksektir•Geleneksel olarak Bayram Günü kesilen hayvan eti bekletilmeden tüketilir Ancak yeni indirilmiş hayvanların etlerindeki ‘rigor mortis’ denilen sertlik hem pişirmede, keza de sindirimde güçlük yaratır, hazımsızlığa neden olur bu nedenle özellikle mide problemleri olan kişiler, eti en az 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir•Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında pişirme ve ızgara gibi yöntemler seçim edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır Et pişirirken tereyağı, kuyrukiç yağı eklemden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır•Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi; sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini arttırması açısından yük taşımaktadır Hem fazla et tüketimi kabızlığa yol açabileceğinden, etin yanına bol posa içeren sebzelerin tüketilmesi kabızlığı önlemeye yardımcı olur•Kronik hastalıklardan şeker hastalığı, yüksek tansiyon, gut hastalığı, mide hastalıkları ve kalpdamar hastalıkları olanlar daha titiz davranarak günde 1 öğün et tüketmeli, porsiyon kontrolünü sağlamalıdırlar