Kurutulmuş Domates Tarifi
Kurutulmuş Domates Mezesi
Domates Kurutması Tarifleri
Domates Kurutması
Domatesler yıkanırdorde bolunur Bir tepsiye gazete serilir Domatesler uzerine yerleştirilir, bol tuz serpilir, guneşe konur Gerekirse 12 gun icinde cevirilir
Not: Kuru domates kışın butun yemeklerinizde kullanabileceğiniz muhteşem bir lezzettir
Kurutulmuş Domates Mezesi (Şanlıurfa)
Malzemeler
150 gr kurutulmus domates
Zeytinyağı
12 su bardagi kıyılmış ceviz
Sarımsak
Tuz
Hazırlanışı
Domatesi, kaynar suda bekletin veya 5 dakika haşlayın
Suzun Tuzu ve ezilmiş sarımsağı zeytinyağına ekleyin Domateslerin uzerine gezdirin En uste ceviz serpiştirin
Domates Kurutması
Tam olgunluktaki domatesler yıkanıp soyulur ve 34 mm kalınlığında dilimlenir Bu dilimler haşlanmadan kerevetlere serilir Domatesler, kurutma fırınlarında, 6065 derece sıcaklıkta kururlar Kurutma işlemi, domatesler ele alınıp sıkıldığında, cıtırdayıp kırılacak hale gelinceye kadar devam etmelidir Kurumuş domates dilimleri toz haline getirildikten sonra ambalajlanır 15 kilo domatesten 1 kilo domates tozu elde edilir Domatesler guneşte kurutulacaksa, iyice yıkanır, ortasından ikiye kesilir ve bu kesik yerlere hafifce tuz ekilir Tuzlanmış domatesler kerevete dizilerek guneşe konur
KURUTULMUŞ DOMATESLİ PİLAV
Malzemeler
2 su bardağı baldo pirinc
6 dilim kurutulmuş domates
Yarım fincan kuşuzumu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 cay kaşığı tuz
2 adet kesme şeker
25 bardak tavuk suyu
Hazırlanışı
Tereyağının biraz kokusu cıkana kadar eritiliyor Ilık suda en az 15 dakika bekletilen pirincler suyu suzuldukten sonra yağa ilave edilirHızlı ateşte pirincler fazla kırılmadan ve cok kızarmadan kavrulur Domatesler ilave edilir Bir miktar da domateslerle cevrilirArdından kuş uzumleri ilave edilir Tuz ve domatesin ekşiliğini alsın diye iki tane kesme şeker ilave edilirPilavın suyu eklenir Su sıcak olursa pilav daha başarılı olur
Kurutulmuş Domates Mezesi
Domates Kurutması Tarifleri
Domates Kurutması
Domatesler yıkanırdorde bolunur Bir tepsiye gazete serilir Domatesler uzerine yerleştirilir, bol tuz serpilir, guneşe konur Gerekirse 12 gun icinde cevirilir
Not: Kuru domates kışın butun yemeklerinizde kullanabileceğiniz muhteşem bir lezzettir
Kurutulmuş Domates Mezesi (Şanlıurfa)
Malzemeler
150 gr kurutulmus domates
Zeytinyağı
12 su bardagi kıyılmış ceviz
Sarımsak
Tuz
Hazırlanışı
Domatesi, kaynar suda bekletin veya 5 dakika haşlayın
Suzun Tuzu ve ezilmiş sarımsağı zeytinyağına ekleyin Domateslerin uzerine gezdirin En uste ceviz serpiştirin
Domates Kurutması
Tam olgunluktaki domatesler yıkanıp soyulur ve 34 mm kalınlığında dilimlenir Bu dilimler haşlanmadan kerevetlere serilir Domatesler, kurutma fırınlarında, 6065 derece sıcaklıkta kururlar Kurutma işlemi, domatesler ele alınıp sıkıldığında, cıtırdayıp kırılacak hale gelinceye kadar devam etmelidir Kurumuş domates dilimleri toz haline getirildikten sonra ambalajlanır 15 kilo domatesten 1 kilo domates tozu elde edilir Domatesler guneşte kurutulacaksa, iyice yıkanır, ortasından ikiye kesilir ve bu kesik yerlere hafifce tuz ekilir Tuzlanmış domatesler kerevete dizilerek guneşe konur
KURUTULMUŞ DOMATESLİ PİLAV
Malzemeler
2 su bardağı baldo pirinc
6 dilim kurutulmuş domates
Yarım fincan kuşuzumu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 cay kaşığı tuz
2 adet kesme şeker
25 bardak tavuk suyu
Hazırlanışı
Tereyağının biraz kokusu cıkana kadar eritiliyor Ilık suda en az 15 dakika bekletilen pirincler suyu suzuldukten sonra yağa ilave edilirHızlı ateşte pirincler fazla kırılmadan ve cok kızarmadan kavrulur Domatesler ilave edilir Bir miktar da domateslerle cevrilirArdından kuş uzumleri ilave edilir Tuz ve domatesin ekşiliğini alsın diye iki tane kesme şeker ilave edilirPilavın suyu eklenir Su sıcak olursa pilav daha başarılı olur