Kırmızı et, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel beslenme gruplarından biri Buna karşın her gıdanın fazla tüketiminde olduğu gibi, kırmızı etin de fazla tüketimi oldukça riskli Alınacak bazı tedbirlerle Kurban Bayramı’nda aşırı kırmızı et tüketiminin zararlı etkileri en aza indirilerek keyifli ve sağlıklı bir bayram sofrası hazırlanabilir id Gad300250Diyetisyen Emel Unutmaz Duman, kurban etinin tüketimi ve pişirme yöntemleri konusunda uyarı edilmesi gereken altın kuralları anlattıSağlıklı bir bayram beslenmesi için yalnızca bayram baştan başa et tüketimine dikkatli olmak tek başına tatmin edici değil Gerek bayram öncesi gerekse bayram sonrası daha dengelenmiş bir beslenme programına uyarlamak gerekiyor Özellikle yürek, böbrek, diyabet ve kan basıncı hastalarının, hava sıcaklığını da göz önünde bulundurarak, eti titiz tüketmesi son derece önem taşıyor Kırmızı etin tüketiminin yanı sıra pişirme ve saklama koşulları da uyarı edilmesi gereken unsurlar arasındaDiyetisyen Emel Unutmaz Duman, Kurban Bayramı öncesinde, şu tavsiyelerde bulunuyor: KAHVALTILARA DIKKATBayramlarda yenilen tatlı, börek, çikolata gibi ikramlıkların yanı sıra Kurban Bayramı süresince kırmızı et tüketiminde de büyük bir yükselme görülmektedir Özellikle yürek, böbrek, şeker hastalığı ve kan basıncı hastalıklarının yanı sıra, herkesin et tüketimine uyarı etmesi gerekiyor Bayramın öncesinde ve sonrasında protein kaynağı olarak kuru baklagilleri tercih edebilirsiniz Zaten et tüketiminiz yüksek olacağı için bayram boyunca kahvaltıda yumurta yemeyebilir, peynir miktarını azaltabilirsiniz Yemeklerde salata ile başlayıp, salata miktarını yüksek tutup et miktarını sınırlayabilirsinizUZUN ZAMAN SAKLANACAKSA – 18 DERECEDE BEKLETİLMELİDikkat edilmesi gereken bir öteki manâlı konu da son yıllarda Kurban Bayramının yaz aylarına denk gelmesinden dolayı etin gizleme koşullarında daha itinalı olunması gerektiği Uzun zaman dışarda kalan etlerde bozulmalar meydana geleceğinden ötürü zehirlenme riski artabilir Bu yüzden etler kesildikten daha sonra 2 derecenin aşağıda muhafaza edilmelidir Uzun süreli saklanacak olan etler ise 18 derecenin altında depolanmalıdır Hem yeni indirilmiş hayvan etlerinde görülen ‘ölüm sertliği’ denilen koşul, pişirme süresini uzatmanın yanı sıra sindirim sorunlarına da yol açabilir Bunu önlemek açısından kurban kesiminden sonra parça etin 24 saat her tarafında + 4 derecede bekletilmesi vefat sertliğinin geçmesini sağlayacaktırPİŞİRME YÖNTEMİ HİJYEN DEĞIN ÖNEMLİKurban bayramında tüketilecek etlerden maksimum fayda sağlamak için pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekmektedir• • Etler kızartılmamalı• •Mangalda pişirilecekse aracısız ateşe maruz kalmamalı• •Etleri pişirme yöntemi de minimum hijyen kadar büyük yük taşımaktadır Et ile ateş arasındaki mesafe ne etin kömürleşmesine ne de etin içinin pişmeyip kırmızı kalmasına niçin olmamalıdır Etler iyi pişmiş olarak tüketilmelidir•Mümkün olduğunca haşlama, fırın, ızgara şeklinde tüketilmelidir•Pişirme sırasında ekstra yağ kullanılmamalı, etin kendi yağıyla pişirilmelidir•Etleri uzun süreli saklayacaksanız, porsiyonlar halinde ağzı kapalı olarak 18 derecede saklayınız Eti çözdüreceğiniz zamansa oda sıcaklığında değil mikrodalga, akan su atında ya da buzdolabında çözdürme seçeneklerinden birisini seçiniz Çözdürdüğünüz etleri anında pişirmeli ve elbette yeniden dondurmamalısınızÇözdüreceğiniz ya da çözdürdüğünüz etin diğer bir besinle veya ekipmanla bulaşmamasına dikkat ediniz Örneğin eti kesmede kullandığınız kesme tahtasını diğer bir besinde kullanmayın Ham et ile temasınız öncesinde ve bittikten hemencecik sonradan ellerinizi sıcak ve bol sabunlu su ile yıkayınız • POZITIF KİLOLARA UYARI Bayram boyunca et tüketim miktarına dikkat etmekten daha da önemlisi, sunulan ikramlıkların miktarlarına da dikkatli olmak gerekir Huysuz takdirde kilo artışı kaçınılmaz olacaktır Bunun için size sunulan börek, çikolata, hamurlu tatlılardan uzak durup sütlü tatlıları veya meyveleri seçim edebilir, asitli içecekler ve meyve suları yerine ise tercihlerinizi bitki çaylarından ve en önemlisi sudan yandan kullanabilirsiniz • UZAKTA DURUN!