Bayramda dispepsi, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yüksekliği gibi sorunların olmaması için gıda konusunda tedbirler alınmalıdır diyen Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, bayramda nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetledi: id Gad300250Kurban bayramında beslenmede nelere uyarı edilmeli?1Kesik et dinlendirildikten daha sonra tüketilmeli2Kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri seçim edilmeli3Kahvaltı öğünü gün içinde sindirim kolaylığı için atlanmamalı4Etin yanına bol salata ya da taze nane maydanoz tüketilmeli5Dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol varken, karaciğerinde 300 mg kolesterol bulunduğu için artı miktarda ciğer tüketiminden kaçınılmalı6Pozitif tüketilen çikolata, şeker, tatlı ve et tüketimi hem kolesterol ayrıca de kilo artışına neden olabileceğinden bayram ziyaretlerinde ikramların tüketimine dikkat edilmeliÖzellikle sütlü veya meyveli tatlılar gibi hafifi tatlılar tercih edilmeli7Bayramda sebze ve meyve tüketimi de atlanmamalı ve posadan varlıklı besinler tüketilmeli8Bayram boyunca somut aktivite ihmal edilmemeli9Günde 2,5 litre su tüketimine uyarı edilmeliimg align leftalt src kurbankesildiktensonranasiltuketilmeli5c43c7e34492ejpegKurban etinin tüketilmesinde nelere dikkat edilmeli?•Kesildikten sonra kurban eti çok sert olur, bu da sindirimini zorlaştırır Bayağı bir etin sindirimi 4 saat sürerken, taze indirimli etin sindirimi 8 saatte olur Bekletildikten sonradan tüketilen etin lezzeti ve pişirimi de daha iyi olur•Kurban eti ilk gün tüketildiğinde hazımsızlık, şişlik, kabızlık gibi sorunlar görülebilirBu yüzden et 24 saat bekletildikten daha sonra tüketilmelidir•Et ile yapılan yemekler kendi yağında pişirilmeli ve ek yağ eklenmemelidir Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı tüketiminden kaçınılmalıdır •Kurban etinin yanına sindirimi kolaylaştıran mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve posalı besinler seçim edilebilir•Kurban etinin görünen yağlı kısımları mutlaka temizlenmelidir•Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için yürekdamar hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler et tüketimine dikkat etmelidir