Kurban eti ne hengam, nasıl tüketilmeli?
Bayramlarda günlük beslenme alışkanlıklarımız değişİyor bu nedenle sık sık ve azar azar beslenmek sahih olacaktır. Tedbir alınmaması halinde hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon üzere sıhhat sıkıntıları ortaya çıkabilir.
Kurban etini bir gün dinlendirin
Kurbanlık hayvan kesildikten çabucak sonra tüketilmemelidir. Birinci 24 saat irtihal katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim sorunları ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir.
Etin depolanmasında birtakım yanlışlar yapılmaktadır. Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvan etleri, 0 noktada 7–10 gün bekletildikten sonra tam yumuşamaktadır ve etin lezzeti, kıvamı konumuna oturmaktadır.
Derin dondurucuda en çokça 3 ay saklanmalıdır
Etin saklanma koşulları da çok değerlidir. Al et, proteinden güçlü olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına ihtimam gösterilmelidir. Buzdolabı poşetinde en ziyade 3 gün, buzlukta -4 raddede en çokça 7 gün, derin dondurucuda -32 kademede en çokça 3 ay saklanmalıdır. Et küçük kesimlerde birer yemeklik olacak formda poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır. Böylelikle çözdürme süreci de kısa sürecek bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Çözdürme süreci kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabında ya da mikrodalga da çözdürme müsait seçeneklerdir.
Görünür yağlardan uzak durulmalı
Al ette tabiatıyla doymuş yağ bulunmaktadır. Bu nedenl, kalp-damar, hipertansiyon hastaları da dikkat etmelidir.
Al et bizatihi görünmez doymuş yağ içermektedir. Dışındaki beyaz yağ katmanı görünür yağdır, kolesterol orantısı yüksek olan bu yağları kesinlikle ayırın. Bilhassa kalp-damar, hipertansiyon ve kan yağ yüksekliği olan bireyler et tüketiminde görünür yağlardan uzak durmalıdır. Etli zerzevat ve kurubaklagil yemeklerine yağ konulmamalıdır. Al etin günlük tüketim ölçüsü 90–120 gr (3–4 köfte kadar) olmalıdır.
Sebzeyi ihmal etmeyin!
Kurban Bayramı'nda et tüketimi sebebiyle zerzevat tüketimi azalır. Hâlbuki etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmamız için kesinlikle yanında yeşillikli zerzevat ya da salata tüketimi olmalıdır. Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını zerzevat ya da salata ile doldurarak tüketiniz.
Kurban eti sabah tüketilmemeli
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ve öncesinde iki bardak ılık su sindirim problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olacak ve öğünleri dengeleyecektir. Kurban eti sabah tüketilmemelidir. Bekleyen et daha lezzetli, kıvamlı olur ve çiğnemesi daha kolay olur. Pişirme formülü, etin lezzeti, manzara, kıvam, koku ve biyoyararlılığını direkt tesirler. Az pişirim yapılması etin kalitesini ve besin kıymetini düşürür. Kurban etinin pişiriminde ızgara-fırında ya da haşlama en münasebetli sistemlerdir.
Mangal yaparken dikkat
Bayramlarda mangalda pişirme formülü sıklıkla kullanılır. Etin ateşe yakın olması hem kanserojen öge oluşumuna neden olur hem de A, B1, B12 ve folik asit üzere vitaminlerin kaybına yol açar. Etin ateşten 15cm kadar uzakta pişirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde etin dışındaki protein ateş sebebiyle katılaşacak biyoyararlılığı düşecektir. Birebir hengamda yanmış etlerin kanserojen olduğunu unutmamak gerekir.
Şeker ve tatlıdan uzak durun
Bayramların olmazsa olmazı çikolata ve şekerlerden uzak durulmalıdır. Sütlü tatlı tüketimi olabilir. Misafir ağırlayacaklar için örnek tatlılar; muhallebi, sütlaç, kazandibi, güllaç, puding, ayva tatlısı, kabak tatlısı, elma tatlısı halinde olabilir. Hem kendiniz hem misafirleriniz için en sağlıklı tatlılar meyveli tatlılardır. İçecek seçiminde de dikkatli olunmalıdır. Meyve suyu, asitli içecek mekanına bitki çayı, maden suyu tercih edilmelidir.
