Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kurban etini bir gün dinlendirin, salata ve sebze ile tüketin

Kurban etini bir gün dinlendirin, salata ve sebze ile tüketin
0
139

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Kurban eti ne hengam, nasıl tüketilmeli?

Bayramlarda günlük beslenme alışkanlıklarımız değişİyor bu nedenle sık sık ve azar azar beslenmek sahih olacaktır. Tedbir alınmaması halinde hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon üzere sıhhat sıkıntıları ortaya çıkabilir.

Kurban etini bir gün dinlendirin

Kurbanlık hayvan kesildikten çabucak sonra tüketilmemelidir. Birinci 24 saat irtihal katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim sorunları ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir.

Etin depolanmasında birtakım yanlışlar yapılmaktadır. Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvan etleri, 0 noktada 7–10 gün bekletildikten sonra tam yumuşamaktadır ve etin lezzeti, kıvamı konumuna oturmaktadır.

Derin dondurucuda en çokça 3 ay saklanmalıdır

Etin saklanma koşulları da çok değerlidir. Al et, proteinden güçlü olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına ihtimam gösterilmelidir. Buzdolabı poşetinde en ziyade 3 gün, buzlukta -4 raddede en çokça 7 gün, derin dondurucuda -32 kademede en çokça 3 ay saklanmalıdır. Et küçük kesimlerde birer yemeklik olacak formda poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır. Böylelikle çözdürme süreci de kısa sürecek bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Çözdürme süreci kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabında ya da mikrodalga da çözdürme müsait seçeneklerdir.

Görünür yağlardan uzak durulmalı

Al ette tabiatıyla doymuş yağ bulunmaktadır. Bu nedenl, kalp-damar, hipertansiyon hastaları da dikkat etmelidir.

Al et bizatihi görünmez doymuş yağ içermektedir. Dışındaki beyaz yağ katmanı görünür yağdır, kolesterol orantısı yüksek olan bu yağları kesinlikle ayırın. Bilhassa kalp-damar, hipertansiyon ve kan yağ yüksekliği olan bireyler et tüketiminde görünür yağlardan uzak durmalıdır. Etli zerzevat ve kurubaklagil yemeklerine yağ konulmamalıdır. Al etin günlük tüketim ölçüsü 90–120 gr (3–4 köfte kadar) olmalıdır.

Sebzeyi ihmal etmeyin!

Kurban Bayramı'nda et tüketimi sebebiyle zerzevat tüketimi azalır. Hâlbuki etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmamız için kesinlikle yanında yeşillikli zerzevat ya da salata tüketimi olmalıdır. Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını zerzevat ya da salata ile doldurarak tüketiniz.

Kurban eti sabah tüketilmemeli

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ve öncesinde iki bardak ılık su sindirim problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olacak ve öğünleri dengeleyecektir. Kurban eti sabah tüketilmemelidir. Bekleyen et daha lezzetli, kıvamlı olur ve çiğnemesi daha kolay olur. Pişirme formülü, etin lezzeti, manzara, kıvam, koku ve biyoyararlılığını direkt tesirler. Az pişirim yapılması etin kalitesini ve besin kıymetini düşürür. Kurban etinin pişiriminde ızgara-fırında ya da haşlama en münasebetli sistemlerdir.

Mangal yaparken dikkat

Bayramlarda mangalda pişirme formülü sıklıkla kullanılır. Etin ateşe yakın olması hem kanserojen öge oluşumuna neden olur hem de A, B1, B12 ve folik asit üzere vitaminlerin kaybına yol açar. Etin ateşten 15cm kadar uzakta pişirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde etin dışındaki protein ateş sebebiyle katılaşacak biyoyararlılığı düşecektir. Birebir hengamda yanmış etlerin kanserojen olduğunu unutmamak gerekir.

Şeker ve tatlıdan uzak durun

Bayramların olmazsa olmazı çikolata ve şekerlerden uzak durulmalıdır. Sütlü tatlı tüketimi olabilir. Misafir ağırlayacaklar için örnek tatlılar; muhallebi, sütlaç, kazandibi, güllaç, puding, ayva tatlısı, kabak tatlısı, elma tatlısı halinde olabilir. Hem kendiniz hem misafirleriniz için en sağlıklı tatlılar meyveli tatlılardır. İçecek seçiminde de dikkatli olunmalıdır. Meyve suyu, asitli içecek mekanına bitki çayı, maden suyu tercih edilmelidir.

 

Similar threads

Bayramlarda ailelerin bir araya gelmesi, eş-dost-akraba ziyaretleri, ziyaretler için itinayla hazırlanmış yiyecekler öğün saatlerini, porsiyon ölçülerini, besin seçimlerini elhasıl beslenme sistemini büyük ölçüde etkiliyor. Kurban bayramında tatlı tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de artması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Kurban bayramında çokça et tüketiminin ne üzere olumsuz tesirleri bulunuyor? Münhasıran kalp – damar illeti, kolesterol, diyabet, şişmanlık üzere sıhhat meseleleri olan bireyler için kurban bayramı ziyade ölçüde yağ alımı mealine da geliyor. Al etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği çokça...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Kurban bayramı, sevdiklerimizle hoş anlar paylaşmak için bir fırsattır ve biz en hoş anlarımızı varlıklı sofralar etrafında birleştirmek isteriz. Lakin bu varlıklı sofralar, günün ahir hazımsızlık, mide yanması üzere şikayetleri de beraberinde getirir. Tahlili ekseriyetle bir şişe sodayla, maden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
Kurban bayramı beslenme alışkanlıklarımız değiştiği münhasıran hayvansal protein içeren et tüketiminin epeyce arttığı bir bayramdır. Kurbanlıklarından alınmasından, etin tüketilmesi, saklanması aşamalarına çok dikkat edilmelidir. Veteriner Tabip denetimi olmayan ve iyi koşullarda kesilmeyen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Aman dikkat; bakteriler taze eti çok sever… Taze etler, bakterilerin çoğalması için en uygun ortamlardan biridir. Etin içeriğindeki karbonhidrat, protein gibi besin ögeleri, etin PH derecesi ve içeriğindeki su aktivitesi bakterilerin çoğalması için harika bir ortamdır. Etin içeriğindeki virüs...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
858,465Konular
981,141Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt