Kuru Domates Ve Zeytinli Ekmek Tanımı İçin Gereçler
- 200 gr buğday unu
- 200 gr tam buğday unu
- 100 ml ılık süt +1 yemek kaşığı
- 150 ml ılık su
- 1 tatlı kaşığı kuru maya (dolu dolu)
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 5 adet siyah zeytin
- 5 adet kuru domates
Kuru Domates Ve Zeytinli Ekmek Tanımı Yapılışı
- Beyaz unu yoğurma kabına eleyerek dökelim.
- Daha sonra tam buğday ununu ekleyelim.
- Unun ortasını havuz üzere açıp maya, su ve sütü ekleyelim.
- Şekeri mayanın direk üstüne değil kenarlara havuz olmayan tarafa gerçek unun üzerine serpelim.
- Kenarlardan toplayarak yoğurma sürecine başlayalım.
- Yoğurma sürecinden sonra tuzu doğranmış kuru domatesi ve zeytini de ekleyerek materyaller karışacak biçimde hamuru toparlayalım. (kuru domates ve zeytini daha ekmek üstünde istiyorsanız mayalama sürecinden sonra form verirken ekleyebilirsiniz şayet içinde kalmasını istiyorsanız mayalama sürecini yapmadan ekleyin. Ben bu görselde mayalamadan sonra ekledim. )
- Ele yapışmayan bir hamur olması gerekiyor. Hamurun durumuna nazaran unlu kaldıysa su, cıvık olduysa un eklemesi yapabilirsiniz.
- Ekleyecek olduğunuz su ılık olmalıdır.
- Yoğurma sürecinden sonra üzerini streç sinemayla ya da hava almayacak bir kapakla kapatıp kalın bir bezle hamur kabını sarıp 1 saat mayalanmaya bırakalım.
- Mayalanan hamuru yağlı kağıt serilmiş baton kek kalıbına ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye şekillendirip koyalım ve üzerini bir bezle kapatıp 20 dk bekletelim.
- Bekletilen ekmeğin üstüne fırça yardımıyla 1 yemek kaşığı ılık süt ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını karıştırıp sürelim.
- Üzerine isteğe bağlı olarak ay çekirdeği ile süsleyebilirsiniz.
- Evvelce ısıtılmış 200° fırında alt üst programda 45 dk pişirelim.
- Fırından çıkarttığımız ekmeğin üzerine nemli pak bir bez kapatılım, bu süreç kuru bir ekmek olmaması için yapılıyor.