• • Kızartma • • Hamurlu tatlı • • Asitli içecekler, meyve suları ve öteki şekerli içecekler• • Çikolata • • Fazla nehir ve kahve • ET TÜKETİMİNDE DIKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR • • Etleri tüketirken hem besin çeşitliliğinin sağlanması ayrıca de demir emilimini çoğaltmak için sebzelerle ya da limoni salata ile tüketin • • Kalp damar hastalığı olan, LDL kolesterolü yüksek kişiler bilhassa sakatat tüketiminden kaçınmalıdır • Lezzet verici olarak baharatlardan yararlanılabilir • • Et hazırlamada kullanılan kesme tahtası ile sebze ve meyve doğrama işlemleri yapılmamalıdır KURBAN BAYRAMINI SAĞLIKLI DINMEK İÇİN • Kurban etinin yanına brokoli, maydanoz gibi yeşillikler ekleyin • Her ikrama ‘evet’ demeyin • Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine tercihinizi sütlü tatlılardan yandan kullanın • Ara öğünlerinizi ihmalkârlık etmeyin ve mutlaka yanınıza küçük bir yoğurt ayran kefir alın HAMUR TATLILARINDAN UZAKTAN DURUN • Her çikolata ve şeker ikramına ‘evet’ derseniz; bayram sonunda ne kadar pozitif kalori, yağ ve şeker alacağınızı gözünüzde canlandırın Bayram ziyaretlerinde ikramların bir kısmına ‘hayır’ demelisiniz Fırsatınız varsa, hamur tatlıları yerine sütlü tatlı veya meyve tatlılarını seçim edin Kendi evinizdeki ikramlıklarında dinç tercihler yapın, gelen misafirlerinize örnek olun • KAHVALTIYI DIKKATSIZLIK ETMEYİN • Günün en önemli öğünü olduğunu vazgeçmeden söylediğimiz kahvaltıyı bugünde de ihmalkârlık etmeyin Çünkü kahvaltı, gece her tarafında oluşan açlığın engellemesine ve kan şekerinin dengede tutulmasına asistan olur böylece bayramda güne kahvaltıyla başlamalıyız Ama bugünde yapılacak kahvaltının hafif olması gün içerisinde alınacak olan kalori miktarının dengelenmesi açısından da önemlidir Bu bakımdan bayram sabahı kahvaltınızı hafif tutmaya özen gösterin • YUMURTA YERİNE YULAF • Bayramda et tüketiminiz belirgin bir çoğalma gösteriyorsa, kahvaltınızı light süt ve yulaf ile yapmanız daha iyi bir alternatif oluşturur 1 kadeh süt içine 3 kaşık sade, 2 kaşık meyveli yulaf, 2 ceviz ve 1 dere kaşığı tarçın koyarak hazırlayacağınız karışım, keza fazla nefis hem de gün baştan başa alacağınız besinlerin gruplara dengelenmesinde yardımcı olur Ayrıca yulafın kolesterol düşürücü, kan şekerini stabilizatör, bağırsak çalıştırıcı ve tokluk verici özelliğini de aklınızdan çıkartmayın Öteki günlerde de 2 – 3 yemek kaşığı yulafı, bir dilim ekmek yerine düşünerek günlük yaşantınıza dahil edebilirsiniz • SU TÜKETİMİNİ UNUTMAYIN • Su tüketiminizi göz ardı etmeyin Jurnal 810 bardak su içmeye çalışın Günde 12 fincandan arti kahve tüketmeyin, açık nehir için İkramlarda ne içersiniz denildiğinde, ‘su’ demeyi alışılmışlık haline getirin • BAYRAMDA KİLO ALMAMAK İÇİN ALTIN KURALLAR • Ana ve ara öğünleri atlamayın • En azından 3 belli başlı ve 12 ara öğün tüketin • Et yemeği yerken; beraberinde mutlaka posa ve C vitamini açısından varlıklı olan sebze grubu da (koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, biber, maydanoz vb) tüketilmelidir • Kalp sağlığı için yemekler mutlaka yavaşça, az miktarda ve sık yenmeli • Kan Basıncı problemi varsa; sofra tuzundan, tuz besinlerden ve hazırlanmış gıdalardan uzaktan durulmalı • Her çikolata ve şeker ikramını kabul ederseniz, 4 gün her tarafında fazla arti kalori, yağ ve şeker alırsınız Bayram ziyaretlerinde ikramların bir kısmına 'hayır' demelisiniz • İkramlarda; hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları seçim edin • Sütlü tatlı veya hamur tatlısı; her ikisinde de şeker alacağınızı unutmayarak, en azından nehir veya kahvenize hiç şeker kullanmamaya çalışın • Günde 810 kadeh su için Günde 12 fincandan pozitif kahve tüketmeyin Açık çay için