elektronikci
FD Üye
Kuru Patlıcan Ve Kuru Biber Dolması (Enfes) Tanımı İçin Gereçler
- 14 tane kuru patlıcan
- 12 tane kuru biber
- 1 çay bardağı tane(top) sumak (dolmaların üzerine sulandırıp dökmek için)
- 2 su bardağı pirinç
- 1 tane orta büyüklükte soğan
- 4 kol maydanoz
- 1 tane yeşil biber
- 1.5 su bardağı susuz konserve domates ya da isterseniz 2 tane domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi(ev üretimi kullandım ben)
- Yarım limon suyu
- 1 yemek kaşığı toz sumak
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1.5 su bardağı zeytinyağ
Kuru Patlıcan Ve Kuru Biber Dolması (Enfes) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Kuru patlıcan ve kuru biber farklı ayrı kaynamış suyun içine atılır yumuşayana kadar haşlanır. Kuru patlıcan biraz daha geç piştiği için onu güzelce haşlamanız çok kıymetli. En az 10 – 13 dk boyunca haşlayın.
- Kuru patlıcan ve biberlerimiz haşlandıktan sonra çabucak soğuk su dolu kaba atılır orada şoklama tesiri yaratılır.
- Püf nokta: ben pirinçleri yağda çevirmiyorum. Pirinçleri en az 1 saat evvelden güzelce yıkayıp daha sonra kaynamış suda bekletiyorum. Düzgünce nişastasının gitmesi için.
- Soğan, yeşil biber, maydanoz küçük küçük doğranır. Daha sonra salçalar, domates, suda beklemiş pirinç, baharatlar, nane, nar ekşisi, limon ve zeytinyağ eklenir. (zeytinyağ çok demeyin kuru patlıcan yağı çekiyor. ).
- Harç güzelce karıştırıldıktan sonra dolmalar güzelce doldurulur el ile yavaşça sıkarak dolmaların içini ayarlayabilirsiniz.
- Bir gece evvelden tane sumağı suda bekletseniz daha âlâ olur lakin yapacağınız günde bekletseniz olur. 1 çay bardağı sumağı 1 bardak suda bekletiyoruz.
- Ben biber ve patlıcanı iç içe geçiyorum fotoğraftaki üzere. Tabi patlıcan patlıcan, biber biber de geçirebilirsiniz.
- Tencerenin tabanına yağ, salça ve nane koyuyoruz. (annem lezzet geldiğini söyler. ).
- Tenceremize dolmalarımızı diziyoruz.
- Daha sonra yarısına sumak suyu yarısına olağan su gelecek halde döküyoruz.
- Dolmaların üzerini geçecek kadar sumak suyu ve su karışımı olsun. Ve harcınızdan kalan zeytinyağ varsa onu süzerek dolmaların üzerine dökebilirsiniz ya da harcınızdaki soslu yağ kalmadıysa olağan zeytinyağ gezdirebilirsiniz.
- Zeytinyağ bol olsun zira kuru dolmanın zeytinyağına muhtaçlığı var.
- Dolma taşımızı koyuyoruz. Tencere kapağını kapatıp kısık ateşte 40-45 dk pişiriyoruz.
- Veee işte bu kadar afiyet olsunnn.
Not: şayet elinizde tane sumak yoksa ya da bulamazsın toz sumağı da suda bekletip dökebilirsiniz. Kısmen birebir tadı verecektir. Bulursunuz umarım top sumağı. Çok hoş lezzet veriyor. Kuru dolmanın olmazsa olmazı.
Kuru Patlıcan Ve Kuru Biber Dolması (Enfes) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı