Bir yiyeceği yerken temelde üç gıda maddesini vücuda alırız; yağlar, proteinler ve karbonhidratlar Eğer bu üç esas gıda maddesi vücuda yeteri kadar alınmazsa ya da açıklanmış bir gurup çok tüketilirse birçok sağlık problemi ile karşılaşılabilir İç hastalıkları Uzmanı Dr Ayça Kaya bayramda besin konusunda uyarıyor Sofralarda yapılacak minik değişikliklerle sağlıklı bir bayram geçirilmesiyle ilgili bilgi veriyor Protein alımını dengeleyin Kurban bayramında protein zengini beslenmeye geçeriz Zaten her gittiğimiz yerde kavurmalar, haşlamalar, kebaplar gibi etin binbir türlüsü ile ağırlanırız ya da misafirlerimizi biz ağırlarız Eti fazla artı tüketmek eğer tansiyon, kolesterol, gut, kalp hastalığı gibi sorunlarımız varsa bu hastalıkların şiddetlenmesine niçin olur Günlük tüketeceğimiz eti sınırlama getirmek için alacağınız birkaç önlem bu işte başarılı olmanızı sağlar Mesela bayram tatili boyunca kahvaltıda peynir, yumurta, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi protein değeri yüksek gıdaları kısıtlayın Onların yerine kahvaltılık gevrek, yulaf, müsli ve taze meyve yemeye itina gösterin Eti öğlen yemeğinde tüketin Akşam ise mutlaka sebze yemeği ile yoğurt yemeye çalışın Bir öğünde bile buna dikkat etmek vücudunuzun fazla protein ile kirlenmesini önlemeye tezgâhtar olur C Vitaminini artırın Eğer kansızlık sorununuz varsa etin yanında mutlaka limonsu bir salata yiyin Çünkü ayrıca limonun hem de salatanın içindeki C vitamini demirin ceset göre daha iyi kullanılmasını sağlar Etle birlikte yoğurt yemek ya da ayran içmek demir emilimini azaltır Meşrubat olarak taze bunalmış meyve suyu içmek tekrar yüksek C vitamini ve yüksek demir emilimi sağlar Etin üzerine hemen akarsukahve içmeyin Bu durumda yeniden demir vücuttan atılır Çay ve kahve tüketimi eti yedikten minimum 3 saat sonradan olmalıdır Fazla tuz gıdalar tüketmeyin Eğer tansiyon, kalp, böbrek hastalığı ve kemik erimesi probleminiz varsa etin yanında tuz oranı yüksek gıda ve içecek bilhassa tüketmemeye çalışın Turşu, şalgam suyu, salamura edilmiş sebzeler ve tuzu yüksek ayranlar tansiyonu fazla yükseltir ve tüm bayramı ivedi servislerde devretmek zorunda kalabilirsiniz Yüksek protein ve yüksek tuzu birlikte yemek yemek de böbrek ve kemik erimesi olanlarda kemik erimesinin şiddetlenmesine neden olabilir Kurban etini mutlaka dinlendirerek tüketin Bayramın birincil günlerinde parça etle üretilmiş yemekleri tercih etmeyin Çünkü ilk günlerde kurban eti yeteri değin dinlenmediği için sert olur bu da sizde diş ve mide problemlerine niçin olur O nedenle eti kıyma olarak yemek bayramın ilk 2 günü için daha doğru olur İlla parça et yemek istiyorsanız düdüklü tencerede iyice haşladıktan sonradan fırında pişirerek tüketebilirsiniz Lif oranı yüksek gıdalarla sindirimi kolaylaştırın Kurban bayramında et tüketimi artar Eğer yeteri dek sebze, meyve yemezsek ve yeteri dek su içmezsek kabızlık zaruri olarak karşımıza çıkar Hele hele bir de şehir değiştirmiş isek bu koşul en büyük problemimiz haline gelebilir O nedenle lif oranı yüksek meyveleri (armut, kivi, portakal, mandalina ) asgari üç porsiyon yemeye dikkatli olmak gerekir Etin yanına haşlanmış kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek garnütürleri koymayı alışılmışlık haline getirmeye çalışalım Her gün minimum 1012 bardak su içmeye çalışalım Ekmek olarak da tam buğday ekmeği veya etin yanına bulgur pilavı birincil seçim edilecekler olmalıdır Mangal etini terbiye edin Bilhassa mangalda etleri pişirirken kömür Dumanının ve kömürün doğrudan doğruya kendisinin çok kanserojen etkisi vardır Etleri keza kömür dumanından keza de doğrudan doğruya kömüre maruziyetten gözetmek gerekir Bunun için etleri nezaket ettiğinizde, kömürden gelen zararlı maddelerin etin üzerine geçmesini önlersiniz bununla beraber eti edep ederken yağ kullanmaz iseniz ve etin yağlarını da en ince ayrıntısına kadar temizlerseniz mangal esnasında duman oluşumunun önüne geçersiniz Bu da dumandan vücudunuza girecek kanserojen maddelerin azalmasını sağlar En iyi terbiye olarak yoğurt suyu, soğan suyu ve domates salçası öğüt ederim id Gad300250