Bayramlarda günlük beslenme alışkanlıklarımız değişİyor bu nedenle sık sık ve azar azar beslenmek sahih olacaktır. Tedbir alınmaması halinde hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon üzere sıhhat sıkıntıları ortaya çıkabilir.
Kurban etini bir gün dinlendirin
Kurbanlık hayvan kesildikten çabucak sonra tüketilmemelidir. Birinci 24 saat irtihal katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim sorunları ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir.
Etin depolanmasında birtakım yanlışlar yapılmaktadır. Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvan etleri, 0 noktada 7–10 gün bekletildikten sonra tam yumuşamaktadır ve etin lezzeti, kıvamı konumuna oturmaktadır.
Derin dondurucuda en çokça 3 ay saklanmalıdır
Etin saklanma koşulları da çok değerlidir. Al et, proteinden güçlü olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına ihtimam gösterilmelidir. Buzdolabı poşetinde en ziyade 3 gün, buzlukta -4 raddede en çokça 7 gün, derin dondurucuda -32 kademede en çokça 3 ay saklanmalıdır. Et küçük kesimlerde birer yemeklik olacak formda poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır. Böylelikle çözdürme süreci de kısa sürecek bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Çözdürme süreci kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabında ya da mikrodalga da çözdürme müsait seçeneklerdir.
Görünür yağlardan uzak durulmalı
Al ette tabiatıyla doymuş yağ bulunmaktadır. Bu nedenl, kalp-damar, hipertansiyon hastaları da dikkat etmelidir.
Al et bizatihi görünmez doymuş yağ içermektedir. Dışındaki beyaz yağ katmanı görünür yağdır, kolesterol orantısı yüksek olan bu yağları kesinlikle ayırın. Bilhassa kalp-damar, hipertansiyon ve kan yağ yüksekliği olan bireyler et tüketiminde görünür yağlardan uzak durmalıdır. Etli zerzevat ve kurubaklagil yemeklerine yağ konulmamalıdır. Al etin günlük tüketim ölçüsü 90–120 gr (3–4 köfte kadar) olmalıdır.
Sebzeyi ihmal etmeyin!
Kurban Bayramı'nda et tüketimi sebebiyle zerzevat tüketimi azalır. Hâlbuki etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmamız için kesinlikle yanında yeşillikli zerzevat ya da salata tüketimi olmalıdır. Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını zerzevat ya da salata ile doldurarak tüketiniz.
Kurban eti sabah tüketilmemeli
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ve öncesinde iki bardak ılık su sindirim problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olacak ve öğünleri dengeleyecektir. Kurban eti sabah tüketilmemelidir. Bekleyen et daha lezzetli, kıvamlı olur ve çiğnemesi daha kolay olur. Pişirme formülü, etin lezzeti, manzara, kıvam, koku ve biyoyararlılığını direkt tesirler. Az pişirim yapılması etin kalitesini ve besin kıymetini düşürür. Kurban etinin pişiriminde ızgara-fırında ya da haşlama en münasebetli sistemlerdir.
Mangal yaparken dikkat
Bayramlarda mangalda pişirme formülü sıklıkla kullanılır. Etin ateşe yakın olması hem kanserojen öge oluşumuna neden olur hem de A, B1, B12 ve folik asit üzere vitaminlerin kaybına yol açar. Etin ateşten 15cm kadar uzakta pişirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde etin dışındaki protein ateş sebebiyle katılaşacak biyoyararlılığı düşecektir. Birebir hengamda yanmış etlerin kanserojen olduğunu unutmamak gerekir.
Şeker ve tatlıdan uzak durun
Bayramların olmazsa olmazı çikolata ve şekerlerden uzak durulmalıdır. Sütlü tatlı tüketimi olabilir. Misafir ağırlayacaklar için örnek tatlılar; muhallebi, sütlaç, kazandibi, güllaç, puding, ayva tatlısı, kabak tatlısı, elma tatlısı halinde olabilir. Hem kendiniz hem misafirleriniz için en sağlıklı tatlılar meyveli tatlılardır. İçecek seçiminde de dikkatli olunmalıdır. Meyve suyu, asitli içecek mekanına bitki çayı, maden suyu tercih edilmelidir.