Et tüketiminin bütün yıla oranla en yüksek olduğu dönem olan Kurban Bayramı, geleneksel sofralar ve birbirinden çeşitli ikramlar sebebiyle dağıtılmış rahatsızlıklara ve kilo alımına davetiye çıkarabiliyor Bilhassa kırmızı ette yer alan yüksek miktardaki batmış yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükseltirken koroner kalp hastalıkları riskini artırıyor Ancak bayramın ve tatilin keyfini içeri almamak için besin ve jurnal hayat alışkanlıkları konusunda bazı noktalara uyarı edilmesi gerekiyor id Gad300250Dyt Berna Ertuğ, bayramı sağlıkla geçirmenin yolları hakkında bilgi verdi Kronik hastalığı olanlar et tüketimine daha çok dikkat etmeliKalp, diyabet, yüksek tansiyon gibi rahatsızlığı olan kişilerin emin bir gıda planı ile takip edilmelerinden dolayı diyetlerini bozmamaları gerekmektedir Yağlı etler, batmış yağ ve kolesterolden varlıklı olduğu için, bu şahısların yağsız ya da az yağlı et tüketmesi önemlidir Tüketim miktarına fazla dikkat edilmeli, aşırı miktarlardan kaçınılmalıdır 23 köfte büyüklüğünde (6090 gram) et harcamak yeterlidir Hem kurbanlık hayvanların iç organlarının kolesterol ve yağ miktarları pozitif olduğundan tüketilmesi önerilmemektedirEti buzdolabında 12 gün beklettikten daha sonra tüketinTaze kesik etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur Dolayısıyla buzdolabında 12 gün bekletilmiş etin tüketilmesi önerilmektedir Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde ufak parçalara ayrılarak, poşet veya yağlı kağıda sarılarak saklanmalıdır Içten saklama yöntemlerinin kullanılması ile keza gıda öğelerinin kayıpları en üye indirimli olur, keza de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur Dondurulmuş kurban eti oda sıcaklığında çözdürmeyinEtler; buzdolabında 02 santigrat derecede 35 gün, derin dondurucuda ise 18 santigrat derecede 3 ay saklanabilmektedir Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının daha aşağı raflarına indirilerek çözdürülmelidir Oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, sağlık açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilmektedir Çözdürülen et anında pişirilmeli, her tarafta dondurulmamalıdır Kurban Bayramı boyunca bunlara dikkat edin; 1 Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırın ve ızgara gibi yöntemler tercih edin ve kızartma ve kavurma yönteminden kaçının2 Kavurma yapılacaksa kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyu ile pişirin ve az miktarlarda tüketin3 Et kullanılarak yapılan sebze yemeklerini yağ eklemeden pişirin 4 Bilhassa et yemeklerinde katı yağ kullanmayın ve etin kendi yağı ile pişmesini sağlayın5 Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna niçin olur, ayrıca de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar böylece mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre olmalıdır Kömürler de kor halini aldıktan sonra pişirme işlemine başlanmalıdır Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı seri bir şekilde pişmekte ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır 6 Etin ham ya da az pişmiş olması, tüketim kalitesini düşüreceği ve besin zehirlenmesine yol açabileceğinden, içinin ve dışının iyi pişmiş olmasına uyarı edin7 Menünüzde, zorunlu posa ve diğer vitaminminerallerinin alınması için sebze grubundan besinleri mutlaka bulundurun8 En ilk olarak karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, amino asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi manâlı minerallerin kaynağı olması açısından ekmek, pilav, makarna gibi besinlerden yerinde miktarda tüketebilirsiniz9 Yoğurt, cacık, ayran gibi protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini edinmek üzere birçok gıda öğesinden varlıklı olan süt ve ürünlerini menünüze ekleyin10 Sabahleyin mutlaka güne kahvaltı edilerek başlayın11 Günde 225 litre su tüketimine dikkat edin12 Bayram ziyaretleri sırasında büyüyen nehir ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, yürek ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceğinden, eksik miktarda tüketin13 Dengelenmiş gıda için kavurma ve kırmızı eti öğle öğününde tüketmeye itina gösterin14 İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine; sütlü ve meyveli tatlılar seçim edin ve porsiyon miktarlarını az tutun15 Bayram baştan başa somut aktiviteye daha da yük verin ve minimum 45 dakika olacak şekilde tempolu yürüyüşlere devam edin