Kuzu Külbastı (Döküm Tavada) Tanımı İçin Malzemeler
- 600-700 gram kuzu külbastı
- 1 yemek kaşığı süt
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Silme bir çay kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Biberiye
Kuzu Külbastı (Döküm Tavada) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Buzdolabında en az iki saat bekleyecek. Bir gece bekletilse daha yeterli olur.
- İlk evvel şayet etleri yıkayacaksanız soğuk suyla yıkıyoruz. Soğuk suyla yıkamamızın sebebi sıcak suyun etlerin doku ve kıvam kaybetmesine yol açmasıdır. Ben yıkamadan yapıyorum etin içerisindeki suyunu kaybetmemesi ve kuru olmaması için.
- Daha sonra cam bir kaba (plastik kapları asla tavsiye etmiyorum bilhassa et tavuk koyacaksanız) etleri yerleştirip marinesi için olan bütün gereçleri ek edip ete yediriyoruz ve üstlerine biberiyeleri koyuyoruz.
- Üstünü streç sinemayla kapatıyoruz bu halde buzdolabında en az 2 saat bekletiyoruz.
- Pişirceğiniz vakit döküm bir tavayı ocağa alıp 10 dakika kadar ısıtın. Dumanlar çıktıktan sonra tavanın altını kısıp marinelediğiniz etleri maşa yardımıyla tavaya alın.
- İlk evvel her etin eşit dakikada artlı önlü yüzeylerini yağsız tavada mühürleyin.
- Şimdi mantolama sürecine geçeceğiz. 2 yemek kaşığı dolusu soğuk tereyağını etlerin olduğu tavaya boş yerlere koyun ve tereyağ eridiğinde etlerin üstlerine kaşık yardımıyla dökün ve bu sürece devam edin.
- Bu süreçleri yaparken tavaya biberiye de koyun aroma verecektir.
- Her birini 15 saniyede bir çevirerek, her eti 4 dakika kadar pişirin.
- Eğer orta pişmiş değil çok pişmiş seviyorsanız süreyi uzatabilirsiniz.
- Ben pirinç pilavı ve soğanlı bir salatayla servis ettim siz de dilediğiniz formda sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun❤.