Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Laktoz İntoleransı Olanlar ve Veganlar Özel: Kenevir Tohumundan Süt Üretildi

Laktoz İntoleransı Olanlar ve Veganlar Özel: Kenevir Tohumundan Süt Üretildi
0
37

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
2
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
106
s-c00f879eb5b611c96c72a85ab65e48793244ac47.jpg


Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü'nce kenevir tohumundan, 'kenevir sütü' geliştirildi. Laktoz intoleransı olan ve hayvansal besinler tüketmeyen veganlar için kıymetli bir besin kaynağı olmaya aday olan kenevir sütünün, raflarda yerini alması hedefleniyor.





Anavatanı Orta Asya olan kenevir, devlet denetimi altında Türkiye'de de üretiliyor. Besin, dokumacılık, sanayi, sıhhat ve ilaç dalı üzere birçok alanda kullanılan ve öteki bitkilere nazaran epey sağlam ve sağlıklı olan kenevir bitkisinin birçok farklı alandaki araştırmaları, OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nde devam ediyor.

Krokan, poğaça ve süt...



Enstitüde kenevirin kullanım alanlarını çoğaltmak ve farkındalık oluşturmak ismine kenevir sütü, kenevir krokanı ve kenevir poğaçası geliştirildi. Laktoz intoleransı olan ve hayvansal besinler tüketmeyen veganlar için kıymetli bir besin kaynağı olmaya aday olan kenevir sütünün, raflarda yerini alması hedefleniyor.

'En kısa vakitte ticari bir bedel kazanmış olacak'



Kenevirin birçok alanda kullanıldığının altını çizen OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, "Türkiye'de en kıymetli eksik olan çeşit adaylarımızın gelişmesi için ağır çalışmalar yaptık. Çok şükür geldiğimiz noktada iki tohum adayımız önümüzdeki hafta Tohum Sertifikasyon Merkezi’nde tescil komitesine girecek. İki adayımızın da tescil almasını umuyoruz. Kenevir lifleri ve saplarından biyopolimer, biyokompozit ve biyoplastik üretim çalışmaları başlamış durumda. Ayrıyeten kenevir tohumlarının da besin dalında kullanılması için çalışmalar başlattık. Bu kapsamda kenevir tohumlarından şu an 3 esere yoğunlaştık. Kenevir sütü, kenevir krokanı ve kenevir poğaçası ürettik. Kenevir sütü fazla ilgi gördü, bu süt kenevir tohumlarından elde ediliyor. Yüzde 99 oranında süt ve sudan oluşuyor. Ar-Ge altyapı çalışmalarımız devam ediyor. En kısa vakitte ticari bir kıymet kazanmış olacaktır" dedi.

'içinde keyif verici husus yok'



OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Besin, Yem ve İlaç Anabilim Kolu Lideri Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Mortaş, kenevir tohumunun besinsel kıymetinin çok fazla olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
 

Similar threads

Laktoz intoleransı ve inek sütü alerjisi hala karıştırılan kavramlardır. Laktoz, süte şekerli tadını veren memeliler tarafından üretilen şekerin adıdır. Laktoz anne sütünde de bulunur, inek sütünde de bulunur. İnek sütü proteini ise sadece inek sütünde bulunur ve şeker değil, proteindir. Eğer...
Cevaplar
0
Görüntüleme
136
VEJETARYEN BESLENME Vejetaryenlik Latincede ‘vegetus’ yani ‘sağlam, canlı, hayat dolu’ mealine gelir. Vejetaryan: yahut et yemezlik diye isimlendirdiğimiz durumlarda, kimseler hiçbir formda et, balık ve kümes hayvanları tüketmezler. Birtakım durumlarda ise yumurta, süt ve süt eserleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
168
Besin pahaları açısından yüksek ve kemik gelişiminde büyük role sahip olarak bildiğimiz, kimimizin etik bedelleri yahut içerisinde bulunan laktoza karşı alerjiye sahip olması sebebiyle tüketemediği bir eser süt. Çocukların kahvaltıdaki içeceği, birtakım tatlıların mihenk taşı niteliğindeki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
85
Vegan nedir? Veganlık, hayvansal gıda içermeyen bir diyet türüdür. Bal, yumurta, süt, peynir, hayvanlardan üretilen tereyağı bile vegan diyetine dahil değildir. Ayrıca jelatin, et, balık, kümes hayvanları, sakatat, yiyecekleri hayatınızdan çıkarmak anlamına gelir. Diyetlerine ek olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
87
İnek sütünün cok yararlı olduguna dair toplumuzda umum bir kanı olsa da bu tam olarak gercegi yansıtmaz. Bilhassa Türk topluluğunun büyük coğunluğu süt tüketimi ile ilgili sıkıntılar yasar. Bu insanların sindirim sistemi, inek sütünü sindirmeye müsait degildir. İnek sütü toleransı olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
157
858,500Konular
982,380Mesajlar
32,975Kullanıcılar
yazaraliSon üye
Üst Alt