Kuruvasan Poğaça Tanımı İçin Materyaller
Hamur için;
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket instant maya
- 1 kaşık toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5-6 su bardağı un
- 1 su bardağı nişasta (açarken kullanmak için)
- 1 yumurta (sarısı üstüne)
- 150 gram tereyağı ( açılan hamurları yağlamak için)
- Peynirli harç
- Kaşar peyniri dilimleri
- Çikolata
- Hurma ezmesi
- Reçel, marmelat
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı pudra şekeri
- 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
Kuruvasan Poğaça Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Ilık su ve ılık süt hamur yoğurulacak kaba alınır.
- Toz şeker ve maya eklenir.
- Çırpma teliyle karıştırdıktan sonra mayanın etkinleşmesi için 5-10 dk bekletilir.
- Daha sonra sıvı yağ, tuz, yumurtanın beyazı ve un yavaş yavaş eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir ve yarım saat dinlenmeye bırakılır.
- Dinlenen hamur nişastalanmış tezgaha alınır ve 10 eşit kesime bölünerek beze haline getirilir.
- Beze yapılan hamurlar tek tek tabak büyüklüğünde nişasta ile açılır.
- Açılan hamurların her katına oda sıcaklığındaki yumuşak tereyağdan sürülür ve üst üste konularak on kat hamur elde ediyoruz.
- 10. Hamur yağlanmaz zira nişastalayıp açılacak.
- 10. Açılan hamuru başka yağlanan hamurların üstüne koyduktan sonra bir ölçü nişasta serpiştirip açabildiğimiz kadar açıyoruz (büyük hazır yufka boyutu kadar açılabilir) ve hamurun altını üstüne çeviriyoruz ki yapışma olmasın.
- Hamuru düzeltip dörde bölüyoruz.
- Dörde bölünen kesimleri da ikiye bölüyoruz.
- İkiye böldüğümüz her çeyreği ise üçe bölüyoruz.
- Büyük poğaça isterseniz ikiye bölebilirsiniz. (ben üç uzunluk yaptım) ve iç harç alarak istediğinizi koyup sarabilirsiniz.
- Bu hamur tanımıyla tekraren yaptım ve her keresinde ortasına farklı birşey koydum.
- İç harç kısmında teklif olarak bakabilirsiniz.
- Sardığımız kuruvasanları tepsiye alarak 30 dakika bekletelim.
- Tepsiye sıkı dizmeyelim.
- Üzerlerine yumurta sarısını, pudra şekerini ve sıvı yağ yeterlice karıştırıp sürelim.
- 200 derece ısınmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim. Servise hazır. Afiyet olsun ????.