iltasyazilim
FD Üye
Kuzukulak bitkisi ile Yozgat’ta çalıştığım yıllarda iş arkadaşımın bana sabah kahvaltısı sürprizi ile tanıştım Yufka ekmek arasında köy peyniri ve kuzukulakla yapılmış enfes bir dürüm yemiştimMayhoş ve ekşimsi tadına peynir eşsiz bir lezzet katmıştı Daha sonra kuzukulağın ülkemizin her yerinde yoğunlukla Tokat, Yozgat ve Sivas kırsallarında yetişen çok faydalı bir bitki olduğunu öğrendim Bu bitkiyi sizlerinde tanımanızı istiyorum
Kuzukulak bahar aylarında yetişir Nemli havaları, killi ve kumlu toprakları sever Tarlalarda, çayırlarda, mera ve ağaçların gölgelerinde kendine yetişme ortamı bulurHalk arasında ekşimik,turşu otu,ebem ekşisi gibi isimlerle anılan kuzukulak’ın bilimsel adı ise Rumeks Acetosa’dır Potasyum açısından zengindir ve içerisinde A, B, C vitaminleri ayrıca demir ve fosfor bulunmaktadır Şekli kuzukulağına benzediğinden bu ismi almıştır Çiçeklenmesi beklenmeden toplanmalıdır Bu nedenle küçük boydaki kuzukulak otunu tercih etmelisiniz
Kuzukulağın Faydaları
1 İskorbit adı verilen rahatsızlığın sebep olduğu diş eti çekilmesi ve kanamaları, diş dökülmelerine karşı içerisindeki C vitamini olmasından dolayı olumlu etkiler göstermektedir
2 Kökü ve yaprakları bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelmektedir
3 Yaprakları böbrekleri çalıştırmaya yardımcı olur, idrar söktürücü görev yapar
4 Körpe yapraklarından lapa yapılarak güneş yanıkları ve çıban tedavisinde şikayet edilen bölgeye sürülerek uygulanır
5 Yorgunluk halsizlik ve güneş çarpmaları için yaprakları kullanılır
6 Safra söktürücüdür
7 Bağırsak kurtları ve basur tedavisinde kullanılır
8 Yeşil tohumlarının demlenip içilmesi anne sütünü artırır
Kuzukulağı Otu Nasıl Kullanılır?
Taze kuzukulağı otu yaprakları üzerine 1 litre kaynar su dökülerek 10 – 15 dakika kadar demlenip içilir Günde 2 – 3 bardak tüketmeniz yukarıda belirtmiş olduğum rahatsızlıkların tedavisinde kullanacağınız doğal bir ilaçtır
Kuzukulağı ile salata yaparak tüm C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz Kuzukulağı, küp küp doğranmış beyaz peynir ve domatesle kendinize sağlıklı bir salata yapabilirsiniz
Kıyılmış kuzukulağı yemeklerinize katabilir,ıspanağı nasıl pişiriyorsanız o şekilde yemeğini yapabilir, peynirle harmanlayarak böreklerde kullanabilirsiniz Kısır, mercimek köftesi ve çiğ köfte yanında yiyebilirsiniz Kepek ekmek arasında bir parça peynir ve kuzukulak sizin için sağlıklı bir sandviç olacaktır
Kuzukulağı Otunun Zararları
Kuzukulağı otunu böbrek rahatsızlığı, romatizma, gut hastalığı ve idrar yolu rahatsızlığı olan hastaların yememesi, ayrıca çayını içmemesi gerekmektedir Fazla yenilmesi – içilmesi halinde mide iltihabı, ishal, kusma ve kalp rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir
Kaynakça:
wwwsanaldoktorunuzcom
trwikipediaorgwikiKuzukulağı
Kuzukulak bahar aylarında yetişir Nemli havaları, killi ve kumlu toprakları sever Tarlalarda, çayırlarda, mera ve ağaçların gölgelerinde kendine yetişme ortamı bulurHalk arasında ekşimik,turşu otu,ebem ekşisi gibi isimlerle anılan kuzukulak’ın bilimsel adı ise Rumeks Acetosa’dır Potasyum açısından zengindir ve içerisinde A, B, C vitaminleri ayrıca demir ve fosfor bulunmaktadır Şekli kuzukulağına benzediğinden bu ismi almıştır Çiçeklenmesi beklenmeden toplanmalıdır Bu nedenle küçük boydaki kuzukulak otunu tercih etmelisiniz
Kuzukulağın Faydaları
1 İskorbit adı verilen rahatsızlığın sebep olduğu diş eti çekilmesi ve kanamaları, diş dökülmelerine karşı içerisindeki C vitamini olmasından dolayı olumlu etkiler göstermektedir
2 Kökü ve yaprakları bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelmektedir
3 Yaprakları böbrekleri çalıştırmaya yardımcı olur, idrar söktürücü görev yapar
4 Körpe yapraklarından lapa yapılarak güneş yanıkları ve çıban tedavisinde şikayet edilen bölgeye sürülerek uygulanır
5 Yorgunluk halsizlik ve güneş çarpmaları için yaprakları kullanılır
6 Safra söktürücüdür
7 Bağırsak kurtları ve basur tedavisinde kullanılır
8 Yeşil tohumlarının demlenip içilmesi anne sütünü artırır
Kuzukulağı Otu Nasıl Kullanılır?
Taze kuzukulağı otu yaprakları üzerine 1 litre kaynar su dökülerek 10 – 15 dakika kadar demlenip içilir Günde 2 – 3 bardak tüketmeniz yukarıda belirtmiş olduğum rahatsızlıkların tedavisinde kullanacağınız doğal bir ilaçtır
Kuzukulağı ile salata yaparak tüm C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz Kuzukulağı, küp küp doğranmış beyaz peynir ve domatesle kendinize sağlıklı bir salata yapabilirsiniz
Kıyılmış kuzukulağı yemeklerinize katabilir,ıspanağı nasıl pişiriyorsanız o şekilde yemeğini yapabilir, peynirle harmanlayarak böreklerde kullanabilirsiniz Kısır, mercimek köftesi ve çiğ köfte yanında yiyebilirsiniz Kepek ekmek arasında bir parça peynir ve kuzukulak sizin için sağlıklı bir sandviç olacaktır
Kuzukulağı Otunun Zararları
Kuzukulağı otunu böbrek rahatsızlığı, romatizma, gut hastalığı ve idrar yolu rahatsızlığı olan hastaların yememesi, ayrıca çayını içmemesi gerekmektedir Fazla yenilmesi – içilmesi halinde mide iltihabı, ishal, kusma ve kalp rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir
Kaynakça:
wwwsanaldoktorunuzcom
trwikipediaorgwikiKuzukulağı