lahana sifa ve lezzet deposu Turşusundan çorbasına, kapuskasından sarmasına kadar envai değişiklik yemeği yapılan lahanayı özellikle kış aylarında sofralarınızdan yetkisiz etmeyin Hala bu lezzeti keşfetmediyseniz, önce salatasını ve çorbasını deneyin 1548332912 1548332912 lahanasifavelezzetdeposu5c4f8548df646lahanasifavelezzetdeposu5c4f8548df646 http:wwwmedyapazaricomimagessaglikLahana2 Kış sebzelerinin bende daima farklı bir yeri var Bilhassa turşusundan çorbasına kapuskasından sarmasına değin envai çeşit yemeği yapılan lahananın yeri daha bir başka Nedense bu lezzet ve sağlık durumu dolu sebzelerimizi hak ettiği değeri vermiyor, çocuklarımıza yeterince yediremiyoruz Lahana gibi tatbik alanı geniş ve vitamin deposu sebzelerimizi sofralarımızdan yetkisiz etmememiz gerekir Bilhassa okullarda ve işyerlerinde hazırlanmış yemek yemek hizmeti veren firmaların menülerine bu sebzelerle üretilmiş yemek yemek çeşitlerini eklemeleri, hem çalışanların ayrıca de çocuklarımızın sağlıkla beslenmelerini sağlayacaktır Birçok yöremizde “kelem ismiyle de anılan lahana yaklaşık olarak doğal bir eczane Yüzlerce yemek çeşidiyle mutfaklardaki önemini sürdüren lahana, en çok yenildiğinde yardımsever oluyor Suyunu içmek ise bir fazla derde deva SARAYLARA LAYIK LAHANA Lahananın MÖ 600 yıllarında Doğu Akdeniz ülkeleri göre kültür bitkisi olarak yetiştirildiği ve yemeğinin yapıldığı tarihi kayıtlarda geçiyor Romalı Marcus Porcius Cato, Latinlerin asırlarca hekim geçinmelerinin sebebinin, lahananın yararlarını bilmeleri olduğunu söylüyor Slav milletlerinin tarihi kayıtlarında, Slavların gemi yolculuklarında sadece lahana turşusuyla birkaç ayı sebzesiz geçirebildiği belirtilmektedir Lahana, Osmanlı Saray Mutfağında da yargı ettiği ilgiyi görüyor Saray mutfağının envanterindeki bilgiler, lahananın sarayda en çok tüketilen sebze çeşitlerinden biri olduğunu ortaya koyuyor Hatta Sultan III Selim, “Helva sohbetinin lezzeti mi olur olur ya bulunmazsa lahana diye bu sebzeye övgüler yağdıran methiye bile yazmış Rivayete kadar meşhur filozof Diyojen, matematikçi Pisagor'un tavsiyesi üzerine bulabildiği her gün lahana yemiş Filozof Aristippus ise lahanayı mutfağına hiç sokmamış Tarihler Diyojen'in 90 yaşına değin yaşadığını, Aristippus'un ise daha 40 yaşındayken öldüğünü yazıyor Ortaya meydana çıkan bu sonuçta lahananın faktörü var mı bilinmez lakin insanoğlunun, yaşamı her tarafında en manâlı beslenme takviyesi olan lahanaya günün birinde yargı ettiği değeri vereceğini umuyorum KANSER HÜCRELERİNİ N ÜREMESİNİ ENGELLİYOR Lahananın fazla kayda değer iyileştirici özellikleri eski çağlarda da bilinirdi Lakin onun bu özellikleri ancak 1950 sonrasında yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlandı İçeriğinde çokça B, C ve E vitamini, potasyum yer alan lahana; iştah açıyor, sindirim ve sinir sistemini düzenliyor, gövde direncini arttırıyor Hücrelerin, kasların ve dokuların gelişimini sağlıyor Kandaki şeker miktarını düşürüyor Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına ve astıma karşısında yararlı olduğu biliniyor Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasına yarıyor Lahana, mide ve oniki parmak bağırsağı ile ülser tedavisinde de tesir sağlıyor En önemlisi de kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde içeriyor Çiğ yendiğinde bazı midelerde şişkinliğe yol açabiliyor Bu durumda içilecek bir kadeh kimyon çayı rahatlatıyor Guatr hastalarının kontrollü yemesi gerekiyor (alinti)